Iσραηλινό αεροπορικό πλήγμα σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στη Δαμασκό.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ακούστηκε ισχυρή έκρηξη στην πρωτεύουσα, μετά από πτήση μη επανδρωμένου αεροσκάφους, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως χτυπήθηκε το συριακό υπ. Άμυνας.
«Οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν στην πύλη εισόδου του αρχηγείου του Γενικού Επιτελείου του συριακού καθεστώτος στην περιοχή της Δαμασκού της Συρίας. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και τις δραστηριότητες εναντίον των Δρούζων αμάχων στη νότια Συρία και, σύμφωνα με τις οδηγίες της πολιτικής ηγεσίας, πραγματοποιούμε επιθέσεις στην περιοχή και είμαστε προετοιμασμένοι για διάφορα σενάρια» ανακοίνωσε ο IDF.
Η επίθεση έρχεται στον απόηχο της αιματοχυσίας στη Σουέιντα το Σαββατοκύριακο.
Το πρωί ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στόχευσαν κυβερνητικά στρατεύματα στα νότια της Συρίας, όπου έχουν ξαναρχίσει οι συγκρούσεις μεταξύ των συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων και των τοπικών Δρούζων μαχητών με πολλούς νεκρούς.
Ισραηλινά πλήγματα για την «προστασία» των Δρούζων
Το Ισραήλ, το οποίο έχει δεσμευτεί να προστατεύει τη κοινότητα των Δρύζων στη Συρία, εξαπέλυσε νέα χτυπήματα εναντίον συριακών κυβερνητικών δυνάμεων που πλησίαζαν τη Σουέιντα και δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις επιθέσεις.
Το συριακό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι αρκετοί άμαχοι και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές επιθέσεις, χωρίς να δώσει συγκεκριμένο απολογισμό.
Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο χαρακτήρισε τα πλήγματα «κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας» και «κατακριτέο παράδειγμα συνεχιζόμενης επιθετικότητας και ξένης παρέμβασης στα εσωτερικά κυρίαρχων κρατών».
Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε από την πλευρά του ότι έπληξε «στρατιωτικά οχήματα που ανήκουν στις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος στην περιοχή της Σουέιντα».
Ποιοι είναι οι Δρούζοι;
Οι Δρούζοι είναι μια αραβική θρησκευτική ομάδα περίπου 1 εκατομμυρίου ανθρώπων, που ζουν κυρίως στη Συρία, τον Λίβανο και το Ισραήλ. Στη νότια Συρία – και ειδικά στην επαρχία Σουέιντα – αποτελούν την πλειοψηφία, ενώ έχουν βρεθεί επανειλημμένα στο στόχαστρο τόσο του καθεστώτος Άσαντ όσο και ακραίων ισλαμικών ομάδων κατά τη διάρκεια του δεκαετούς εμφυλίου.
Προέρχονται από την Αίγυπτο και θεωρούνται παρακλάδι του Ισλάμ.
Περισσότεροι από 20.000 Δρούζοι ζουν στα Υψίπεδα του Γκολάν, τα οποία κατέλαβε το Ισραήλ από τη Συρία το 1967 και προσάρτησε το 1981. Οι περισσότεροι από αυτούς αυτοπροσδιορίζονται ως Σύροι και είχαν απορρίψει την ισραηλινή υπηκοότητα.
Μετά την πτώση του Μπασάρ αλ-Άσαντ, ο νέος πρόεδρος της Συρίας, Άχμεντ αλ-Σάραα, υποσχέθηκε ένταξη όλων των κοινοτήτων, αλλά οι εξτρεμιστικές σουνιτικές δυνάμεις που τον στηρίζουν συνεχίζουν να επιτίθενται σε θρησκευτικές μειονότητες.
Τον Μάρτιο σκοτώθηκαν εκατοντάδες Αλαουΐτες σε επιθέσεις στη Λατάκεια, ενώ τον Απρίλιο τουλάχιστον 100 άτομα σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ φιλοκυβερνητικών δυνάμεων και Δρούζων μαχητών.
Κρίσιμο σημείο έντασης αποτελεί το αίτημα για αφοπλισμό των πολιτοφυλακών των Δρούζων. Η κυβέρνηση αλ-Σάραα θέλει να ενσωματώσει όλες τις ένοπλες ομάδες σε ενιαίο στρατό, αλλά οι Δρούζοι επιμένουν να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους.
Πολλοί από αυτούς παραμένουν καχύποπτοι απέναντι στον Σάραα, ο οποίος έχει παρελθόν με ισλαμιστικές οργανώσεις, ενώ η εκπροσώπησή τους στη νέα κυβέρνηση είναι περιορισμένη – μόνο ένας Δρούζος υπουργός έχει διοριστεί.