Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάχου, λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μίλησε στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Ο Νετανιάχου ξεκίνησε την συνέντευξη λέγοντας ότι θέλει να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία για να «τρυπήσει τα ψέματα» και να πει την αλήθεια.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έκανε λόγο για «fake news» και «παγκόσμια καμπάνια δυσφήμισης του Ισραήλ», τονίζοντας: «Εάν είχαμε ακολουθήσει μία πολιτική λιμού, κανένας στη Γάζα δεν θα ήταν ζωντανός μετά από δύο χρόνια πολέμου».
Σε αυτό το πλαίσιο κατηγόρησε τα διεθνή ΜΜΕ ότι πιστεύουν «με κλειστά μάτια τα ψέματα της Χαμάς».
Μάλιστα, παρουσίασε φωτογραφίες υποσιτισμένων παιδιών που έχουν δημοσιευτεί στις πρώτες σελίδες εφημερίδων σε όλο τον κόσμο, έχοντας προσθέσει την ετικέτα fake.
Our goal is not to occupy Gaza. Our goal is to free Gaza from Hamas terrorists.
Watch my Press conference with foreign media >> pic.twitter.com/42hP6399nN
— Benjamin Netanyahu – בנימין נתניהו (@netanyahu) August 10, 2025
Παράλληλα, ο Νετανιάχου ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει ασκήσει αγωγή κατά της εφημερίδας New York Times για τη χρήση μιας φωτογραφίας ενός παιδιού που λιμοκτονεί στην πρώτη σελίδα της, το οποίο είχε και υποκείμενα προβλήματα υγείας και υποστήριξε ότι η μητέρα και ο αδελφός του παιδιού είναι υγιείς και ισχυρίζεται ότι η εφημερίδα απέκρυψε μια διόρθωση.
“They are all fake.” Netanyahu exposes international media outlets for sharing photos of sickly Gazans labeled as starvation, explaining the images actually show medical conditions unrelated to hunger pic.twitter.com/P8ycm8um3S
— i24NEWS English (@i24NEWS_EN) August 10, 2025
Ακόμη, καταδίκασε την κάλυψη της πείνας στη Γάζα από τον Τύπο και την συνέκρινε με τα «κακόβουλα ψέματα που λέγονταν για τον εβραϊκό λαό στο Μεσαίωνα».
ΠΟΥ: Από οξύ υποσιτισμό πάσχουν 12.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών στη Γάζα
Η Λωρίδα της Γάζας κατέγραψε τον υψηλότερο μηνιαίο αριθμό περιστατικών οξέος υποσιτισμού σε παιδιά, με τους θανάτους που οφείλονται στην πείνα να αυξάνονται στον παλαιστινιακό θύλακα, ανέφερε σε δηλώσεις του την Πέμπτη (7/8) ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
«Τον Ιούλιο, σχεδόν 12.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών διαγνώστηκαν με οξύ υποσιτισμό στη Γάζα, ο υψηλότερος μηνιαίος αριθμός που έχει καταγραφεί ποτέ, τόνισε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, από τα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού στη Γενεύη.
Περίπου 2.500 από αυτά τα παιδιά υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Τουλάχιστον 99 άνθρωποι έχουν πεθάνει, συμπεριλαμβανομένων 64 ενηλίκων και 35 παιδιών, ανάμεσα τους 29 κάτω των 5 ετών, από την αρχή του τρέχοντος έτους έως τις 29 Ιουλίου, πρόσθεσε ο Τέντρος.