Κόσμος

Σκοτώθηκαν σε live μετάδοση: Φρίκη με το διπλό χτύπημα του Ισραήλ σε νοσοκομείο στη Γάζα – Συγκλονιστικά βίντεο

Τουλάχιστον 20 νεκροί μεταξύ των οποίων και 5 δημοσιογράφοι. Το Ισραήλ υπόσχεται έρευνα για το χτύπημα στη Γάζα

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων πέντε δημοσιογράφων διεθνών ΜΜΕ, σκοτώθηκαν από την ισραηλινή επιδρομή στο νοσοκομείο Νάσερ, στη νότια Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός (IDF) επιβεβαίωσε ότι πραγματοποίησε επίθεση σε κοντινή απόσταση, αλλά δεν διευκρίνισε γιατί χτυπήθηκε το κτίριο και αρκέστηκε στο να δηλώσει πως «διέταξε τη διεξαγωγή προκαταρκτικής έρευνας» στο εσωτερικών του IDF.

Όπως συμπληρώνεται στην ανακοίνωση: «ο ισραηλινός στρατός λυπάται για οποιαδήποτε βλάβη σε άτομα που δεν εμπλέκονται στον πόλεμο και σε καμία περίπτωση δεν στοχοποιεί δημοσιογράφους». «Ο ισραηλινός στρατός ενεργεί έτσι ώστε να περιορίσει τη βλάβη σε μη εμπλεκόμενα άτομα όσο είναι δυνατό ενόσω διατηρούν την ασφάλεια των στρατιωτών».

Βίντεο που κάνουν το γύρο του κόσμου καταγράφουν τη φρίκη και τον πανικό που επικράτησε στο κτίριο του βασικού νοσοκομείου στη νότια Γάζα, μετά το χτύπημα.

Ένας γιατρός εμφανίζεται να κρατάει ψηλά ματωμένα ρούχα δείχνοντας στα δημοσιογραφικά συνεργεία που έσπευσαν τις συνέπειες του φονικού χτυπήματος, όταν ξαφνικά σημειώνεται και δεύτερη επίθεση, ενώ οι διασώστες και ΜΜΕ βρίσκονταν στο σημείο της καταστροφής.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Προστασίας Δημοσιογράφων, πάνω από 190 εργαζόμενοι σε μέσα ενημέρωσης έχουν σκοτωθεί στους 22 μήνες των επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Τα πρακτορεία Reuters και Associated Press δήλωσαν συγκλονισμένα και εξέφρασαν τη θλίψη τους για τον θάνατο των συνεργατών τους. Σημειώνεται πως η σημερινή επίθεση έρχεται δύο εβδομάδες αφότου έξι δημοσιογράφοι, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων από το Al Jazeera, σκοτώθηκαν επίσης σε ισραηλινή επίθεση κοντά στο νοσοκομείο al-Shifa στην πόλη της Γάζας.

Το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ καταδίκασε την επίθεση , χαρακτηρίζοντάς την σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι μεταξύ των στόχων του ήταν και ο Άνας αλ-Σαρίφ, κορυφαίος δημοσιογράφος του Al Jazeera, τον οποίο το Ισραήλ κατηγορεί πως «έχει υπηρετήσει ως επικεφαλής του τρομοκρατικού πυρήνα στη Χαμάς». Ωστόσο ουδέποτε δημοσίευσε κάποιο αποδεικτικό στοιχείο για αυτόν τον ισχυρισμό.

Νεκροί από την επίθεση είναι οι δημοσιογράφοι:

  • Ο Χουσάμ αλ-Μάσρι εργαζόταν ως εικονολήπτης στο πρακτορείο Reuters. Το πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε ότι σκοτώθηκε στην πρώτη επίθεση στο νοσοκομείο.
  • Η Μαριάμ Ντάγκα, 33 ετών, ήταν ανεξάρτητη δημοσιογράφος που συνεργαζόταν με το Associated Press (AP).
  • Ο Μοχάμεντ Σαλάμα εργαζόταν για το Al Jazeera και το Middle East Eye.
  • Ο Άχμαντ Αμπού Αζίζ εργαζόταν για το Middle East Eye. Το μέσο αναφέρει ότι εργαζόταν ως freelancer και ήταν εγκατεστημένος στη Χαν Γιουνίς.
  • Ο Μοάς Αμπού Τάχα το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC δήλωσε ότι ο Τάχα δεν εργαζόταν μαζί του, όπως είχε αρχικά αναφερθεί.

 

Η Ένωση Ξένου Τύπου ζητά «άμεσες εξηγήσεις» από το Ισραήλ

Η Ένωση Ξένου Τύπου (Foreign Press Association) ζήτησε «άμεσα εξηγήσεις» από τον ισραηλινό στρατό και το γραφείο του πρωθυπουργού μετά τον θάνατο των δημοσιογράφων στην επίθεση.

«Αυτό είναι από τα πιο θανατηφόρα ισραηλινά πλήγματα εναντίον δημοσιογράφων που εργάζονται για διεθνή μέσα από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα», αναφέρει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Όπως επισημαίνει το χτύπημα στο Νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιούνις «έγινε χωρίς καμία προειδοποίηση» και έπληξε την εξωτερική σκάλα του νοσοκομείου, «εκεί όπου οι δημοσιογράφοι βρίσκονται συχνά με τις κάμερές τους».

Η Ένωση, που στηρίζει δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο, καλεί το Ισραήλ «να σταματήσει μια για πάντα την αποτρόπαιη πρακτική της στοχοποίησης δημοσιογράφων».

Επικεφαλής ΠΟΥ: Χτυπήθηκε και το τμήμα επειγόντων του νοσοκομείου

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι το κύριο κτίριο του Νοσοκομείου Νάσερ στη νότια Λωρίδα της Γάζας υπέστη εκτεταμένες ζημιές.

Σε ανάρτησή του στο X, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε ότι το σημείο που επλήγη στεγάζει το τμήμα επειγόντων, την κλινική νοσηλείας και τη χειρουργική μονάδα, ενώ καταστράφηκε και η σκάλα κινδύνου.

Πρόσθεσε ότι μεταξύ των τραυματιών βρίσκονται «βαριά ασθενείς που ήδη νοσηλεύονταν». «Την ώρα που ο λαός της Γάζας λιμοκτονεί, η ήδη περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη υπονομεύεται ακόμα περισσότερο από τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις», τόνισε ο Γκεμπρεγέσους. Και κατέληξε: «Σταματήστε τις επιθέσεις σε δομές υγείας. Κατάπαυση του πυρός τώρα».

«Πουθενά δεν είσαι ασφαλής στη Γάζα»

Υπεύθυνη προγραμμάτων της οργάνωσης Medical Aid for Palestinians, η Χαντίλ Αμπού Ζαΐντ, δήλωσε ότι βρισκόταν στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Νάσερ «όταν εκρήξεις διέλυσαν το χειρουργείο ακριβώς δίπλα».

«Αισθάνεσαι ανίσχυρος και με ραγισμένη καρδιά, γνωρίζοντας ότι όσο ικανοί και αφοσιωμένοι κι αν είναι οι γιατροί, απλώς δεν υπάρχουν αρκετοί πόροι για να αντιμετωπίσουν αυτόν τον όγκο πόνου», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ένας Βρετανός γιατρός που εργάζεται στο Νοσοκομείο Νάσερ – και επέλεξε να παραμείνει ανώνυμος – ανέφερε στο BBC ότι βρισκόταν κι εκείνος στη ΜΕΘ την ώρα του χτυπήματος.

Ενώ σχεδίαζαν εκκένωση, σημειώθηκε δεύτερη επίθεση, πρόσθεσε. «Αισθάνομαι τυχερός που κατάφερα να βρω ένα ασφαλές σημείο, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχει πουθενά ασφαλές μέρος στη Γάζα», τόνισε.

«Το νοσοκομείο είναι ήδη υπερπλήρες. Υπάρχουν ασθενείς σε κάθε όροφο, όχι μόνο στους θαλάμους αλλά και στους διαδρόμους». Ο γιατρός περιέγραψε «ποτάμια αίματος» στους διαδρόμους μετά τα χτυπήματα – και «σκηνές χάους».

 

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Taste Atlas: Τρεις ελληνικές ποικιλίες κρασιού που ξεχωρίζουν – Η θέση τους στο top10
Είχαν καταφύγιο στη δομή της Ριτσώνας και ζητούσαν άσυλο - Oι διακινητές που ξεσκέπασε η ΕΥΠ
Ριτσώνα, δομή μεταναστών Chevron Right