Κόσμος

Μακρόν: «Τολμηρές οι προτάσεις του Μπαϊρού για τον γαλλικό προϋπολογισμό»

Ο Εμανουέλ Μακρόν εκτίμησε το γεγονός ότι το σχέδιο προϋπολογισμού δίνει προτεραιότητα στην οικονομική ανάπτυξη.
Εμανουέλ Μακρόν Φρανσουά Μπαϊρού
AP | Tom Nicholson

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, την Τετάρτη (16/7) επαίνεσε τον αμφιλεγόμενο προϋπολογισμό για το επόμενο έτος, που υπέβαλε ο πρωθυπουργός της χώρας, Φρανσουά Μπαϊρού, κάνοντας λόγο για «θαρραλέο βήμα προς την κατεύθυνση της διόρθωσης των οικονομικών της χώρας».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Politico, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφί Πριμάς, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο Εμανουέλ Μακρόν είπε στον Φρανσουά Μπαϊρού και σε άλλους υπουργούς της κυβέρνησης ότι τα σχέδια που παρουσιάστηκαν την Τρίτη (15/7), τα οποία περιλαμβάνουν την κατάργηση δύο αργιών, την περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας στο Δημόσιο και την περικοπή 5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη, είχαν «την αρετή του θάρρους, της τόλμης και της διαύγειας».

Ακόμα, η Σοφί Πριμάς δήλωσε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν εκτίμησε το γεγονός ότι το σχέδιο προϋπολογισμού δίνει προτεραιότητα στην οικονομική ανάπτυξη, μια πιθανή αναφορά στο γεγονός ότι η πρόταση δεν περιλαμβάνει αυξήσεις φόρων. Ο Γάλλος πρωθυπουργός δήλωσε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει εφάπαξ «εισφορά αλληλεγγύης» από τους υψηλά αμειβόμενους.

Η φερόμενη απογοήτευση του Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν φέρεται να ήταν απογοητευμένος από την επιφυλακτική προσέγγιση του πρωθυπουργού, Φρανσουά Μπαϊρού, στη διακυβέρνηση. Ενώ Γάλλος Πρόεδρος πιέζει συνεχώς για νέες ιδέες και αναλαμβάνει μεγάλα ρίσκα που δεν αποδίδουν πάντα, ο Φρανσουά Μπαϊρού, από την άλλη, φάνηκε να αποφεύγει να λαμβάνει αποφάσεις που θα τον έθεταν σε σοβαρό πολιτικό κίνδυνο.

Παρ’ όλα αυτά, ο προϋπολογισμός που παρουσίασαν ο Φρανσουά Μπαϊρού και οι υπουργοί του, χαρακτηρίζεται από συμπίεση 43,8 δισεκατομμυρίων ευρώ που στοχεύει στη μείωση του δημόσιου χρέους της Γαλλίας ύψους 3,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ και στη συγκράτηση του δημοσιονομικού ελλείμματος ενώ, παράλληλα, ενίσχυε τις αμυντικές δαπάνες της χώρας.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ήδη ταχθεί σθεναρά κατά της πρότασης και έχουν απειλήσει να ανατρέψουν την κυβέρνηση όταν οι βουλευτές επιστρέψουν από τις θερινές διακοπές τους, αν και πολλές από τις παρατάξεις δείχνουν προθυμία να διαπραγματευτούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Δολοφονία Πολωνού καθηγητή στην Αγία Παρασκευή: Η πρώην σύζυγος έβαλε τον σύντροφό της να τον σκοτώσει
Κυριακή Γρίβα: «Θέλω ένα περιπολικό να πάω σπίτι» - Οι καταθέσεις των αστυνομικών για την δολοφονία
Κυριακή Γρίβα Chevron Right