Κόσμος

Η Γαλλία στο χείλος του γκρεμού: Ώρα μηδέν για Μπαϊρού και Μακρόν – Πάει για πέμπτο πρωθυπουργό σε 2 χρόνια

Η διαφαινόμενη πτώση Μπαϊρού και η κρίσιμη απόφαση του Μακρόν στη Γαλλία.
Tom Nicholson, Pool Photo via AP

Η Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να αποκτήσει πέμπτο πρωθυπουργό μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια, μια οικονομική κρίση και την απειλή περαιτέρω κοινωνικών αναταραχών, εάν το κοινοβουλευτικό αδιέξοδο δεν επιλυθεί τις επόμενες ημέρες.

Οι Γάλλοι βουλευτές θα συζητήσουν τη Δευτέρα το απόγευμα μια πρόταση δυσπιστίας κατά του σημερινού πρωθυπουργού, Φρανσουά Μπαϊρού.

Εάν, όπως αναμένεται, ηττηθεί, αυτό θα επιδεινώσει τη χώρας την οικονομική και πολιτική δυσπραγία και θα μπορούσε ακόμη και να θέσει υπό αμφισβήτηση το μέλλον της προεδρίας του Εμανουέλ Μακρόν.

Ο κ. Μπαϊρού, ένας 74χρονος πολιτικός βετεράνος που ανέλαβε καθήκοντα μόλις τον Δεκέμβριο, έχει προτείνει έναν δραστικό προϋπολογισμό με εξοικονομήσεις πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης δύο ετήσιων εθνικών αργιών.

Αυτό έχει προκαλέσει σημαντική αντίδραση και ακόμη και οργή στη γαλλική κοινή γνώμη, παρόλο που ο κ. Μπαϊρού και οικονομολόγοι στην Ευρώπη έχουν προειδοποιήσει ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ κινδυνεύει με μια «ελληνικού τύπου» κρίση χρέους αν δεν δράσει άμεσα, σημειώνει το Sky News.

Ο  Μπαϊρού κάλεσε την απροσδόκητη ψήφο εμπιστοσύνης τον περασμένο μήνα, ελπίζοντας να ενισχύσει τη νομιμοποίησή του και να περάσει το εξαιρετικά αμφιλεγόμενο οικονομικό του πακέτο.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα αναμένεται να ενώσει τις δυνάμεις του με τους φυσικούς του αντιπάλους, το ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό, προκειμένου να αντιταχθεί στον πρωθυπουργό.

Η Σελίν Τιμπο-Μαρτίνεζ, βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός του κ. Μπαϊρού «για άλλη μια φορά τιμωρεί τους πιο ευάλωτους, τις εργατικές οικογένειες και τους απλούς εργαζόμενους».

Ο εναλλακτικός προϋπολογισμός του κόμματός της θα πραγματοποιούσε τις μισές περικοπές που ζητά ο κ. Μπαϊρού και θα αποπλήρωνε το τεράστιο δημόσιο χρέος σε μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα.

Η Σελίν Τιμπο-Μαρτίνεζ δεν πιστεύει ότι μπορούν να πειστούν να στηρίξουν τον πρωθυπουργό τη Δευτέρα.

«Κουνάνε τη σημαία του ΔΝΤ, λέγοντας ότι σύντομα θα βρεθούμε υπό επιτήρηση όπως κάποτε η Ελλάδα, αλλά αυτά είναι ψεύτικα επιχειρήματα· τα χρησιμοποιούν για να φοβίσουν», τόνισε.

Ωστόσο, τα στοιχεία δεν στηρίζουν την άποψή της.

Η Γαλλία δεν έχει ισοσκελίσει προϋπολογισμό από το 1974. Ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ της είναι πλέον ο τρίτος υψηλότερος στην Ευρώπη, καλύτερος μόνο από της Ελλάδας και της Ιταλίας, ενώ η χώρα ξοδεύει κάθε χρόνο περισσότερα για την εξυπηρέτηση του χρέους της απ’ ό,τι για την άμυνα ή την παιδεία.

Άνοδος της ακροδεξιάς στις δημοσκοπήσεις

Ο Εθνικός Συναγερμός, το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν που ανεβαίνει στις εθνικές δημοσκοπήσεις, τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής νέων βουλευτικών εκλογών, βέβαιος ότι θα αυξήσει το ποσοστό των εδρών του στην Εθνοσυνέλευση, αποκτώντας έτσι μεγαλύτερη δύναμη.

Βλέπουν την ψηφοφορία της Δευτέρας ως ευκαιρία να τιμωρήσουν τον κ. Μακρόν.

Ο βουλευτής του Εθνικού Συναγερμού, Γκαετάν Ντουσουασέ, δήλωσε: «Εδώ και οκτώ χρόνια [από τότε που εξελέγη ο κ. Μακρόν] η συνταγή είναι πάντα η ίδια: περισσότερη γραφειοκρατία, περισσότεροι φόροι, εμποδίζοντας τη γαλλική οικονομία να δουλέψει και να προχωρήσει».

Ωστόσο, το ακροδεξιό κόμμα παραμένει ασαφές όταν ερωτάται ποιο είναι το εναλλακτικό του σχέδιο για τη μεταρρύθμιση της οικονομίας της χώρας.

«Αυτό που θέλουμε είναι μια πλήρης αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται η οικονομία στη Γαλλία. Αυτό σημαίνει να επιστραφεί η εξουσία στον γαλλικό λαό, ώστε να αποφασίζει ο ίδιος», πρόσθεσε.

Τι θα συμβεί αν πέσει ο Μπαϊρού

Αν ο κ. Μπαϊρού χάσει την ψηφοφορία της Δευτέρας και η κυβέρνηση καταρρεύσει, θα παραμείνει προσωρινά στην εξουσία, ενώ ο πρόεδρος θα αποφασίζει τα επόμενα βήματα.

Ο κ. Μακρόν θα βρεθεί αντιμέτωπος μόνο με δύσκολες επιλογές: να προκηρύξει νέες εκλογές ώστε να προσπαθήσει να ανακτήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, να διορίσει ακόμη έναν νέο πρωθυπουργό με την ελπίδα να πετύχει εκεί όπου οι προηγούμενοι τέσσερις απέτυχαν, ή ακόμη και να παραιτηθεί ο ίδιος – κάτι που έχει επανειλημμένα αποκλείσει, παρά τις αυξανόμενες εκκλήσεις να φύγει.

Ο Νικολά Γκοντέν, ιδιοκτήτης της CMO, εταιρείας κατασκευής εξαρτημάτων για την αυτοκινητοβιομηχανία και την αεροναυπηγική με έδρα το προπύργιο του Εθνικού Συναγερμού στη βόρεια Γαλλία, δήλωσε ότι είναι διχασμένος.

Θέλει –και χρειάζεται– οικονομική σταθερότητα και, χωρίς άμεσες μεταρρυθμίσεις, η εταιρεία του μπορεί να χρεοκοπήσει μέχρι το τέλος του χρόνου. Ωστόσο, θεωρεί ότι οι πολιτικές του κ. Μπαϊρού υπονομεύουν τις κοινωνικές παραμέτρους που «κάνουν τη Γαλλία μια υπέροχη χώρα».

Είπε: «Οι πελάτες μας, μεγάλες εταιρείες της αεροναυπηγικής και της αυτοκινητοβιομηχανίας, μειώνουν τα κόστη συντήρησης και εκβιομηχάνισης και αυτό επηρεάζει άμεσα τα αιτήματά μας και τις παραγγελίες μας. Δεν έχουμε καμία ορατότητα αυτή τη στιγμή. Τον Ιούνιο λέγαμε στους εαυτούς μας ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν τον Σεπτέμβριο, αλλά να ’μαστε στον Σεπτέμβριο και ακόμα δεν έχουμε περισσότερες πληροφορίες».

Για το μικρό εργατικό δυναμικό του στο εργοστάσιο, τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα – αισθάνονται πως έχουν εγκαταλειφθεί από τις παραδοσιακές πολιτικές ελίτ.

Ο Αλεξάντρ Μποκέ δήλωσε ότι όλο το πολιτικό σύστημα «χρειάζεται να ξαναφτιαχτεί από την αρχή».

«Δεν αισθανόμαστε ότι εκπροσωπούμαστε. Όταν πρόκειται για την αγοραστική δύναμη ή την εργασία, νιώθουμε εντελώς εγκαταλελειμμένοι», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Συνεχίζουν τις... βουτιές οι Αθηναίοι - Με σύμμαχο τον καλό καιρό έτρεξαν στις παραλίες (Βίντεο)
Φωτιά τώρα στη Θεσσαλονίκη - Στη μάχη και δύο ελικόπτερα
Φωτιά Chevron Right