Η Γαλλία ετοιμάζεται να αποπέμψει για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες τον πρωθυπουργό της. Ο 74χρονος Φρανσουά Μπαϊρού, που βρίσκεται στην εξουσία μόλις εννέα μήνες, αναμένεται να χάσει, σήμερα Δευτέρα την ψήφο εμπιστοσύνης στην Εθνοσυνέλευση, βυθίζοντας τη χώρα ακόμη βαθύτερα σε πολιτικό αδιέξοδο.
Ο ίδιος, σε μια κίνηση που αιφνιδίασε ακόμα και τους συμμάχους του, επέλεξε να προκαλέσει μόνος του τη διαδικασία, ελπίζοντας – όπως είπε – να «σοκάρει» το πολιτικό σύστημα ώστε να υπάρξει συμφωνία για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Το χαμένο στοίχημα του Μπαϊρού
Το σχέδιό του προέβλεπε περικοπές ύψους 44 δισ. ευρώ στις δημόσιες δαπάνες, με στόχο τον περιορισμό του γαλλικού χρέους που αγγίζει το 114% του ΑΕΠ. «Οι νέοι θα βρεθούν εγκλωβισμένοι σε χρέη για χάρη της άνεσης των boomers», προειδοποίησε.
Όμως τα κόμματα της αντιπολίτευσης, από τη δεξιά μέχρι την αριστερά, έχουν δηλώσει ξεκάθαρα ότι θα καταψηφίσουν. Οι πιθανότητες επιβίωσής του είναι μηδαμινές.
Έτσι, ο Μπαϊρού θα είναι ο έκτος πρωθυπουργός της Γαλλίας από το 2017 και ο δεύτερος που «καίγεται» μέσα σε λίγους μήνες, μετά τον Μισέλ Μπαρνιέ που είχε ανατραπεί τον Δεκέμβριο.
Η βαριά ευθύνη του Μακρόν
Για τον Εμανουέλ Μακρόν, η απομάκρυνση του Μπαϊρού ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο αβεβαιότητας. Από τις πρόωρες εκλογές του 2024, ο πρόεδρος κυβερνά με αποδυναμωμένη μειοψηφία και μια Εθνοσυνέλευση τόσο διχασμένη που οι βουλευτές δυσκολεύονται ακόμη και να ανταλλάξουν χειραψίες.
Η δημοτικότητά του βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά: το 77% των Γάλλων δηλώνει ότι δεν εγκρίνει το έργο του, ενώ 64% ζητά την παραίτησή του, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις.
Παράλληλα, η στροφή της κοινής γνώμης προς τη δεξιά και την ακροδεξιά γίνεται όλο και πιο αισθητή. Ο νεαρός ηγέτης του Εθνικού Συναγερμού, Ζορντάν Μπαρντελά, συγκεντρώνει πλήθη όπου κι αν εμφανιστεί, με συνθήματα «Jordan, Jordan» και υποσχέσεις για δημοψήφισμα για τη μετανάστευση.
Τα σενάρια για την επόμενη μέρα
Μετά την ψηφοφορία, ο Μακρόν θα βρεθεί μπροστά σε τρεις επιλογές:
- Να διορίσει νέο πρωθυπουργό – τον έβδομο της θητείας του. Ήδη ακούγεται το όνομα του Ολιβιέ Φορ, ηγέτη των Σοσιαλιστών, που προβάλλει ως πιθανός υποψήφιος.
- Να επιδιώξει συνεργασία με την αριστερά για μια νέα μορφή μειοψηφικής κυβέρνησης.
- Να ρισκάρει νέες πρόωρες εκλογές – σενάριο που πολλοί αποκλείουν, καθώς μπορεί να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την ακροδεξιά.
Πέρα από την πολιτική αβεβαιότητα, ο δρόμος προμηνύεται ταραχώδης. Το κίνημα «Μπλοκάρουμε τα Πάντα» καλεί σε κινητοποιήσεις αυτή την εβδομάδα, ενώ τα συνδικάτα έχουν προαναγγείλει απεργίες για τις 18 Σεπτεμβρίου.
Ο πολιτικός αναλυτής Μπρουνό Κοτρέ προειδοποιεί: «Υπάρχει μια φούσκα αγανάκτησης στη χώρα. Ο Μακρόν έχει επικεντρωθεί στην Ουκρανία και στη διεθνή σκηνή, αλλά τώρα πρέπει να μιλήσει στους Γάλλους. Η οργή είναι στο κόκκινο».