«Συνδικάτο Καλλιτεχνών» για τη Γάζα – Massive Attack, Brian Eno, Fontaines και Kneecap κατά της «τρομοκρατίας του Ισραήλ»

«Ενώνουμε τις φωνές μας για τη γενοκτονία στη Γάζα, σπάμε τον εκφοβισμό του Ισραήλ στους μουσικούς».

Οι Massive Attack, Brian Eno, Fontaines D.C. και οι Ιρλανδοί ράπερ Kneecap ανακοίνωσαν τη δημιουργία ενός νέου συνδικάτου καλλιτεχνών που μιλούν δημόσια για τη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, τονίζοντας πως οι ίδιοι έχουν γίνει στόχος «επιθετικών, κακόβουλων εκστρατειών» από Ισραηλινούς και υποστηρικτές του Ισραήλ επειδή εκφράζουν την αντίθεσή τους.

Σε ανάρτησή τους στο Instagram, οι καλλιτέχνες δήλωσαν ότι στόχος τους είναι να προστατεύσουν άλλους δημιουργούς – ιδιαίτερα εκείνους που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της καριέρας τους- από τον «εκφοβισμό και την απειλή ακύρωσης» συναυλιών από οργανώσεις όπως οι UK Lawyers for Israel (UKLFI).

Η UKLFI κατήγγειλε στην αστυνομία το συγκρότημα Bob Vylan για το σύνθημα «θάνατος στις IDF [Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις]» που ακούστηκε στη σκηνή του Glastonbury. Η αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνα, ενώ το BBC δέχθηκε καταγγελία επειδή μετέδωσε τη συναυλία. Ακολούθως, πολλές εμφανίσεις των Bob Vylan ακυρώθηκαν ύστερα από επιστολές της UKLFI.

Ο Mo Chara των Kneecap κατηγορήθηκε για τρομοκρατική ενέργεια, όταν φέρεται να ύψωσε σημαία υπέρ της οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου σε συναυλία, μετά από καταγγελία επίσης της UKLFI. Και οι Kneecap έχουν δει συναυλίες τους να ακυρώνονται έπειτα από παρόμοιες παρεμβάσεις.

Παρότι αυτές οι ενέργειες έγιναν δημόσιες, η UKLFI φέρεται να έχει επικοινωνήσει και με άλλους μουσικούς ή σχετιζόμενους φορείς χωρίς να το δημοσιοποιήσει, προειδοποιώντας τους πως θα έχουν επιπτώσεις εάν μιλήσουν δημόσια κατά του Ισραήλ.

«Καταγγέλλουμε τη γενοκτονία στη Γάζα, σπάμε τον εκφοβισμό του Ισραήλ στους μουσικούς»

Η κοινή ανάρτηση που μοιράστηκαν στο Instagram οι καλλιτέχνες αναφέρει: «Οι εικόνες από τη Γάζα ξεπερνούν κάθε λέξεις. Γράφουμε ως καλλιτέχνες που επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε τη δημόσια παρουσία μας για να καταγγείλουμε τη γενοκτονία που εκτυλίσσεται εκεί και τον ρόλο της βρετανικής κυβέρνησης στη διευκόλυνσή της.

Είμαστε ενήμεροι για το εύρος των επιθετικών, κακόβουλων εκστρατειών της UKLFI και για τις πολλαπλές περιπτώσεις εκφοβισμού εντός της μουσικής βιομηχανίας, που αποσκοπούν αποκλειστικά στο να φιμώσουν καλλιτέχνες και να τους στερήσουν το δικαίωμα να εκφράσουν την άποψή τους.

Αφού αντέξαμε αυτές τις εκστρατείες λογοκρισίας, δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε άλλους καλλιτέχνες —ειδικά σε όσους βρίσκονται σε πιο ευάλωτη επαγγελματική θέση— να σιωπήσουν ή να δουν τις καριέρες τους να καταστρέφονται από τον φόβο.»

Το συλλογικό αυτό εγχείρημα καλεί και άλλους καλλιτέχνες να ενωθούν για κοινά αιτήματα, μεταξύ των οποίων: άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός, ανεμπόδιστη πρόσβαση ανθρωπιστικών οργανώσεων στη Γάζα, και τερματισμός της πώλησης και χορήγησης αδειών όπλων από το Ηνωμένο Βασίλειο προς το Ισραήλ.

Σε δήλωσή τους στον Guardian, οι Massive Attack ανέφεραν: «Αυτή η συλλογική δράση αποσκοπεί στην προσφορά στήριξης σε καλλιτέχνες που ζουν καθημερινά μέσα από την οθόνη τους μια γενοκτονία και φοβούνται να μιλήσουν δημόσια γι’ αυτή, εξαιτίας της λογοκρισίας που κυριαρχεί στον κλάδο τους ή λόγω οργανωμένων νομικών επιθέσεων που τρομοκρατούν τους ίδιους και τις ομάδες τους. Ο στόχος είναι ξεκάθαρος: να τους φιμώσουν.»

Η ανάρτηση στο Instagram αναφέρεται και σε νέο ντοκιμαντέρ για τη δράση της UKLFI, που προβλήθηκε το βράδυ της Πέμπτης από την ακτιβιστική ομάδα Led by Donkeys.

Δικηγόροι υπέρ του Ισραήλ: «Ναι στην ελευθερία του λόγου, αλλά ξεπέρασαν τα όρια»

Από την πλευρά της, η UKLFI δήλωσε ότι πρόσφατη συναυλία των Massive Attack προκάλεσε διαμαρτυρίες από Εβραίους και Ισραηλινούς θεατές, λόγω συγκρίσεων ανάμεσα στις ενέργειες του Ισραήλ και το Ολοκαύτωμα, αλλά και της προβολής εικόνας του πρώην ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ – την οποία το συγκρότημα χαρακτήρισε μέρος ενός ψηφιακού κολλάζ που δεν πρέπει να απομονώνεται εκτός πλαισίου.

«Απευθυνθήκαμε εγγράφως στους Massive Attack για να εκφράσουμε τις ανησυχίες μας και να ζητήσουμε να μην επαναληφθούν τέτοιες εικόνες σε μελλοντικές παραστάσεις», ανέφερε εκπρόσωπος της UKLFI και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε στην ελευθερία του λόγου και της καλλιτεχνικής έκφρασης, ωστόσο θεωρήσαμε ότι η συγκεκριμένη εμφάνιση ξεπέρασε τα όρια και προκάλεσε βαθιά τραύματα στο κοινό.»

 

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
ΑΤΜ Chevron Left
Στη Βουλή από το ΠΑΣΟΚ το «χαράτσι» στις αναλήψεις από ΑΤΜ – Αποστολάκη και Γερουλάνος ζητούν μέτρα
Παναθηναϊκός - Ρέιντζερς: Κυκλοφόρησαν τα εισιτήρια για το ΟΑΚΑ - Οι τιμές
Chevron Right