Ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται έτοιμος να προσφέρει στον Βλαντίμιρ Πούτιν πρόσβαση σε σπάνιες γαίες ως κίνητρο για να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του την Παρασκευή, έχοντας στη διάθεσή του μια σειρά από οικονομικές ευκαιρίες που θα μπορούσαν να δελεάσουν τον Πούτιν, όπως σημειώνει ο Telegraph.
Αυτές περιλαμβάνουν το άνοιγμα των φυσικών πόρων της Αλάσκας στη Μόσχα και την άρση ορισμένων αμερικανικών κυρώσεων κατά της ρωσικής αεροπορικής βιομηχανίας.
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, φέρεται να είναι μεταξύ των αξιωματούχων που ενημερώνουν τον Τραμπ πριν από τη συνάντηση στην Αλάσκα, εξετάζοντας τις οικονομικές ανταλλαγές που μπορούν να προσφέρουν οι ΗΠΑ στη Ρωσία για να επιταχυνθεί η επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας.
Στις προτάσεις περιλαμβάνεται η παροχή πρόσβασης στον Πούτιν σε σπάνιες γαίες που βρίσκονται στα ουκρανικά εδάφη που κατέχει σήμερα η Ρωσία.
Δύο από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα λιθίου της χώρας βρίσκονται σε περιοχές που κατέχει η Ρωσία, με τον Βλαντίμιρ Πούτιν να έχει δηλώσει ότι διεκδικεί τα πολύτιμα ορυκτά που εντοπίζονται στις περιοχές που ελέγχει.
«Υπάρχει ένα φάσμα κινήτρων, στο οποίο μια πιθανή συμφωνία για ορυκτά/σπάνιες γαίες θα μπορούσε να περιλαμβάνεται», δήλωσε στον Telegraph πηγή με γνώση των προτάσεων.
Τον Μάιο, οι ΗΠΑ υπέγραψαν συμφωνία για σπάνιες γαίες με το Κίεβο, που τους επιτρέπει να εκμεταλλευτούν τους πλούσιους φυσικούς πόρους της Ουκρανίας. Και η Ουάσινγκτον θα χρειαστεί να δημιουργήσει νέες μονάδες εξόρυξης, διαδικασία που θα μπορούσε να επιταχυνθεί με τη συνεργασία της Ρωσίας.
Η πολιτική «Πρώτα η Αμερική» του προέδρου Τραμπ έχει οδηγήσει σε αρκετές συμφωνίες για ορυκτά από την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, με πιο χαρακτηριστικές αυτές με την Ουκρανία και το Καζακστάν.
Τραμπ: Μετά την Αλάσκα, συνάντηση με Ζελένσκι και Πούτιν
«Η επόμενη συνάντηση θα είναι με τον Ζελένσκι και τον Πούτιν ή τον Ζελένσκι, τον Πούτιν και εμένα», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, λίγο πριν ταξιδέψει στην Αλάσκα για να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο.
«Αν η πρώτη πάει καλά, θα έχουμε και μια γρήγορη δεύτερη» είπε σε δημοσιογράφους ο Τραμπ. «Θα ήθελα να το κάνω σχεδόν αμέσως και θα έχουμε μια γρήγορη δεύτερη συνάντηση ανάμεσα στο Πούτιν και τον Ζελένσκι και εμένα, αν με θέλουν να είμαι εκεί» ανέφερε σύμφωνα με το Reuters.
Σύμφωνα με το Reuters, ο Τραμπ δεν παρουσίασε κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη δεύτερη συνάντηση.
Ο Τραμπ είπε επίσης ότι η Ρωσία θα υποστεί συνέπειες αν ο Πούτιν δεν συμφωνήσει να σταματήσει τον πόλεμο. Πάντως, δεν ανέφερε συγκεκριμένα τις συνέπειες αλλά προειδοποίησε για βαριές οικονομικές κυρώσεις.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι η σημερινή τηλεδιάσκεψη με τους Ευρωπαίους ηγέτες ήταν πολύ καλή. «Είχαμε μια πολύ καλή τηλεδιάσκεψη. Ήταν στην τηλεδιάσκεψη. Ο πρόεδρος Ζελένσκι ήταν στην τηλεδιάσκεψη. Θα τη βαθμολογούσα με 10, ήταν πολύ φιλική» τόνισε.
Νωρίτερα, όπως μετέδωσε το CBS News, επικαλούμενο δικές του πληροφορίες επικαλούμενο δύο ανεξάρτητες πηγές, η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται σε αναζήτηση κατάλληλης τοποθεσίας για τη διεξαγωγή τριμερούς συνάντησης κορυφής μεταξύ των τριών προέδρων.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη διμερή συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, η οποία έχει οριστεί για τις 15 Αυγούστου στην Αλάσκα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του στις 8 Αυγούστου, ενώ τα σχέδια των συνομιλιών επιβεβαιώθηκαν και από τον βοηθό του Ρώσου προέδρου, Γιούρι Ουσακόφ.
Σύμφωνα με τον Ουσακόφ, οι δύο ηγέτες θα επικεντρωθούν στην αναζήτηση επιλογών για την επίτευξη μιας μακροπρόθεσμης ειρηνικής διευθέτησης της ουκρανικής κρίσης. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το Κρεμλίνο αναμένει η επόμενη συνάντηση Πούτιν – Τραμπ να πραγματοποιηθεί σε ρωσικό έδαφος.