Κόσμος

Αδιέξοδο στη Μονή Σινά – Ο Αρχιεπίσκοπος Δαμιανός αρνήθηκε να δρομολογήσει τη διαδοχή του

Αυτή η απόφαση ανέτρεψε τις ελπίδες για μια συναινετική λύση που θα μπορούσε να αποκαταστήσει την ενότητα της Μονής της Αγίας Αικατερίνης του Σινά.
Μονή Σινά Αρχιεπίσκοπος Δαμιανός
Eurokinissi

Η προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κρίσης στην Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά οδηγήθηκε σε πλήρες αδιέξοδο, όπως έγινε γνωστό την Τρίτη (2/9), καθώς παρότι οι μοναχοί που αντιδρούν είχαν συμφωνήσει να δοθεί στον Αρχιεπίσκοπο Σινά Δαμιανό η πρωτοβουλία για τη διαδοχή του, ο ίδιος ανακάλεσε και ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, η αιφνιδιαστική αυτή απόφαση ανέτρεψε τις ελπίδες για μια συναινετική λύση που θα μπορούσε να αποκαταστήσει την ενότητα της Μονής της Αγίας Αικατερίνης του Σινά σε μια κρίσιμη καμπή για το μέλλον της. Ο Αρχιεπίσκοπος Δαμιανός αρχικά είχε αποδεχθεί το σχέδιο διαδοχής, το οποίο μάλιστα είχε παρουσιαστεί στην Ελλάδα, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά και σε και άλλους εκκλησιαστικούς παράγοντες.

Παρέμβαση Αθήνας και Καΐρου χωρίς αποτέλεσμα

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πολύωρες επαφές που έγιναν με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων, Γιώργου Καλαντζή, και του Έλληνα πρέσβη στο Κάιρο, Νίκου Παπαγεωργίου, φαίνονταν να οδηγούν σε συμφωνία. Ωστόσο, ο Αρχιεπίσκοπος Δαμιανός αιφνιδίασε, ανακοινώνοντας ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί, τινάζοντας στον αέρα κάθε προοπτική λύσης για τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά.

Έτσι, στο εσωτερικό της Μονής της Αγίας Αικατερίνης του Σινά παραμένει ο ίδιος με μικρό αριθμό μοναχών, τη στενή του συνεργάτιδα Α.Σ. και Αιγύπτιους σωματοφύλακες, προκαλώντας πλέον δυσφορία και στην αιγυπτιακή κυβέρνηση, που βλέπει έναν θρησκευτικό και τουριστικό χώρο διεθνούς ακτινοβολίας να παραμένει κλειστός.

Μονή Σινά
Φωτογραφία αρχείου

Οι αντιδράσεις των «ανταρτών» μοναχών

Επισημαίνεται ότι οι μοναχοί που αντιδρούν στις επιλογές του Αρχιεπισκόπου Δαμιανού, ανέρχονται σε 11, ενώ μαζί του παραμένουν μόνο τρεις. «Είναι τραγικά τα όσα συμβαίνουν», σχολιάζουν εκκλησιαστικοί κύκλοι που συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις, εκφράζοντας ανησυχία για το μέλλον της Μονής της Αγίας Αικατερίνης του Σινά.

Όπως σημειώνεται, οι «αντάρτες» μοναχοί είχαν δεχθεί να του δοθεί η δυνατότητα να συγκαλέσει Γενική Συνέλευση κατά τις αρχές Σεπτεμβρίου, ώστε να καθοριστούν οι διαδικασίες διοίκησης. Παρά τις εγγυήσεις και την αναγνώριση της πολυετούς προσφοράς του, ο Αρχιεπίσκοπος Δαμιανός δεν προχώρησε στην τελική συμφωνία.

Πάντως, έξω από τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά έχει αναπτυχθεί ισχυρή δύναμη της αιγυπτιακής Αστυνομίας υπό στρατηγό, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί δυναμική επέμβαση. Οι Αιγύπτιοι, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, δεν πρόκειται να παρακολουθούν για πολύ ακόμα αδρανείς τις εξελίξεις.

Σημαντική στήριξη στον Αρχιεπίσκοπο Δαμιανό παρείχε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος, ο οποίος κάλεσε τη Σιναϊτική Αδελφότητα να συνεργαστεί μαζί του. Πρόκειται για την τρίτη δημόσια δήλωση υπέρ του, έπειτα από εκείνες του Πατριάρχη Ιεροσολύμων και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Το μέλλον της Μονής Σινά στον αέρα

Όπως τονίζουν εκκλησιαστικά στελέχη, «το πρόβλημα πλέον πρέπει να λυθεί με πρωτοβουλίες των προκαθημένων». Βέβαια, όλες οι πλευρές αναγνωρίζουν ότι στόχος είναι η διαφύλαξη του κύρους και της ιστορικής συνέχειας της Μονής της Αγίας Αικατερίνης του Σινά.

Παρ’ όλα αυτά, τα περιθώρια για συμβιβαστική λύση στενεύουν δραματικά, με την ανησυχία για δυσάρεστες εξελίξεις να ενισχύεται μέρα με την ημέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
«Θερμή» υποδοχή για τον Άδωνι Γεωργιάδη στην Αλεξανδρούπολη – Αποδοκιμάστηκε από τους εργαζόμενους του ΠΓΝΑ (Βίντεο)