Δύο ημέρες πριν από τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ, η 15η Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, από την ημέρα που ανέλαβε η «Λίλιμπετ» τα καθήκοντά της, περνούσε τη στιβαρή πόρτα του κάστρου Μπάλμοραλ. Όπως ορίζει το πρωτόκολλο, η νεοδιορισθείσα πρωθυπουργός θα έπρεπε να βρεθεί ενώπιον της Βασίλισσας, ώστε να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση. Η συνάντησή τους αυτή έμελλε να είναι και η τελευταία δημόσια εμφάνισης της Βασίλισσας που έμεινε στο βασιλικό θρόνο για 70 ολόκληρα χρόνια.
Πριν από τη Λιζ Τρας, είχαν περάσει το κατώφλι του Μπάκιγχαμ άλλοι 14 Πρωθυπουργοί, με τους οποίους συζητούσε τις πολιτικές εξελίξεις της Μεγάλης Βρετανίας. Επαφές, που χάρη στη διακριτικότητα που την διακατείχε έμειναν σχεδόν κρυφές.
@british.royalty 15 prime ministers during the reign of one Queen Elizabeth! #queenelizabeth #queenelizabethii #liztruss #primeminister #uk #foryoupage #fyp #thequeen #viralvideo #britishroyaltyedits #xyzbca ♬ original sound – The Royal Family ?
Για το τι πραγματικά συνέβαινε πίσω από τις ερμητικά κλειστές πόρτες του Παλατιού μαθαίνουμε από τα γεγονότα της Ιστορίας και τις φήμες που κυκλοφορούσαν.
Σίγουρα και οι 15 με τους οποίους ήρθε σε επαφή, δεν έχαιραν της ίδιας εκτίμησης από την Βασίλισσα. Αδυναμία φέρεται να είχε σε αυτούς που μοιράζονταν τα ίδια ενδιαφέροντα με την ίδια, ενώ και η ηλικιακή διαφορά έπαιξε ρόλο στις σχέσης της με τον εκάστοτε ηγέτη της Μεγάλης Βρετανίας.
Ωστόσο, αν και οι περισσότεροι γνώστες συμφωνούν ότι η βασίλισσα έτεινε προς το Συντηρητικό κόμμα, ωστόσο δύο από τους αγαπημένους της Πρωθυπουργούς ήταν το δίδυμο των Εργατικών Χάρολντ Γουίλσον και Τζέιμς Κάλαγκαν, με τους οποίους τα πήγαινε περίφημα.
Υπήρχαν, όμως, και αυτοί που, παρότι το βασιλικό πρωτόκολλο δεν της επέτρεπε να το δείξει, τους… απεχθανόταν.
Σερ Γουίνστον Τσώρτσιλ, 1951-1955
Ο Σερ Γουίνστον Τσώρτσιλ ήταν ο πρωθυπουργός ίσως με τη σημαντικότερη πολιτική παρουσία στη ζωή της βασίλισσας, καθώς της παρείχε μια πατρική φιγούρα. Ο ίδιος κήρυξε την «Ελισαβετιανή Εποχη» και εκείνη προσφέρθηκε να τον κάνει Δούκα του Λονδίνου.
Οι εβδομαδιαίες συναντήσεις τους ήταν τόσο πετυχημένες που διαρκούσαν πολλές φορές και περισσότερες από δύο ώρες, ενώ μαρτυρίες αναφέρουν πως οι δυο τους αποχωρούσαν από την αίθουσα γελώντας και κουτσομπολεύοντας για τις ιπποδρομίες.
Ερωτηθείσα, δεκαετίες αργότερα, με ποιον από τους πρωθυπουργούς της είχε απολαύσει περισσότερο τη συνάντησή της, η Βασίλισσα φέρεται να απάντησε: «Με τον Ουίνστον, φυσικά, γιατί ήταν πάντα τόσο διασκεδαστικός».
Χάρολντ Μακμίλαν, 1957-1963
Αν και οι πρώτες τους συναντήσεις ήταν σύντομες και νευρικές, ωστόσο στην πορεία ο Χάρολντ Μακμίλαν έχτισε μια σχέση εμπιστοσύνης με τη Βασίλισσα. Της άρεσε να ακούει τις ιστορίες του, ενώ στο ημερολόγιό του έγραφε ότι την έβρισκε «όχι μόνο γοητευτική αλλά και απίστευτα καλά ενημερωμένη» και ήταν «έκπληκτος από την κατανόηση της λεπτομέρειας».
Χάρολντ Ουίλσον, 1964-1970 και 1974-1976
Αν και η πρώτη σκέψη θα ήταν πως ο Χάρολντ Γουίλσον, ως ηγέτης του Εργατικού Κόμματος που προερχόταν από τη βόρεια μεσαία τάξη, δεν θα τα πήγαινε τόσο καλά με τη βασίλισσα, ωστόσο συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Η Daily Mail αναφέρει ότι οι εβδομαδιαίες συναντήσεις τους συχνά ξεπερνούσαν τις δύο ώρες και ήταν ένας από τους αγαπημένους της.
Τζέιμς Κάλαχαν, 1976-1979
Όπως και ο Wilson, ο Κάλαχαν είχε εξαιρετική σχέση με τη Βασίλισσα.
Ο Πρωθυπουργός των Εργατικών κράτησε μυστικές τις συζητήσεις που είχε μαζί τους αλλά λέγεται ότι όταν ζήτησε τη συμβουλή της βασίλισσας για ένα ιδιαίτερα ακανθώδες πολιτικό δίλημμα, του είπε με χιούμορ: «Για αυτό πληρώνεσαι!»
Μάργκαρετ Θάτσερ, 1979-1990
Θεωρητικά οι δυο τους θα έπρεπε να αποτελούν αχτύπητο δίδυμο, ωστόσο φήμες θέλουν να έχει συμβεί το αντίθετο. Οι σχέσεις τους ήταν τυπικές και δεν βελτιώθηκαν ποτέ, ωστόσο, λέγεται πως η μία έτρεφε μεγαλο σεβασμό για την άλλη.
Τόνι Μπλερ, 1997-2007
Η σχέση μεταξύ του Τόνι Μπλερ και της Λίλιμπετ υπήρξε προβληματική εξ’αρχής.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο ηγέτης των Νέων Εργατικών αποκάλεσε την Νταϊάνα «πριγκίπισσα του λαού» ισχυριζόμενος πως εκείνη έσωσε τη φήμη της μοναρχίας.
Και σαν να μην έφτανε ο ίδιος γνωστοποίησε δημοσίως πως παρότρυνε τη βασίλισσα να κάνει δήλωση μετά τον θάνατο της πριγκίπισσας, ενώ η σύζυγός του Cherie είναι γνωστή για την άρνησή της να υποκλιθεί στην Αυτής Μεγαλειότητά της.
Γκόρντον Μπράουν, 2007-2010
Αν και γνωστός για τον απότομο τρόπο του ο Μπράουν απολάμβανε στενή σχέση με τη βασίλισσα, η οποία λέγεται πως ενίοτε μιμούνταν αστειευόμενη τη σκωτσέζικη προφορά του.
Ντέιβιντ Κάμερον, 2010-2016
Παρά τις μερικές άτυχες στιγμές- με πιο σημαντική όταν αποκάλυψε κατά λάθος στον αέρα μιας εκπομπής ότι η βασίλισσα «σχεδόν γουργούρισε» αφού έμαθε ότι η Σκωτία ψήφισε να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο – ο ηγέτης των Τόρις και η βασίλισσα πιστεύεται ότι τα πήγαιναν καλά.
Τερέζα Μέι, 2016-2019
Η βασίλισσα και η Μέι απολάμβαναν στενό δεσμό, με την Βασίλισσα να φέρεται να ανυπομονεί για τις εβδομαδιαίες συνομιλίες τους.
Την περίοδο της αποχώρησής της Τερέζα Μέι από την Ντάουνινγκ Στριτ, ο βασιλικός συντάκτης του ITV, Chris Ship, δήλωσε: «Έχω ακούσει μέλη της βασιλικής οικογένειας να μιλούν με θαυμασμό για το επίπεδο της σκληρής δουλειάς και των πολλών ωρών διαπραγμάτευσης που έχει επενδύσει η Τερέζα Μέι στο ρόλο της τα τελευταία τρία χρόνια».
Μπόρις Τζόνσον, 2019-2022
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός έκανε σχεδόν αμέσως μια γκάφα κατά την πρώτη του συνάντηση με τη Βασίλισσα, αποκαλύπτοντας σε συναδέλφους του Νο 10 και δημοσιογράφους ότι εκείνη είχε υποστηρίξει ότι «δεν ήξερε γιατί κάποιος θα ήθελε τη θέση του πρωθυπουργού».
Αργότερα αναγκάστηκε να της ζητήσει δημοσίως συγγνώμη – δύο φορές – πρώτα για την παραπλάνηση της σχετικά με τη νομιμότητα της ανακήρυξης του κοινοβουλίου και, δεύτερον, για το πάρτι της Downing Street που παραβίασε τους κανόνες και πραγματοποιήθηκε το βράδυ πριν από την κηδεία του Δούκα του Εδιμβούργου κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.