Κόσμος

Πολιτικές περιπέτειες για τον Νετανιάχου: Αποχώρησε και δεύτερο κόμμα υπερορθόδοξων Εβραίων από την κυβέρνηση

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει πλέον ισχνή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.
Μπενιαμίν Νετανιάχου
AP | Manuel Balce Ceneta

Ένας βασικός εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό του Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Τετάρτη (16/7) ότι παραιτείται, αφήνοντας τον Ισραηλινό πρωθυπουργό με μια ισχνή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, το υπερορθόδοξο κόμμα Shas ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το υπουργικό συμβούλιο του Μπενιαμίν Νετανιάχου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποτυχία των βουλευτών να εγγυηθούν μελλοντικά την απαλλαγή από τη στρατιωτική θητεία για τους θρησκευόμενους φοιτητές.

Με ισχνή πλειοψηφία ο Νετανιάχου

«Οι εκπρόσωποι του Shas  διαπιστώνουν με βαριά καρδιά ότι δεν μπορούν να παραμείνουν στην κυβέρνηση και να είναι μέρος της», ανέφερε το πολιτικό κόμμα σε ανακοίνωσή του.

Το Shas, το οποία εδώ και πολύ καιρό λειτουργεί ως ρυθμιστής στην ισραηλινή πολιτική, δήλωσε ότι δεν θα εργαστεί για να υπονομεύσει την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου, όταν βρεθεί εκτός αυτής και θα μπορούσε να υπερψηφίσει ορισμένα νομοσχέδιά της. Επίσης, δεν θα υποστήριζε την κατάρρευσή της.

Η αποχώρηση του Shas έρχεται μία ημέρα μετά την παραίτηση ενός άλλου υπερορθόδοξου κόμματος, του Ενωμένου Τορά Ιουδαϊσμού (UTJ), από την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου για το ίδιο θέμα, το οποίο έχει προκαλέσει μια εκρηκτική συζήτηση στο Ισραήλ ύστερα από περισσότερους από 21 μήνες πολέμου με την παλαιστινιακή οργάνωση της Χαμάς στη Γάζα.

Ωστόσο, σε αντίθεση με το UTJ, εκπρόσωπος του Shas δήλωσε ότι το κόμμα δεν αποχωρεί από τον κοινοβουλευτικό συνασπισμό, αφήνοντας τον Μπενιαμίν Νετανιάχου με μια ισχνή πλειοψηφία.

Ενώ οι φοιτητές των υπερορθόδοξων ιεροδιδασκαλείων απαλλάσσονται εδώ και καιρό από την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, πολλοί Ισραηλινοί είναι εξοργισμένοι με αυτό που θεωρούν ως «άδικο βάρος που επωμίζονται οι περισσότεροι που υπηρετούν». Η κίνηση του Shas και του UTJ έρχεται λίγο πριν το Κοινοβούλιο στο Ισραήλ αρχίσει την τρίμηνη καλοκαιρινή διακοπή, στις 27 Ιουλίου, δίνει στον πρωθυπουργό αρκετούς μήνες με ελάχιστη έως καθόλου νομοθετική δραστηριότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Δολοφονία Πολωνού στην Αγία Παρασκευή: Πώς κινητά και κάμερες οδήγησαν την ΕΛ.ΑΣ. στην πρώην σύζυγο
Φωτιά στο Μενίδι - Καίει σε οικόπεδα κοντά σε κατοικίες
Chevron Right