Ο Βλαντίμιρ Πούτιν σκοπεύει να συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία μέχρι η Δύση να εμπλακεί σε σοβαρές συνομιλίες ειρήνης με τους όρους του, οι οποίοι συνοψίζονται σε έξι βασικά σημεία (διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ).
Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν τρεις πηγές κοντά στο Κρεμλίνο που μίλησαν στο Reuters, μετά τις απειλές και το τελεσίγραφο 50 ημερών του Ντόναλντ Τραμπ στη Ρωσία για μια συμφωνία ειρήνης. Μάλιστα, καθώς ο ρωσικός στρατός προελαύνει στα ανατολικά της Ουκρανίας, ο Ρώσος Πρόεδρος θα επιδιώξει να επιτύχει περαιτέρω εδαφικά κέρδη, ισχυροποιώντας τη θέση του και αυξάνοντας τις εδαφικές του απαιτήσεις.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν συνεχίζει να εκτιμά πως η οικονομία και ο στρατός της Ρωσίας είναι αρκετά ισχυροί για να αντέξουν οποιαδήποτε νέα μέτρα της Δύσης. Και αυτό φαίνεται πως εκτιμά και ο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου που μίλησε στο Politico, παρά τις ενέργειές του που δείχνουν μια «επιθετική στροφή» έναντι του Ρώσου Προέδρου.
Οι «μπίζνες» Τραμπ και η απάντηση του Κρεμλίνου
Τη Δευτέρα, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για τη στάση του Βλαντιμίρ Πούτιν και τη μη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός, ο Αμερικανός Πρόεδρος προειδοποίησε πως θα μπορούσαν να υπάρξουν αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά και κατά χωρών που αγοράζουν ρωσικά προϊόντα, όπως πετρέλαιο και φυσικό αέριο, εάν δεν επιτευχθεί μια συμφωνία εντός 50 ημερών.
Επιπλέον ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ θα πουλάνε όπλα, πυραύλους και πυραυλικά συστήματα στους Ευρωπαίους, οι οποίοι στη συνέχεια θα μπορούν είτε να τα παραχωρούν στην Ουκρανία, είτε να προσφέρουν από τα δικά τους αποθέματα και να τα αναπληρώνουν με τον εξοπλισμό που θα αγοράζουν από την Αμερική. Στην πραγματικότητα δηλαδή ο Ντόναλντ Τραμπ μεταφέρει εξ ολοκλήρου τον «λογαριασμό» της υποστήριξης της Ουκρανίας στους «πρόθυμους» της Ευρώπης, προωθώντας μια επικερδή συμφωνία για τις ΗΠΑ. «Θα κάνουμε μπίζνες», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.
Λίγες ώρες αργότερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ άφησε εκ νέου ανοιχτή την πόρτα για διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα, τονίζοντας πως παρότι είναι απογοητευμένος από τη στάση του Βλαντιμίρ Πούτιν, «δεν έχει τελειώσει μαζί του». Σάλος προκλήθηκε και με δημοσίευμα των FT, το οποίο ανέφερε πως σε συνομιλία που είχε ο Τραμπ με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ρώτησε για το εάν το Κίεβο θα μπορούσε να χτυπήσει βαθιά στη Ρωσία εάν του παρέχονταν όπλα μεγάλου βεληνεκούς. Σχολιάζοντας την εν λόγω «αποκάλυψη», ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, υπογράμμισε πως «τέτοια ρητορική εμφανίστηκε στα δυτικά μέσα ενημέρωσης και στο παρελθόν». «Κατά κανόνα, τέτοιες δημοσιεύσεις αποδεικνύονται ψεύτικες, αν και μερικές φορές υπάρχουν “σοβαρές διαρροές”».
Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ανέφερε για το τελεσίγραφο Τραμπ πως η Μόσχα θα ήθελε να καταλάβει τι ακριβώς εννοούσε με το περιθώριο των 50 ημερών. «Σίγουρα, θα θέλαμε να κατανοήσουμε τι κρύβεται πίσω από αυτή τη δήλωση περί 50 ημερών. Νωρίτερα, υπήρχαν επίσης οι προθεσμίες των 24 ωρών και των 100 ημερών, τα έχουμε δει όλα και πραγματικά θα θέλαμε να κατανοήσουμε τα κίνητρα του προέδρου των ΗΠΑ», τόνισε με νόημα, υποβαθμίζοντας έμμεσα τη νέα αμερικανική απειλή.
Σημειώνεται πως το περιθώριο των 50 ημερών που έδωσε ο Τραμπ, τυπικά, δίνει έναν κρίσιμο κρίσιμο χρόνο στον ρωσικό στρατό για να συνεχίσει τις επιχειρήσεις όλο το καλοκαίρι. Προηγούμενες πληροφορίες ανέφεραν πως το Κρεμλίνο σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί την περίοδο του καλοκαιριού ώστε να επιτύχει όσο το δυνατόν περισσότερα εδαφικά κέρδη στην ανατολική Ουκρανία, πριν ξεκινήσει σοβαρά τις διαπραγματεύσεις για μια πιθανή συμφωνία κατάπαυσης τους πυρός.
Επιπλέον οι απειλές περί νέων κυρώσεων προκάλεσαν πολλά ερωτήματα σχετικά με τη βαρύτητά τους, καθώς η Ρωσία βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με εμπάργκο από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τις υπόλοιπες χώρες του δυτικού μπλοκ. Οι τρεις πηγές με γνώση των σκέψεων στο Κρεμλίνο δήλωσαν ότι ο Πούτιν δεν πρόκειται να σταματήσει τον πόλεμο υπό πίεση και πιστεύει ότι η Ρωσία, η οποία ήδη έχει επιβιώσει από τις σκληρότερες κυρώσεις της Δύσης, μπορεί να αντέξει ακόμα μεγαλύτερες οικονομικές πιέσεις, ακόμα και δασμούς των ΗΠΑ κατά αγοραστών ρωσικού πετρελαίου.
«Καλή η σχέση με τον Τραμπ, αλλά πρώτα είναι η Ρωσία»
«Ο Πούτιν πιστεύει ότι στην πραγματικότητα κανείς δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά με τις λεπτομέρειες μιας ουσιαστικής ειρηνευτικής συμφωνίας – ούτε καν οι Αμερικανοί – και για αυτό θα συνεχίσει μέχρι να πάρει αυτό που θέλει», είπε μία από τις πηγές, υπενθυμίζοντας τους όρους που θέτει το Κρεμλίνο. Παρά τις τηλεφωνικές επαφές με τον Τραμπ και τις επισκέψεις του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, στη Ρωσία, ο Πούτιν θεωρεί ότι δεν υπήρξαν ουσιαστικές συζητήσεις για τις βάσεις μιας ειρήνης. «Εκτιμά τη σχέση με τον Τραμπ και είχε καλές συζητήσεις με τον Γουίτκοφ, αλλά τα συμφέροντα της Ρωσίας προηγούνται», ανέφερε η ίδια πηγή.
► Αυτοί είναι οι 6 όροι του Πούτιν για να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία
Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία έχει διαμηνύσει – σε όλους τους τόνους – πως προϋπόθεση για μια ουσιαστική διαπραγμάτευση είναι η αναγνώριση ως ρωσικών των εδαφών της Ουκρανίας που έχουν καταληφθεί από την έναρξη του πολέμου (μαζί με την Κριμαία), αλλά και μια νομικά δεσμευτική δήλωση πως η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εμφανίζεται διατεθειμένος να συζητήσει μια διεθνή εγγύηση ασφαλείας για την Ουκρανία, αν και παραμένει ασαφές πώς αυτή θα μπορούσε να εφαρμοστεί.
Σημειώνεται πως οι παραπάνω όροι περιλαμβάνονταν και στο σχέδιο που είχε καταθέσει ο Ντόναλντ Τραμπ στο Κίεβο και τους Ευρωπαίους για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Ωστόσο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι – μέχρι τώρα – απορρίπτει κατηγορηματικά οποιαδήποτε αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη. Σημειώνεται πως η Ρωσία ελέγχει σχεδόν το 20% της ουκρανικής επικράτειας και έχει προωθηθεί κατά περίπου 1.415 τετρ. χλμ. τους τελευταίους τρεις μήνες, σύμφωνα με δεδομένα από τον ανοιχτό χάρτη πληροφοριών DeepStateMap.
Κατά το Κρεμλίνο, πέραν της Κριμαίας, ως «ρωσικό έδαφος» θα πρέπει να λογίζονται και οι περιοχές Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα. Αν καταρρεύσει η άμυνα της Ουκρανίας, η Ρωσία ίσως επιδιώξει την κατάκτηση και άλλων περιοχών, σημείωσαν ρωσικές πηγές στο Reuters. «Η Ρωσία θα δράσει με βάση την αδυναμία της Ουκρανίας. Αν υπάρξει σθεναρή αντίσταση, μπορεί να σταματήσει στην ανατολή. Αλλιώς, θα προχωρήσει βαθύτερα».
«Η Ρωσία έχει το πάνω χέρι» και… «αυτό πιστεύει και ο Τραμπ»
Πηγή κοντά στο Κρεμλίνο, μιλώντας στο Reuters, υπογράμμισε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θεωρεί τους στόχους της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία πιο σημαντικούς από οποιοδήποτε πιθανό οικονομικό κόστος και δεν ανησυχεί για τις αμερικανικές απειλές δασμών προς την Κίνα και την Ινδία για αγορές ρωσικού πετρελαίου.
Οι ίδιες ρωσικές πηγές τονίζουν πως ακόμα κι αν επιβληθούν κυρώσεις στους αγοραστές ρωσικού πετρελαίου, θα βρεθεί τρόπος να συνεχιστούν οι εξαγωγές και επιπλέον η Ρωσία υπερισχύει στο πεδίο και η πολεμική της οικονομία ξεπερνά την παραγωγή του ΝΑΤΟ σε κρίσιμα εφόδια όπως τα πυρομαχικά πυροβολικού.
Οπότε το Κρεμλίνο είναι πεπεισμένο πως μπορεί να συνεχίσει τον πόλεμο και να πετύχει τους στόχους του, καθώς… «έχει το πάνω χέρι». Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, αυτό φαίνεται να πιστεύει και ο Ντόναλντ Τραμπ, παρά τις τελευταίες ενέργειές του.
«Η άποψη του Προέδρου είναι ότι η Ρωσία θα κερδίσει, είναι θέμα πόσο χρόνο θα χρειαστεί», δήλωσε στο Politico ο εν λόγω αξιωματούχος και πρόσθεσε: «Η Ρωσία έχει τη μεγαλύτερη οικονομία, έχει τον μεγαλύτερο στρατό και απλώς δεν την νοιάζει εάν θα σκοτωθούν περισσότεροι. Και παρόλο που σημειώνουν αργή πρόοδο, εξακολουθούν να σημειώνουν πρόοδο. Ο Πρόεδρος θέλει απλώς να σταματήσει τους σκοτωμούς».
Θίχτηκε ο «εγωισμός» του Τραμπ – Μέχρι που θα φτάσει;
«Ο Πούτιν γνωρίζει ότι ο Τραμπ είναι απρόβλεπτος και ικανός για δυσάρεστα μέτρα, αλλά προσπαθεί να μην τον ερεθίσει υπερβολικά», σημείωσε μια ρωσική πηγή στο Reuters, καταδεικνύοντας ότι ο Ρώσος Πρόεδρος δεν αγνοεί το ρίσκο που παίρνει, δημιουργώντας ένα ρήγμα στη σχέση του με τον Αμερικανό ομόλογό του.
Στον αντίποδα, αναλυτές σε αμερικανικά ΜΜΕ, σχολιάζοντας την αλλαγή στάσης του Τραμπ, τις τελευταίες ημέρες, υπογραμμίζουν πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ στέλνει ένα μήνυμα στον Πούτιν πως «δεν θα πρέπει να τον θεωρεί δεδομένο». Δύο στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης ανέφεραν στο Politico ότι η «στροφή» του Τραμπ οφείλεται κυρίως στην στάση του Πούτιν. «Μου λέει ωραία πράγματα και μετά τη νύχτα βομβαρδίζει τα πάντα», έχει δηλώσει ενοχλημένος ο Τραμπ, αναφερόμενος στις συχνές τηλεφωνικές συνομιλίες που έχει με τον Ρώσο Πρόεδρο.
Πηγές που μίλησαν στην Washington Post ανέφεραν πως η νέα στάση του Τραμπ οφείλεται σε τρεις λόγους: Πρώτον, πιστεύει ότι ο Πούτιν δεν τον σεβάστηκε, προσποιήθηκε ότι ήταν έτοιμος για ειρήνη, αλλά αγνόησε την έκκλησή του για κατάπαυση του πυρός. Δεύτερον διαπίστωσε πως η στρατιωτική ισχύς των ΗΠΑ είχε αποτελεσματικότητα στη σύγκρουση Ισραήλ με Ιράν και εκτιμά πως θα μπορούσε να αποδειχτεί εξίσου αποτελεσματική και στον πόλεμο της Ουκρανίας με τη Ρωσία. Και τρίτον, πιστεύει πλέον ότι ο Πούτιν θα οδηγηθεί σε διαπραγματεύσεις μόνο εάν νιώσει μεγαλύτερη πίεση.
Εν ολίγοις, σημειώνουν, ο Τραμπ αποφάσισε «να κλιμακώσει για να αποκλιμακώσει». Όμως η Ρωσία δεν είναι Ιράν και οι πιέσεις στον Βλαντιμίρ Πούτιν μέχρι σήμερα δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα. Ενδιαφέρον είχε η απάντηση του Τραμπ σε μια ερώτηση που του τέθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, στην οποία ανακοίνωσε το τελεσίγραφο των 50 ημερών. «Πόσο μακριά είστε διατεθειμένος να φτάσετε εάν ο Πούτιν αποφασίσει να κλιμακώσει περαιτέρω;», τον ρώτησε ένας δημοσιογράφος. «Μην μου κάνετε μια τέτοια ερώτηση», απάντησε απότομα. «Θέλω απλώς να διευθετηθεί ο πόλεμος».