Κόσμος

«Δεν θέλουμε άλλον απεσταλμένο, θέλουμε φαγητό» – Οργή στη Γάζα για την επίσκεψη Γουίτκοφ

Αντιδράσεις στη Γάζα για τον Στιβ Γουίτκοφ.
AP Photo/Jehad Alshrafi

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της Γάζας η επίσκεψη του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, με πολλούς να κατηγορούν την Ουάσινγκτον ότι επιχειρεί να «ξεπλύνει» τον ρόλο της στην ανθρωπιστική καταστροφή που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η Γάζα βιώνει συνθήκες λιμού και έχει υποστεί καταστροφή των υποδομών, ενώ πολλοί κάτοικοι δηλώνουν ότι η επίσκεψη δεν έχει κανένα ουσιαστικό περιεχόμενο και αποσκοπεί μόνο στο να αποσπάσει την προσοχή από την αυξανόμενη κατακραυγή για τη στήριξη των ΗΠΑ στη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ και τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό.

«Ο Στιβ Γουίτκοφ δεν θα δει την πείνα, μόνο την αφήγηση που θέλει να του δείξει το Ισραήλ», λέει ο Λουάι Μαχμούντ, κάτοικος της Γάζας, σύμφωνα με την Guardian.

«Αυτή η επίσκεψη είναι ένα κενό επικοινωνιακό τέχνασμα, όχι μια ανθρωπιστική αποστολή. Έρχεται χωρίς λύσεις».

Ο Μαχμούντ, όπως και πολλοί άλλοι κάτοικοι της Γάζας, πιστεύει ότι οι διπλωματικές κινήσεις των ΗΠΑ δεν έχουν συμβάλει ουσιαστικά στην άμβλυνση της κρίσης και επιρρίπτει την ευθύνη στον Λευκό Οίκο για τη στήριξη των ενεργειών του Ισραήλ χωρίς πραγματική λογοδοσία.

«Αυτό που χρειάζεται η Γάζα δεν είναι άλλος ένας απεσταλμένος με τηλεοπτικά συνεργεία. Χρειαζόμαστε να αρθεί ο αποκλεισμός, να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί και να τερματιστεί η τυφλή αμερικανική υποστήριξη σε αυτόν τον πόλεμο», λέει ο Άμερ Χαϊράτ, πατέρας δύο παιδιών στην πόλη της Γάζας.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, Παλαιστίνιοι εκφράζουν ανάλογες απόψεις. Ο Άμπντελ Ραχμάν Ζούγρα έγραψε στο Facebook:

«Οπότε ο Γουίτκοφ ήρθε για να δει τα σημεία διανομής βοήθειας; Είναι αυτό για να δικαιολογήσει την αποτυχημένη πολιτική τους;

Έλα να δεις με τα μάτια σου, κύριε – αυτή δεν είναι ζωή. Ναι, συμφωνούμε, δεν θέλουμε η Χαμάς να ελέγχει τη βοήθεια, αλλά επίσης δεν θέλουμε να πεθάνουμε περιμένοντάς την».

Ένας άλλος εκτοπισμένος κάτοικος της Γάζας, ο Αμπού Οσάμα Αμπού Ράχμα, απηύθυνε άμεση έκκληση προς τον Αμερικανό απεσταλμένο:

«Περπάτα μέσα στις κατεστραμμένες γειτονιές. Δες τις εγκύους, τους ηλικιωμένους, τους αρρώστους και τα παιδιά χωρίς φαγητό, χωρίς φάρμακα, χωρίς γάλα. Κοίταξε τις αγορές, όπου πλέον κυριαρχούν οι κερδοσκόποι και οι έμποροι της κρίσης που εκμεταλλεύονται απελπισμένες οικογένειες».

Ο ΟΗΕ έχει επανειλημμένα ζητήσει την πλήρη και διαρκή είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, αλλά η πρόσβαση παραμένει αποσπασματική, ενώ πολλά φορτηγά λεηλατούνται πριν φτάσουν στους προορισμούς τους.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Αλέξης Τσίπρας Chevron Left
Αλέξης Τσίπρας: Μια τόσο μακρινή απουσία
Παραδόθηκε στην κυκλοφορία το μεγαλύτερο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Πατρών – Πύργου (εικόνες)
Chevron Right