Κόσμος

Συναγερμός στην Ιταλία: Τρεις νεκροί από αλλαντίαση μετά από κατανάλωση φαγητού καντίνας

Υγειονομικός συναγερμός στην Ιταλία μετά τον θάνατο τριών ανθρώπων εξαιτίας περιστατικών αλλαντίασης.
Ιταλία
AP Photo/Andrew Medichini

Συναγερμός έχει σημάνει στις Αρχές της Ιταλίας, καθώς 3 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, τις τελευταίες ημέρες σε διάφορες περιοχές της χώρας από αλλαντίαση.

Πριν από λίγες εβδομάδες, πολίτες από διάφορες περιοχές της Ιταλίας άρχισαν να εμφανίζουν συμπτώματα αλλαντίασης, με το επίκεντρο των κρουσμάτων να εντοπίζεται στο Ντιαμάντε, μια τουριστική κωμόπολη. Εκεί, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Το πρώτο θύμα, ένας 52χρονος τουρίστας, φέρεται να κατανάλωσε σάντουιτς από καντίνα. Αρχικά ένιωσε αδιαθεσία και έλαβε τις πρώτες βοήθειες σε ιδιωτική κλινική, ωστόσο λίγες ημέρες αργότερα η κατάστασή του επιδεινώθηκε, με αποτέλεσμα να καταλήξει πριν προλάβει να μεταφερθεί ξανά στο νοσοκομείο.

Το δεύτερο θύμα ήταν μια 45χρονη γυναίκα, η οποία επίσης παρουσίασε συμπτώματα μετά από γεύμα, εισήχθη στο νοσοκομείο και λίγο αργότερα κατέληξε.

Στην ίδια περιοχή νοσηλεύονται περίπου δώδεκα άτομα, δύο εκ των οποίων σε σοβαρή κατάσταση. Το τρίτο θύμα ήταν η 38χρονη Ρομπέρτα Πιτζάλις, η οποία φέρεται να είχε καταναλώσει γουακαμόλε κατά τη διάρκεια πανηγυριού στην περιοχή Κάλιαρι.

Το ιταλικό υπουργείο Υγείας ενεργοποίησε άμεσα τον μηχανισμό διανομής αντίδοτων, ενώ η Εισαγγελία της Πάολα ξεκίνησε ποινική έρευνα. Ήδη έχουν συλληφθεί τρεις άτομα –ο πλανόδιος πωλητής και δύο εκπρόσωποι εταιρειών που παρείχαν πρώτες ύλες– οι οποίοι κατηγορούνται για ανθρωποκτονία και διάθεση επιβλαβών τροφίμων.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, τα θύματα είχαν καταναλώσει σάντουιτς με λουκάνικο και μπρόκολο που φέρονται να διατηρήθηκαν σε ακατάλληλες θερμοκρασίες, ευνοώντας την ανάπτυξη της θανατηφόρας τοξίνης. Οι έρευνες επικεντρώνονται επίσης σε πιθανές καθυστερήσεις στη διάγνωση και αντιμετώπιση των περιστατικών σε ιδιωτική κλινική της περιοχής.

Τι είναι και τι προκαλεί η αλλαντίαση

Η αλλαντίαση είναι μία σπάνια και σοβαρή παραλυτική ασθένεια, που προκαλείται από ένα από τα πιο ισχυρά, γνωστά δηλητήρια: την αλλαντοτοξίνη (ή αλλαντική τοξίνη).

Ένας άνθρωπος μπορεί να χάσει τη ζωή του καταναλώνοντας μόλις 1 έως 2 εκατομμυριοστά του γραμμαρίου (μικρογραμμάρια ή μg). Ένα γραμμάριο αλλαντικής τοξίνης μπορεί να σκοτώσει 10 εκατομμύρια ανθρώπους!

Την αλλαντοτοξίνη παράγει ένα βακτήριο που λέγεται κλωστηρίδιο της αλλαντίασης (Clostridium botulinum). Μπορεί επίσης να την παράγουν και στελέχη 2 άλλων βακτηρίων, που είναι συγγενή με τα Clostridium butyricum και Clostridium baratii.

Η αλλαντίαση μπορεί να προκληθεί από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων (τροφιμογενής, βρεφική, εντερική) ή από τη μόλυνση μίας πληγής.

Μπορεί επίσης να προκληθεί από την εισπνοή αερολύματος με την τοξίνη ή από ιατρικό λάθος (αν η αλλαντοτοξίνη που χρησιμοποιείται για ιατρικούς ή αισθητικούς σκοπούς εγχυθεί κατά λάθος στην κυκλοφορία του αίματος, αντί για τον θεραπευτικό στόχο).

Η τροφιμογενής αλλαντίαση στον άνθρωπο είναι μία μορφή βαριάς τροφικής δηλητηρίασης. Προκαλείται όταν το κλωστηρίδιο της αλλαντίασης αναπτύσσεται και παράγει τοξίνη σε ένα τρόφιμο, το οποίο στη συνέχεια καταναλώνεται χωρίς να προηγηθεί κατάλληλο μαγείρεμα, ώστε να καταστραφεί η τοξίνη.

Αυτό συνήθως συμβαίνει σε τρόφιμα ακατάλληλα παρασκευασμένα ή κονσερβοποιημένα, με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι ή ζάχαρη. Συνήθως έχουν επίσης χαμηλή οξύτητα.

Μπορεί όμως και να παρατηρηθεί σε παστεριωμένα ή ελαφρώς μαγειρεμένα τρόφιμα, τα οποία δεν έχουν καταψυχθεί, ιδίως όταν βρίσκονται σε αεροστεγή συσκευασία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι αλλαντική τοξίνη έχει βρεθεί μεταξύ άλλων σε:

1.   Διατηρημένα λαχανικά χαμηλής οξύτητας, όπως πράσινα φασόλια, σπανάκι, μανιτάρια, παντζάρια

2.   Ψάρια, όπως τόνο σε κονσέρβα, ψάρια που έχουν υποστεί ζύμωση, παστά, καπνιστά

3.   Διατηρημένα προϊόντα κρέατος, όπως ζαμπόν, λουκάνικα

Όπως εξηγεί το ΔΠΠΥ, ιδιαιτέρως επικίνδυνες είναι οι κονσέρβες, ιδίως όταν τις φτιάχνουμε στο σπίτι. Επειδή λ.χ. οι σπόροι του μικροβίου βρίσκονται στο χώμα, μπορεί να μολύνουν τα λαχανικά. Αν κατά την κονσερβοποίηση δεν γίνει σωστή προετοιμασία και αποστείρωση, μπορεί να αναπτυχθεί τοξίνη.

Οι μολυσμένες κονσέρβες μπορεί να παρουσιάσουν διόγκωση από τα αέρια και το περιεχόμενό τους να είναι αλλοιωμένο.

Μία άλλη πιθανή πηγή είναι το μέλι, που μπορεί να περιέχει σπόρους του μικροβίου. Μελέτες αναφέρουν την κατανάλωση μελιού ως προδιαθεσικό παράγοντα της βρεφικής αλλαντίασης. Επομένως, η αλλαντίαση είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει η οδηγία τα βρέφη να μην καταναλώνουν μέλι μέχρι να ολοκληρώσουν το πρώτο έτος ζωής, αναφέρει το iatropedia.gr

Τα καλά νέα είναι ότι η αλλαντική τοξίνη καταστρέφεται με τον βρασμό. Χρειάζεται όμως βράσιμο στους 85 βαθμούς Κελσίου, επί 5 λεπτά ή περισσότερο. Τα σπόρια του κλωστηριδίου χρειάζονται περισσότερο χρόνο και υψηλότερη θερμοκρασία για να καταστραφούν. Πρέπει να γίνει βρασμός στους 120 βαθμούς Κελσίου επί 10 λεπτά ή περισσότερο.

Η αλλαντίαση προκαλεί πολλά και διαφορετικά συμπτώματα. Ανάμεσα στα πρώτα συμπεριλαμβάνονται:

  • Διπλωπία (ο ασθενής βλέπει διπλά είδωλα)
  • Θολή όραση
  • Βλεφαρόπτωση
  • Βραδυγλωσσία (μιλάει αργά)
  • Δυσκαταποσία (δυσκολεύεται να καταπιεί)
  • Ξηροστομία (στεγνώνει το στόμα του)
  • Μυϊκή αδυναμία

Ο ασθενής μπορεί επίσης να έχει ίλιγγο. Άλλα συνυπάρχοντα συμπτώματα μπορεί να είναι γαστρεντερικές διαταραχές, όπως ναυτία, έμετος, δυσκοιλιότητα ή σπανιότερα διάρροια. Ωστόσο οι ασθενείς δεν έχουν πυρετό, ούτε απώλεια συνείδησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς τη Δευτέρα: Προειδοποίηση και για Αττική - Δύσκολες συνθήκες έως 13 Αυγούστου Chevron Left
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς τη Δευτέρα: Προειδοποίηση και για Αττική - Δύσκολες συνθήκες έως 13 Αυγούστου
Σε ύφεση η φωτιά στην Κομοτηνή - Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στη Νέα Μουσινούπολη (βίντεο)
Chevron Right