Κόσμος

Νέες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας υπό την πίεση των κυρώσεων του Τραμπ

Η Ρωσία υποβάθμισε τις προσδοκίες για οποιαδήποτε σημαντική πρόοδο κατά τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία στην Κωνσταντινούπολη.
Ρωσία Ουκρανία Διαπραγματεύσεις Κωνσταντινούπολη
AP | Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας • Muammer Tan

Διαπραγματευτές από τη Ρωσία και την Ουκρανία συναντήθηκαν, την Τετάρτη (23/7), στην Κωνσταντινούπολη για τις πρώτες ειρηνευτικές συνομιλίες τους εδώ και περισσότερες από επτά εβδομάδες, με τη Μόσχα να δέχεται πιέσεις από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να επιτύχει συμφωνία ή να αντιμετωπίσει νέες σκληρές κυρώσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, ανοίγοντας τη συνάντηση, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, δήλωσε ότι ελπίζει ότι τα μέρη θα σημειώσουν πρόοδο με βάση τα έγγραφα που αντάλλαξαν κατά την τελευταία τους συνάντηση τον Ιούνιο, προκειμένου «να τερματιστεί αυτός ο αιματηρός πόλεμος το συντομότερο δυνατό». Επίσης, ο ίδιος πρόσθεσε: «Ο απώτερος στόχος εδώ είναι, φυσικά, μια κατάπαυση του πυρός που θα ανοίξει τον δρόμο για την ειρήνη».

Στόχος για την Ουκρανία η συνάντηση Ζελένσκι – Πούτιν

Πάντως, η Ουκρανία θέλει η συνάντηση να θέσει τις βάσεις για μια Σύνοδο Κορυφής μεταξύ των Προέδρων της Ουκρανίας και της Ρωσίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Βλαντίμιρ Πούτιν, αντίστοχα, την οποία θεωρεί ως το κλειδί για κάθε πιθανή ρήξη.

«Η Ουκρανία έχει υποστηρίξει σταθερά τη συνάντηση των ηγετών», ανέφερε ο επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας Ρουστέμ Ουμέροφ, προσθέτοντας: «Ήμασταν έτοιμοι γι’ αυτό χθες. Είμαστε έτοιμοι και σήμερα. Και θα είμαστε έτοιμοι αύριο. Μια τέτοια συνάντηση θα μπορούσε να ξεκλειδώσει πραγματική πολιτική πρόοδο. Η Ρωσία πρέπει να επιδείξει την ετοιμότητά της».

Τι υποστηρίζει η Ρωσία για τις διαπραγματεύσεις

Ωστόσο, από την πλευρά του, το Κρεμλίνο υποβάθμισε τις προσδοκίες για οποιαδήποτε σημαντική πρόοδο στην Κωνσταντινούπολη.

«Φυσικά, κανείς δεν περιμένει έναν εύκολο δρόμο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σημειώνοντας το εξής: «Βέβαια, αυτή θα είναι μια πολύ δύσκολη συζήτηση. Τα σχέδια των δύο πλευρών είναι εκ διαμέτρου αντίθετα».

Προηγούμενες συνομιλίες, στις 16 Μαΐου και στις 2 Ιουνίου, οδήγησαν στην ανταλλαγή χιλιάδων αιχμαλώτων πολέμου και των λειψάνων νεκρών στρατιωτών. Εντούτοις, οι συναντήσεις αυτές διήρκεσαν συνολικά λιγότερο από τρεις ώρες και δεν έφεραν καμία πρόοδο προς τον τερματισμό του πολέμου που άρχισε με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Αυξάνεται η πίεση του Τραμπ στον Πούτιν

Ο Ντόναλντ Τραμπ αποκατέστησε τις σχέσεις του με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ύστερα από έναν δημόσιο καβγά μαζί του στον Λευκό Οίκο τον Φεβρουάριο, ενώ τον τελευταίο καιρό έχει εκφράσει αυξανόμενη απογοήτευση για τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Αμερικανός Πρόεδρος απείλησε τη Ρωσία με νέες βαριές κυρώσεις, αλλά και εναντίον και των χωρών που αγοράζουν τις εξαγωγές της, εάν δεν επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία εντός 50 ημερών. Ωστόσο, οι αντιδράσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές έδειξαν ότι οι επενδυτές ήταν επιφυλακτικοί ως προς το αν θα πραγματοποιούσε όντως την απειλή του.

Απτόητος ο Πούτιν

Πάντως, τρεις πηγές προσκείμενες στο Κρεμλίνο δήλωσαν στο Reuters, την περασμένη εβδομάδα, ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος δεν πτοήθηκε από το τελεσίγραφο του Ντόναλντ Τραμπ, θα συνεχίσει να πολεμά στην Ουκρανία μέχρι η Δύση να δεσμευτεί με τους δικούς του όρους για ειρήνη και ότι οι εδαφικές του απαιτήσεις μπορεί να διευρυνθούν καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν.

Μάλιστα, την Τετάρτη (23/7), η Ρωσία ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της κατέλαβαν τον οικισμό Βαρατσίνι στην περιοχή Σούμι της Ουκρανίας, όπου ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τα στρατεύματά του να δημιουργήσουν μια νεκρή ζώνη. Επισημαίνεται πως, τις τελευταίες εβδομάδες, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει μερικές από τις πιο σφοδρές αεροπορικές επιθέσεις τους, εστιάζοντας κυρίως στο Κίεβο.

Η Ουκρανία ανταπέδωσε με δικές της επιθέσεις και, τον περασμένο μήνα, προκάλεσε σοβαρή ζημιά στον στόλο των στρατηγικών βομβαρδιστικών της Ρωσίας που διαθέτει πυρηνικές ικανότητες, στέλνοντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη κοντά σε αεροπορικές βάσεις μέσα στη Ρωσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Χρύσα Ρώπα Chevron Left
Χρύσα Ρώπα: «Δεν είχα προτάσεις, ζούσα με δανεικά από φίλους»