Μάχη με την πύρινη λαίλαπα δίνουν για δεύτερη μέρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Κύπρο. Πολλές από τις αναζωπυρώσεις της φωτιάς έχουν εξελιχθεί σε νέα μέτωπα της αρχικής πυρκαγιάς που ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης στην ορεινή επαρχία της Λεμεσού, οδηγώντας δύο ανθρώπους στο θάνατο και προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές.
Η φωτιά εξαπλώθηκε αστραπιαία, με σύμμαχο τους ισχυρούς ανέμους και τις υψηλές θερμοκρασίες, καταστρέφοντας δεκάδες σπίτια, χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης και πολύτιμες περιουσίες. Οι σκηνές στην Κύπρο ήταν δραματικές. Κάτοικοι, ηλικιωμένοι, παιδιά και οικογένειες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους υπό συνθήκες χάους και πανικού. Τα δύο θύματα βρέθηκαν απανθρακωμένα στο αυτοκίνητό τους. Κάηκαν ενώ προσπαθούσαν να γλιτώσουν από τις φλόγες.
Την Πέμπτη, ανεξέλεγκτο μαίνεται το τεράστιο πύρινο μέτωπο στο Άρσος, στην επαρχία Λεμεσού, ενώ νέα πυρκαγιά εκδηλώθηκε νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης και στην περιοχή Αρόδων της επαρχίας Πάφου.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Κύπρου Ανδρέας Κεττής σε ανάρτησή του στο Χ ανέφερε πως το πύρινο μέτωπο στο Σούνι Ζανατζιά «ασφαλίστηκε επί του παρόντος περιμετρικά». Αναζωπυρώσεις σημειώνονται στο Κοιλάνι, στην περιοχή Βούναρος στο Φράγμα του Κούρρη, στις Κυβίδες, καθώς και στα Μανδριά και κινδυνεύει η βουνοκορφή Αφάμης.
Δασοκομάντο στέλνει η Ελλάδα – Βοήθεια και από ΕΕ και Αίγυπτο
Στο πεδίο της μάχης, εκατοντάδες πυροσβέστες, εθελοντές και μέλη της Πολιτικής Άμυνας, της Εθνικής Φρουράς, της ΜΜΑΔ και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, επιχειρούσαν αδιάκοπα για την κατάσβεση των πύρινων μετώπων. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις – επίγειες και εναέριες – διαρκώς ενισχύονται με βοήθεια και από το εξωτερικό.
Σε ανάρτηση του εκπροσώπου Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέα Κεττή, στο Χ, αναφέρεται ότι σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από την Πολιτική Άμυνα, «η Ελληνική Δημοκρατία προτίθεται να προχωρήσει με αποστολή 26 δασοπυροσβεστών/δασοκομάντος για υποστήριξη των επίγειων δυνάμεων μας στα μέτωπα πυρκαγιάς και οι οποίοι προβλέπεται να αναχωρήσουν με μεταγωγικό αεροσκάφος από το αεροδρόμιο Ελευσίνας περίπου στις 16:00.»
Επίσης σύμφωνα με το ΚΥΠΕ το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΕΕ κινητοποίησε δύο αεροπλάνα Canadair από τον κοινό στόλο πυρόσβεσης της ΕΕ, τη rescEU, που σταθμεύει στην Ισπανία, ανταποκρινόμενο στο αίτημα των κυπριακών αρχών για βοήθεια μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, μετά τη μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή της Λεμεσού, αναφέρει σε ανακοίνωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Αυτή την περίοδο των πυρκαγιών, εκτός από την υποστήριξη της Κύπρου, η ΕΕ ανταποκρίθηκε σε αρκετές έκτακτες ανάγκες πυρκαγιών στην Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, αναπτύσσοντας πυροσβεστικά αεροπλάνα, συμπεριλαμβανομένων μέσων rescEU από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Κροατία και ελικοπτέρων από την Ουγγαρία, καθώς και στέλνοντας πυροσβεστικό εξοπλισμό στη Συρία από τη Γερμανία και τη Γαλλία», προστίθεται.
«Καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, πυροσβέστες από όλη την Ευρώπη είχαν στρατηγικά τοποθετηθεί σε βασικές περιοχές υψηλού κινδύνου στην Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Γαλλία, συνεχίζοντας να υποστηρίζουν τις τοπικές ομάδες αντιμετώπισης, όπως απαιτείται. Συνολικά, περίπου 670 πυροσβέστες από 14 χώρες συμμετέχουν σε αυτήν την πρωτοβουλία», καταλήγει η ανακοίνωση, όπως αναφέρει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Εξάλλου προς την Κύπρο κατευθύνονται δύο ελικόπτερα που παραχώρησε η Αίγυπτος για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των πυρκαγιών στην ορεινή Λεμεσό, σύμφωνα με ενημέρωση που είχε το ΚΥΠΕ από το υπουργείο Ενέργειας.
Συγκεκριμένα, το ΚΥΠΕ γράφει ότι, ο υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου Καρίμ Μπαντάουι, ο οποίος βρίσκεται ακόμα μαζί με τον υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργο Παπαναστασίου, έχει ενημερωθεί ότι τα δύο ελικόπτερα ξεκίνησαν από το Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου και κατευθύνονται προς την Κύπρο.
Καταστροφή στη Μαλιά
Περίπου 15 κατοικίες έχουν καεί ολοσχερώς και αρκετές ακόμα έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, ανέφερε στο ΚΥΠΕ η πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Μαλιάς της επαρχίας Λεμεσού, Μαριλένα Αθηνή, σημειώνοντας ότι εθελοντές και άτομα του Κοινοτικού Συμβουλίου, με τη συνδρομή της Πολιτικής Άμυνας, είναι σε επιφυλακή από νωρίς το πρωί για αναζωπυρώσεις γύρω από το χωριό, αλλά και σε σπίτια που ακόμα σιγοκαίνε.
Καθώς η φωτιά στο μέτωπο της αναζωπύρωσης κοντά στο Άρσος είναι ορατή, όπως είπε η πρόεδρος της Κοινότητας Μαλιάς, η ανησυχία για αναζωπυρώσεις είναι έντονη.
Για μία «πολύ δύσκολη νύχτα» έκανε λόγο η κ. Αθηνή, αναφέροντας ότι χρειάστηκε να καταφύγουν στη γειτονική κοινότητας Πάχνας, μαζί με κάποιους από τους κατοίκους της Μαλιάς, προκειμένου να φυλαχθούν και να έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρισμό από την γεννήτρια που λειτουργούσε εκεί. Πρόσθεσε ότι ήδη από τις 5 π.μ. μαζί με εθελοντές σβήνουν μικρές εστίες φωτιάς στο χωριό.
Η κ. Αθηνή είπε στο ΚΥΠΕ, ότι πέρα από τις κατοικίες που τυλίχθηκαν στις φλόγες, από την πυρκαγιά πλήγηκαν και αγροτικές μονάδες γύρω από την κοινότητα, καθώς και βιοτεχνικές μονάδες που βρίσκονται στην περιοχή. Αν και η επίσημη καταγραφή των ζημιών δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, η κοινότητα από την οποία ξεκίνησε εχθές η πυρκαγιά φαίνεται ότι έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα, με την κ. Αθηνή να κάνει λόγο για «τραγική κατάσταση».
Σημείωσε, επίσης, ότι ένας τραυματίας από το χωριό με εγκαύματα πρώτου βαθμού στα χέρια, νοσηλεύθηκε εχθές στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.
Πάνω από 120 τετραγωνικά χιλιόμετρα έχουν γίνει στάχτη
124 τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι η εκτιμώμενη καμένη έκταση, με βάση μια πρώτη, ταχεία εκτίμηση για την καταστροφική πυρκαγιά στην επαρχία Λεμεσού, που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Αριστείας Ερατοσθένης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ερατοσθένης, «η εκτίμηση βασίστηκε σε δορυφορική εικόνα χαμηλής ανάλυσης από τον δορυφόρο Sentinel-3, που αποκτήθηκε στις 24 Ιουλίου 2025 και ώρα 07:30 (UTC)». Πρόκειται για προκαταρκτική εκτίμηση και αναμένεται επικαιροποιημένη ανάλυση με δορυφορικά δεδομένα υψηλότερης ευκρίνειας τις επόμενες ημέρες, αναφέρεται.