Κόσμος

Εντυπωσιακή ανακάλυψη αρχαιολόγων – Ο Πόλεμος της Τροίας φαίνεται πως έγινε πραγματικά

Αρχαιολόγοι εντόπισαν όπλα, εργαλεία και τάφους που παραπέμπουν στον Τρωικό Πόλεμο της «Ιλιάδας» του Ομήρου.
Shutterstock

Αρχαιολόγοι που σκάβουν στα ερείπια της αρχαίας Τροίας έφεραν στο φως νέα αποδεικτικά στοιχεία για μια βίαιη σύγκρουση κατά την Εποχή του Χαλκού, η οποία φαίνεται να μοιάζει εντυπωσιακά και να συμπίπτει χρονικά με τον Τρωικό Πόλεμο, όπως περιγράφεται στην Ιλιάδα του Ομήρου.

Συγκεκριμένα Τούρκοι αρχαιολόγοι, σύμφωνα με την Daily Mail, ανακάλυψαν δεκάδες σφενδονόλιθους και λείες ποταμίσιες πέτρες, ευρήματα που βρέθηκαν ακριβώς έξω από τα τείχη του παλατιού, μαζί με αιχμές βελών, αποκαΐδια κτιρίων και ανθρώπινους σκελετούς θαμμένους πρόχειρα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όλα αυτά συνθέτουν μια τρομακτική εικόνα μάχης και μιας αιφνίδιας, καταστροφικής πτώσης, ακριβώς όπως περιγράφεται ο Τρωικός Πόλεμος στην «Ιλιάδα». Σημειώνεται πως οι σφενδονόλιθοι ήταν από τα φονικότερα όπλα της Εποχής του Χαλκού, ικανά να σπάσουν κρανία από απόσταση όταν εκτοξεύονταν με δερμάτινες σφενδόνες.

«Η συγκέντρωση τόσων σφενδονόλιθων σε τόσο μικρή περιοχή δείχνει έντονη μάχη – είτε μια απεγνωσμένη άμυνα είτε μια πλήρους κλίμακας επίθεση», δήλωσε ο καθηγητής Ρουστέμ Ασλάν του Πανεπιστημίου Τσανάκκαλε Ονσεκίζ Μαρτ, επικεφαλής της ανασκαφής.

Τα ευρήματα χρονολογούνται πριν από περίπου 3.200 έως 3.600 χρόνια – δηλαδή στην ίδια περίοδο με αυτή που οι αρχαίοι Έλληνες τοποθετούσαν τον Τρωικό Πόλεμο, γύρω στο 1184 π.Χ.

Η «Ιλιάδα» ίσως και να μην είναι απλά μυθοπλασία

Για αιώνες, οι μελετητές θεωρούσαν την «Ιλιάδα» καθαρή μυθοπλασία – ένα ποιητικό αφήγημα βασισμένο σε έναν παθιασμένο έρωτα. Όμως τα νέα ευρήματα δείχνουν πως ίσως τελικά υπάρχει ιστορικός πυρήνας πίσω από τον μύθο.

Η ανασκαφή, υπό την αιγίδα του τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, επικεντρώθηκε στο παλάτι, την αγορά και τα οχυρωματικά τείχη της Τροίας – μιας βαριά οχυρωμένης πόλης, γνωστής και ως «Βιλούσα» στα Χεττιτικά κείμενα.

Οι τελευταίες ανακαλύψεις υποδηλώνουν μια μάχη σώμα με σώμα σε αυτό το τμήμα της πόλης με τους αρχαιολόγους να πιθανολογούν πως αυτό ήταν πιθανόν και το σημείο της τελευταίας αντίστασης. Πρόκειται για ένα σημείο που ταιριάζει με τις αρχαίες περιγραφές.

Σημειώνεται πως τόσο ο Ηρόδοτος όσο και ο Ερατοσθένης, ιστορικοί των κλασικών χρόνων, υποστήριζαν ότι ο Τρωικός Πόλεμος ήταν πραγματικό γεγονός. Ο δε Ρωμαίος ποιητής Βιργίλιος αποθανάτισε την καταστροφή της Τροίας στην «Αινειάδα», περιγράφοντας τους επιζώντες που διέφυγαν από τη φλεγόμενη πόλη.

Τροία: Μια στρατηγική πόλη, ένας εμπορικός κόμβος

Η αρχαία Τροία δεν ήταν μια ασήμαντη πόλη. Η τοποθεσία της κοντά στα Δαρδανέλλια την καθιστούσε κρίσιμο κόμβο εμπορίου ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ασία, πλούσια και στρατηγικής σημασίας για τον έλεγχο της ναυσιπλοΐας.

Διέθετε πέτρινους πύργους, μακρά τείχη και ανεπτυγμένη αστική υποδομή – καθιστώντας την έναν πολύτιμο αλλά καλά προστατευμένο στόχο.

Οι αρχαιολόγοι ερευνούν την περιοχή από τη δεκαετία του 1870, όμως πλέον η προσοχή στρέφεται σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα: 1500–1200 π.Χ., την περίοδο που οι περισσότεροι μελετητές συνδέουν με την «Ιλιάδα».

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η Τροία υπήρξε. Και τώρα, πολλοί πιστεύουν ότι πράγματι βίωσε έναν πόλεμο κατά την κατάρρευση της Εποχής του Χαλκού, μια εποχή όπου αυτοκρατορίες σε όλη τη Μεσόγειο κατέρρευσαν από επιδρομές, εξεγέρσεις και μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών.

Δεν έχει βρεθεί ακόμη καμία φυσική απόδειξη για τον Δούρειο Ίππο, και οι μελετητές θεωρούν πιθανό να ήταν ένας συμβολισμός του Ομήρου, μια μεταφορά για εξαπάτηση ή προδοσία.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Προανακριτική Επιτροπή για τα Τέμπη Chevron Left
«Όχι» στο αίτημα άρσης της ασυλίας για τους 14 «γαλάζιους» της Προανακριτικής Τριαντόπουλου