Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσαν εννέα πρώην διευθυντές των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) στον υπουργό Υγείας, Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ.
Αφορμή ήταν η απομάκρυνση της διευθύντριας του οργανισμού, Σούζαν Μονάρεζ, μόλις έναν μήνα μετά τον διορισμό της.
Με κοινή ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύτηκε στους New York Times, οι εννέα πρώην επικεφαλής (κυρίως γιατροί, οι οποίοι υπηρέτησαν στο τιμόνι του CDC από το 1977 έως το 2025) κατηγορούν τον Κένεντι ότι «υπονομεύει τη δημόσια υγεία με αλλεπάλληλες εκκαθαρίσεις και περικοπές κρίσιμων προγραμμάτων».
Όπως τονίζουν, έχει ήδη απολύσει χιλιάδες ομοσπονδιακούς υπαλλήλους και έχει περιορίσει δράσεις πρόληψης για τον καρκίνο, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα εγκεφαλικά, ακόμη και την αντιμετώπιση της βίας.
«Δεν έχει προηγούμενο αυτό που συμβαίνει»
«Αυτό που συμβαίνει στα CDC δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία του οργανισμού», σημειώνουν, χαρακτηρίζοντας την αποπομπή της Μονάρεζ «απαράδεκτη ενέργεια που πρέπει να σημάνει συναγερμό σε κάθε πολίτη των ΗΠΑ, ανεξάρτητα από την πολιτική του ταυτότητα».
Στους υπογράφοντες περιλαμβάνονται ο Τομ Φρίντεν (διευθυντής επί Ομπάμα) και η Αν Σούτσατ (διευθύντρια την πρώτη διετία της προεδρίας Τραμπ).
Παράλληλα, δύο ανώτατα στελέχη που παραιτήθηκαν πρόσφατα από τα CDC μίλησαν για «καταστροφή της δημόσιας υγείας» και κατηγόρησαν την κυβέρνηση για «ιδεολογικοποίηση» των πολιτικών υγείας.
Ο Δημήτρης Δασκαλάκης, υπεύθυνος πολιτικής εμβολιασμών και καταπολέμησης αναπνευστικών ασθενειών, δήλωσε στο ABC News: «Είχα ανησυχίες εδώ και μήνες, αλλά δεν πίστευα ότι θα καταρρεύσει εντελώς το τείχος που χωρίζει την επιστήμη από την ιδεολογία».
Σύμφωνα με τους δικηγόρους της Μονάρεζ, η απομάκρυνσή της έγινε επειδή αρνήθηκε να εγκρίνει «αντιεπιστημονικές και επικίνδυνες οδηγίες» που ζήτησε προσωπικά ο Κένεντι, ο οποίος την είχε διορίσει μόλις πριν από έναν μήνα.
Στη θέση της, η κυβέρνηση όρισε προσωρινό διευθυντή τον στενό συνεργάτη του υπουργού και πρώην επενδυτή τεχνολογίας, Τζιμ Ο’Νιλ.
Η υπόθεση έχει πάρει πολιτικές διαστάσεις, με τον γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς να ζητά ανοιχτά την παραίτηση του υπουργού Υγείας.