Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2025, με μεγάλη πλειοψηφία, δήλωση που περιγράφει «χειροπιαστά, χρονικά περιορισμένα και μη αναστρέψιμα βήματα» προς μια λύση δύο κρατών ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη.
Η επτασέλιδη δήλωση, η οποία κοινοποιήθηκε πριν από μια συνάντηση ηγετών από όλο τον κόσμο, είναι το αποτέλεσμα διεθνούς διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στον ΟΗΕ τον Ιούλιο -με οικοδεσπότες τη Σαουδική Αραβία και τη Γαλλία- σχετικά με την πολύχρονη σύγκρουση.
Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ μποϊκόταραν την εκδήλωση.
Η απόφαση που εγκρίνει τη δήλωση, έλαβε 142 ψήφους υπέρ και 10 κατά, ενώ 12 χώρες τήρησαν αποχή.
Ικανοποίηση Μακρόν για την υιοθέτηση της δήλωσης για λύση δύο κρατών
Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ, Μακρόν, χαιρέτισε την υιοθέτηση στον ΟΗΕ της δήλωσης της Νέας Υόρκης, η οποία αποσκοπεί στο να δώσει νέα ώθηση στη λύση των δύο κρατών ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστίνιους.
Ο Μακρόν έκανε λόγο για ένα βήμα σε μια «μη αναστρέψιμη πορεία προς την ειρήνη. Υπό την ηγεσία της Γαλλίας και της Σαουδικής Αραβίας, 142 χώρες υιοθέτησαν τη δήλωση της Νέας Υόρκης για την εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών».
Το κείμενο υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση δέκα ημέρες πριν από μια σύνοδο κορυφής στην οποία θα συμπροεδρεύσουν το Παρίσι και το Ριάντ στις 22 Σεπτεμβρίου στον ΟΗΕ, όπου ο Μακρόν έχει δεσμευτεί να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος.