Ρωσία και Ουκρανία πραγματοποίησαν τον τρίτο γύρο απευθείας διαπραγματεύσεων στην Κωνσταντινούπολη με τις συνομιλίες να διαρκούν μόλις 40 λεπτά και το Κρεμλίνο να επισημαίνει στο Κίεβο τον όρο για μια συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι. Οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν ύστερα από το αίτημα – εν είδει τελεσιγράφου – του Ντόναλντ Τραμπ για ενέργειες από τη Μόσχα ώστε να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις εντός 50 ημερών.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να προχωρήσουν όχι μόνο σε ανταλλαγή στρατιωτικών αιχμαλώτων αλλά και πολιτών. Στο τραπέζι των συνομιλιών τέθηκαν και τα προσχέδια κάθε πλευράς για την επίλυση της σύγκρουσης.
Πριν από την έναρξη των συνομιλιών, οι επικεφαλής των δύο αντιπροσωπειών, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι (Ρωσία) και Ρουστέμ Ουμέροφ (Ουκρανία), είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση. Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, η απόφαση για ενδεχόμενο τέταρτο γύρο θα ληφθεί μόνο αφού εφαρμοστούν οι νέες συμφωνίες.
► Ο Τραμπ παίζει monopoly και ο Πούτιν σκάκι – Οι Ευρωπαίοι πληρώνουν τον λογαριασμό για την Ουκρανία
Οι όροι για μια συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι
Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, διεμήνυσε πως μια συνάντηση μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι, όπως έχει ζητήσει ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο όταν θα υπάρχει πλήρως διαμορφωμένη συμφωνία ειρήνης. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά μια τέτοια συνάντηση θα ήταν «χωρίς νόημα» αν δεν υπάρχει ήδη συμφωνημένο πλαίσιο.
«Η συνάντηση πρέπει να προετοιμαστεί σωστά, αλλιώς δεν έχει νόημα. Το έχουμε μεταφέρει ξεκάθαρα στην ουκρανική πλευρά», είπε και σημείωσε πως το ραντεβού των δύο ηγετών δεν θα πρέπει να γίνει για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, αλλά για να υπογραφεί μια ήδη συμφωνημένη συνθήκη. «Δεν έχει νόημα να συναντηθούν απλώς για να ξεκινήσουν από το μηδέν», πρόσθεσε.
Μάλιστα κάνοντας έναν παραλληλισμό, υπενθύμισε τις επανειλημμένες συναντήσεις μεταξύ των ηγετών των δύο πλευρών στον κινεζικό εμφύλιο της δεκαετίας του 1940, οι οποίες δεν απέφεραν καμία λύση, παρά τις φωτογραφίες και τα χαμόγελα.
Ο Πεσκόφ επιβεβαίωσε τη ρωσική θέση, λέγοντας ότι πρέπει πρώτα να υπάρξει τελική συμφωνία ώστε να προχωρήσει συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι. Παρότι ο Ρώσος Πρόεδρος έχει αμφισβητήσει τη νομιμότητα του Ζελένσκι, ο οποίος παραμένει στην εξουσία λόγω στρατιωτικού νόμου καθώς η θητεία του τυπικά έχει λήξει από τον Μάιο του 2024, τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι θα αποδεχόταν να τον συναντήσει στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων.
Υπό πίεση ο Ζελένσκι – Οργή για τη διαφθορά και τον αυταρχισμό στην Ουκρανία
Υπενθυμίζεται πως η Μόσχα έχει θέσει ως όρο για μια βιώσιμη εκεχειρία την άρση του στρατιωτικού νόμου και τη διεξαγωγή εκλογών, ώστε η τελική συμφωνία – εάν αυτή επιτευχθεί – να φέρει την υπογραφή ενός νόμιμα εκλεγμένο προέδρου για να μην μπορεί να αμφισβητηθεί. Εν τω μεταξύ, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τις τελευταίες ημέρες, βρίσκεται υπό πίεση από το εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό για τα φαινόμενα διαφθοράς και αυταρχισμού στην Ουκρανία που φαίνεται να λαμβάνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Οι δυτικοί σύμμαχοι επέκριναν σε υψηλούς τόνους – και με αυστηρές προειδοποιήσεις – τον Ουκρανό Πρόεδρο για τις ενέργειές του να περιορίσει την ανεξαρτησία θεσμών που ελέγχουν τη διαφθορά στη χώρα, ενώ πληθαίνουν οι καταγγελίες και οι αποκαλύψεις για σκάνδαλα κατάχρησης αμυντικών κονδυλίων της δυτικής βοήθειας από αξιωματούχους και επιχειρηματίες στο στενό περιβάλλον του Ζελένσκι.
Αμερικανικά και Ευρωπαϊκά ΜΜΕ κατακεραυνώνουν την ουκρανική ηγεσία και προσωπικά τον Ουκρανό Πρόεδρο, υπογραμμίζοντας πως «παίζει με τη φωτιά» καθώς η απώλεια εμπιστοσύνης από τους Δυτικούς θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για το πολιτικό του μέλλον.
► Η δυτική βοήθεια στο «πηγάδι» της ουκρανικής διαφθοράς: Θυμός για Ζελένσκι – Το Κίεβο ξανά στο ΔΝΤ