Σε άλλη μια κίνηση φιλίας έναντι της Ρωσίας προχώρησαν οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ. Για πρώτη φορά η Ουάσινγκτον αρνήθηκε να υπογράψει διακήρυξη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία καταδικάζει τη Ρωσία για τα γεγονότα στη Γεωργία τον Αύγουστο του 2008.
Όπως επισημαίνει η ρωσική εφημερίδα Kommersant, είναι η πρώτη φορά εδώ και 17 χρόνια που οι ΗΠΑ αρνούνται να συνυπογράψουν κοινή δήλωση με τα δυτικά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας.
Τη διακήρυξη υπέγραψαν τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, και συγκεκριμένα το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Σλοβενία, η Δανία και η Ελλάδα.
Οι υπογράφοντες συνέδεσαν την παρουσία ρωσικών στρατευμάτων στην Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία με την ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, επαναλαμβάνοντας την υποστήριξή τους «στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της».