Κόσμος

Δύσκολοι γρίφοι για μια συμφωνία: Οι εγγυήσεις ασφαλείας της Ουκρανίας και το εδαφικό

Επιτροπή υπό τον Μάρκο Ρούμπιο θα καταλήξει σε πρόταση. Μετέχουν σύμβουλοι Εθνικής Ασφάλειας από την Ουκρανία και ευρωπαϊκές χώρες.
Συνάντηση Τραμπ με Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο
AP | Alex Brandon

Ανώτατοι αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ, την Ουκρανία και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες αναμένεται να εργαστούν τις επόμενες ημέρες πάνω σε μια λεπτομερή πρόταση για εγγυήσεις ασφαλείας προς το Κίεβο, πιθανότατα με τη συμμετοχή της αμερικανικής αεροπορικής ισχύος, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο Axios.

Γιατί έχει σημασία

Οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές εγγυήσεις ασφαλείας αποτελούν βασικό αίτημα από την Ουκρανία. Ύστερα από μήνες άρνησης να συζητήσει το θέμα, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δείχνει πλέον διατεθειμένος να εμπλακεί σε ένα τέτοιο σχέδιο.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στο Fox News την Τρίτη, ο Ντόναλντ Τραμπ υπογράμμισε ότι δεν θα υπάρξουν αμερικανικά στρατεύματα στην Ουκρανία, αλλά εμφανίστηκε ανοιχτός στο ενδεχόμενο παροχής αμερικανικής αεροπορικής υποστήριξης προς ευρωπαϊκές δυνάμεις που θα σταθμεύσουν στη χώρα.

Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, θα μπορούσε να αποδεχθεί αμερικανο-ευρωπαϊκές εγγυήσεις ασφαλείας, «αλλά θα το ξέρουμε μέσα στις επόμενες εβδομάδες».

Ο Πούτιν δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής με τον Τραμπ ότι ήταν πρόθυμος να συζητήσει την αρχή των εγγυήσεων ασφαλείας, δήλωσε μια πηγή στο Axios, αλλά ανέφερε την Κίνα ως έναν από τους πιθανούς εγγυητές.

Η ρωσική αντίδραση

Πάντως, η αντίθεση στη στάση της Ουάσινγκτον και των Ευρωπαίων επισημάνθηκε και από τη Μόσχα. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε πως τόσο κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής (15/8) στην Αλάσκα, όσο και κατά τις συναντήσεις του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τους Ευρωπαίους ηγέτες στον Λευκό Οίκο, «έγινε σαφές στο Κρεμλίνο ότι η αμερικανική ηγεσία θέλει ειλικρινά να επιτύχει μια μακροπρόθεσμη και βιώσιμη ειρήνη στην Ουκρανία».

Αντίθετα, ο Σεργκέι Λαβρόφ σημείωσε: «Κάποιοι ηγέτες της Ευρώπης φαίνεται πως έχουν άλλες επιδιώξεις. Οι Ευρωπαίοι επιμένουμε διαρκώς μόνο σε μια κατάπαυση του πυρός για να εξακολουθούν να προμηθεύουν όπλα στην Ουκρανία».

Ο Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι παρουσιάζουν τη ρωσική εισβολή ως «απρόκλητη επίθεση», τονίζοντας: «Υπάρχει σαφής κατανόηση τόσο από τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, όσο και από το επιτελείο του ότι αυτή η σύγκρουση έχει έναν λόγο. Οι συζητήσεις, στις οποίες επιδίδονται ορισμένοι πρόεδροι και πρωθυπουργοί από την Ευρώπη περί ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία χωρίς πρόκληση, είναι παιδαριώδεις. Δεν μπορώ να βρω άλλη λέξη».

Επίσης, ο ίδιος συμπλήρωσε: «Το κυριότερο είναι ότι συνεχίζουν να το λένε αυτό και συνεχίζουν, όπως και στη συνάντησή τους στην Ουάσινγκτον με τον Πρόεδρο Τραμπ, όπου κλήθηκε και ο Ζελένσκι, να απαιτούν άμεση κατάπαυση του πυρός. Μάλιστα μερικοί από αυτούς, όπως ο Γερμανός καγκελάριος, Φρίντριχ Μερτς, συνεχίζουν να λένε ότι είναι απαραίτητο να ασκηθεί πίεση στη Ρωσία με κυρώσεις».

Για τις εδαφικές διεκδικήσεις

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η Μόσχα δεν επιδιώκει την κατάληψη εδαφών. «Η Ρωσία δεν έθεσε ποτέ ως στόχο την κατάληψη της Κριμαίας, του Ντονμπάς ή της Νέας Ρωσίας, το κύριο καθήκον μας ήταν η προστασία του ρωσικού λαού», τόνισε.

«Δεν μιλήσαμε ποτέ για απλή κατάληψη κάποιων εδαφών», σημείωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ κια πρόσθεσε: «Ο στόχος μας ήταν να προστατεύσουμε τους ανθρώπους, τους Ρώσους, που ζουν σε αυτά τα εδάφη εδώ και αιώνες, που δημιούργησαν πόλεις – την Οδησσό, το Νικολάεβ, λιμάνια, εργοστάσια, εγκαταστάσεις».

Κατά τον Σεργκέι Λαβρόφ, τα εδαφικά ζητήματα «συχνά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της επίτευξης συμφωνιών».

Για μια πιθανή συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε πως η Μόσχα δεν απορρίπτει εξαρχής οποιοδήποτε «φορμάτ» συνομιλιών για την Ουκρανία, αλλά τόνισε ότι μια συνάντηση ηγετών θα πρέπει να προετοιμαστεί επιμελώς.

«Οποιεσδήποτε επαφές περιλαμβάνουν ηγέτες χωρών πρέπει να έχουν προετοιμασθεί με τη μεγαλύτερη επιμέλεια», δήλωσε στο Russia 24, υπογραμμίζοντας ότι η Ρωσία παραμένει «προσηλωμένη στις προσπάθειες επίλυσης της σύγκρουσης».

Στο παρασκήνιο

Οι εγγυήσεις ασφαλείας αποτέλεσαν βασικό θέμα και στις συναντήσεις του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και με Ευρωπαίους ηγέτες, τη Δευτέρα (18/8), στον Λευκό Οίκο.

«Ο Τραμπ και ο Ζελένσκι μίλησαν γενικά για το τι απαιτείται σε επίπεδο εγγυήσεων ασφαλείας, αλλά δεν μπήκαν σε λεπτομέρειες», ανέφερε Ουκρανός αξιωματούχος.

Ευρωπαίος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι υπήρξε συμφωνία για κοινή προσπάθεια σε εγγυήσεις τύπου «Άρθρου 5», χωρίς ωστόσο ο Ντόναλντ Τραμπ να είναι σαφής για τον αμερικανικό ρόλο.

Τα επόμενα βήματα για την Ουκρανία

Δύο πηγές ανέφεραν ότι συγκροτήθηκε επιτροπή για τη σύνταξη πρότασης εγγυήσεων ασφαλείας, της οποίας ηγείται ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, με τη συμμετοχή συμβούλων Εθνικής Ασφάλειας από την Ουκρανία και ευρωπαϊκές χώρες.

«Τις επόμενες ημέρες όλοι θα δουλεύουν από το πρωί ως το βράδυ πάνω στις εγγυήσεις ασφαλείας και ίσως μέχρι το τέλος της εβδομάδας να έχουμε μια ξεκάθαρη αρχιτεκτονική», δήλωσε Ουκρανός αξιωματούχος.

Η μεγάλη εικόνα

Ενώ η ανάπτυξη ευρωπαϊκής δύναμης στο ουκρανικό έδαφος θεωρείται το πιο δύσκολο αίτημα για τον Βλαντίμιρ Πούτιν, τα εδαφικά ζητήματα παραμένουν το μεγαλύτερο αγκάθι για τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Κατά τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Ουκρανός Πρόεδρος εμφανίστηκε πρόθυμος να τα συζητήσει, αλλά ξεκαθάρισε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει απευθείας με τον Ρώσο ηγέτης.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία, το βράδυ της Δευτέρας (18/8), ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν να συναντηθεί με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προκειμένου να εξετάσουν τις εδαφικές απαιτήσεις και τον προέτρεψε να είναι «ρεαλιστής».

Μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί ημερομηνία ή τοποθεσία για μια τέτοια συνάντηση, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να πιέζουν για πραγματοποίησή της έως τα τέλη Αυγούστου. Ο Σεργκέι Λαβρόφ, ωστόσο, τόνισε ότι πρέπει να προηγηθεί ενδελεχής προετοιμασία σε τεχνικό επίπεδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
ΚΥΠΡΟΣ ΟΗΕ ΤΟΥΡΚΟΛΙΒΥΚΟ Chevron Left
Ρηματική διακοίνωση της Κύπρου στον ΟΗΕ για το τουρκολυβικό μνημόνιο - «Δεν συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο»