Στα χέρια της Ελληνικής Αστυνομίας βρίσκεται από τη Δευτέρα 21/7 ο Μολδαβός ολιγάρχης Βλαντιμίρ Πλαχοτνιούκ σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ερυθρά αγγελία.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως ο Βλαντιμίρ Πλαχοτνιούκ διέμενε σε πολυτελή βίλα στη Βούλα με την οικογένειά του.
Ο Βλαντιμίρ Πλαχοτνιούκ συνελήφθη το απόγευμα της Δευτέρας όταν οι ελληνικές Αρχές τον κατέβασαν από το αεροπλάνο με το οποίο ετοιμαζόταν να ταξιδέψει στο Ντουμπάι.
Ο Πλαχοτνιούκ ταξίδευε με έναν επίσης Μολδαβό, ο οποίος είχε ρουμάνικο πλαστό διαβατήριο και ερυθρά αγγελία σε βάρος του που είχε εκδοθεί από τη Ρωσία για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση διακίνησης ναρκωτικών. Ο λόγος για τον Κονσταντίν Τούτου, πρώην αθλητή της πυγμαχίας και βουλευτής στη χώρα του.

►Συνελήφθη στην Ελλάδα ο Μολδαβός ολιγάρχης Πλαχοτνιούκ: Είχε καταχραστεί πάνω από 1 δισ. δολάρια
Βλαντιμίρ Πλαχοτνιούκ: Ποιος είναι ο ολιγάρχης
«Πριν από λίγη ώρα, τα επίσημα κανάλια επικοινωνίας της Ιντερπόλ στην Αθήνα της Ελλάδας μας ενημέρωσαν ότι δύο Μολδαβοί πολίτες συνελήφθησαν. Ο ένας από αυτούς είναι ο Βλαντιμίρ Πλαχοτνιούκ» αναφέρει το δελτίο Τύπου αστυνομίας της Μολδαβίας σύμφωνα με το tv8.md.
Ο Πλαχοτνιούκ ηγήθηκε του Δημοκρατικού Κόμματος της Μολδαβίας, το οποίο ήταν στην εξουσία από το 2016 έως το 2019, όμως συμμετείχε και στην κυβέρνηση το 2009.
Ο ολιγάρχης, σύμφωνα με το occrp.org εμπλέκεται σε πολυάριθμες ποινικές υποθέσεις στη Μολδαβία σε σχέση με εγκλήματα που σχετίζονται με την υπεξαίρεση κρατικών κεφαλαίων και την παράνομη μεταφορά τους εκτός της Μολδαβίας.
Μπλεγμένος στην «κλοπή του αιώνα»

Ο Πλαχοτνιούκ φέρεται να εμπλέκεται σε τραπεζικό σκάνδαλο δισεκατομμυρίων δολαρίων στη χώρα του, που ονομάστηκε «κλοπή του αιώνα», και κατά το οποίο υπεξαιρέθηκε 1 δισεκατομμύριο δολάρια από τρεις εθνικές τράπεζες μεταξύ 2012 και 2014, βυθίζοντας τη χώρα σε οικονομική κρίση.
Εισαγγελείς της Μολδαβίας κατηγορούν τον Πλαχοτνιούκ ότι έλαβε δεκάδες εκατομμύρια από τα κλεμμένα κεφάλαια.
Σύμφωνα με την Εισαγγελία Καταπολέμησης της Διαφθοράς, ο Πλαχοτνιούκ φέρεται να επωφελήθηκε από πάνω από 39 εκατομμύρια δολάρια και 3,5 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία υπεξαιρέθηκαν από τις τράπεζες Banca de Economii, Unibank και Banca Sociala.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με το moldova1.md, τον Δεκέμβριο του 2022, οι βρετανικές αρχές επέβαλαν κυρώσεις στον Πλαχοτνιούκ και τον Ιλάν Σορ, κατηγορούμενους στην υπόθεση τραπεζικής απάτης.
Παλαιότερα οι δύο τους είχαν συμπεριληφθεί στον κατάλογο κυρώσεων των ΗΠΑ για εμπλοκή σε συστημική διαφθορά και επηρεασμό εκλογικών διαδικασιών υπέρ της Ρωσίας.
Ο Πλαχιτνιούκ εγκατέλειψε τη χώρα εν μέσω της αλλαγής εξουσίας τον Ιούνιο του 2019.
Τελικά, καταδικάστηκε από τις ΗΠΑ το 2022 για δωροδοκία των μολδαβικών αρχών επιβολής του νόμου και για χρήση της επιρροής του στο δικαστικό σύστημα για να στοχοποιήσει αντιπάλους και να χειραγωγήσει εκλογές.
Στη Μολδαβία έχει κατηγορηθεί για απάτη, ξέπλυμα χρήματος και σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
Δημοσιεύματα στη χώρα του ανέφεραν πως ο Πλαχοτνιούκ το προηγούμενο διάστημα ότι είχε αποκτήσει πλαστά μεξικανικά έγγραφα.