Την επιθυμία του να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Βλαντιμίρ Πούτιν επανέλαβε την Παρασκευή 1 Αυγούστου ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο Ουκρανός πρόεδρος σημείωσε ότι η κυβέρνηση του Κιέβου επιθυμεί να «κινηθεί πιο πέρα» από δηλώσεις και χαμηλότερου επιπέδου συναντήσεις για το θέμα αυτό.
«Εάν αυτά συνιστούν ενδείξεις μιας γνήσιας βούλησης να τερματισθεί ο πόλεμος με αξιοπρέπεια και να εδραιωθεί μια πραγματικά διαρκής ειρήνη (…), τότε η Ουκρανία επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά την ετοιμότητά της να συναντηθεί σε επίπεδο ηγετών ανά πάσα στιγμή», έγραψε στο X.
«Η Ουκρανία απευθύνει έκκληση να προχωρήσουμε πιο πέρα από την ανταλλαγή και συναντήσεις τεχνικού επιπέδου σε συνομιλίες μεταξύ ηγετών», πρόσθεσε -μεταξύ άλλων- ο Ζελένσκι.
We see and support President Trump’s @POTUS efforts to end Russia’s war, to stop the killing, and to achieve a dignified and lasting peace. We are grateful to everyone around the world who supports peace efforts and helps us protect lives.
We have heard the statements coming out…
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) August 1, 2025
Πούτιν: Χρειαζόμαστε μια ανθεκτική και διαρκή ειρήνη
Λίγο νωρίτερα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι ελπίζει οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας να συνεχιστούν και ότι οι ομάδες εργασίας θα μπορέσουν να συζητήσουν πιθανούς συμβιβασμούς. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι οι στόχοι της Μόσχας παραμένουν αμετάβλητοι.
Όπως επισήμανε ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος συνομιλούσε μαζί με τον ομόλογό του της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, η αντίδραση της ουκρανικής πλευράς στον σχηματισμό ομάδων εργασίας ήταν θετική και πρόσθεσε πως οι συνομιλίες θα πρέπει να διεξαχθούν «χωρίς κάμερες και σε ήρεμη ατμόσφαιρα».
Μιλώντας μία εβδομάδα πριν από τη λήξη της προθεσμίας που έθεσε στη Ρωσία ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, ή να αντιμετωπίσει νέες κυρώσεις -συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αγοράζουν τις ενεργειακές εξαγωγές της- ο Πούτιν ήταν ξεκάθαρος για τη στάση της Μόσχας.
Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι αν κάποιος ήταν απογοητευμένος από το αποτέλεσμα των ειρηνευτικών συνομιλιών μέχρι σήμερα, αυτό ήταν συνέπεια διογκωμένων προσδοκιών.
Πούτιν: Η Δύση έχει ένα φλεγόμενο πάθος, να σταματήσει την πρόοδο μας
Παράλληλα, δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν κατά μήκος ολόκληρης της γραμμής του μετώπου στην Ουκρανία, παρά την επιθυμία της Δύσης να σταματήσει την επίθεσή της.
«Η Δύση έχει ένα φλεγόμενο πάθος, να σταματήσει την πρόοδο μας με κάθε κόστος» είπε χαρακτηριστικά και έκανε γνωστό ότι ο ρωσικός στρατός ανέλαβε τον έλεγχο της πόλης Τσάσιβ Γιαρ στην περιοχή Ντόνετσκ της Ουκρανίας πριν από λίγες ημέρες.
Παράλληλα, δήλωσε ότι η πρώτη παρτίδα μαζικής παραγωγής συστημάτων βαλλιστικών πυραύλων Oreshnik παραδόθηκε στον ρωσικό στρατό.