Κόσμος

Live – Σε εξέλιξη η συνάντηση Τραμπ με Ερντογάν: Τι είπαν για F-35, Ρωσία και Γάζα

Ο Ερντογάν μετά από έξι χρόνια στον Λευκό Οίκο για μια συνάντηση με πολιτική και οικονομική βαρύτητα.
ερντογαν τραμπ, erdogan trump

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποδέχεται στον Λευκό Οίκο τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μια συνάντηση με ιδιαίτερη πολιτική και οικονομική βαρύτητα. Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια που ο Τούρκος Πρόεδρος περνά το κατώφλι του Λευκού Οίκου.

Η ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνει μια σειρά από κρίσιμα θέματα, ενώ στο επίκεντρο βρίσκονται και «χρυσές» συμφωνίες δισεκατομμυρίων. Τα αποτελέσματα αναμένονται με τεράστιο ενδιαφέρον και από την ελληνική κυβέρνηση.

Δείτε όλες τις εξελίξεις στο Live Blog του iEidiseis.gr

LIVE

20:37:42

«Μεγάλη ανακοίνωση» για τη Συρία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι αργότερα σήμερα, Πέμπτη, θα κάνει μια «μεγάλη ανακοίνωση» σχετικά με τη Συρία, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενό της.

«Αφαίρεσα τις κυρώσεις για να τους δώσω την ευκαιρία να ανασάνουν, γιατί αυτές οι κυρώσεις ήταν πολύ ισχυρές, αλλά νομίζω ότι σήμερα πρέπει να έχουμε μια μεγάλη ανακοίνωση», είπε ο Τραμπ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου στον Λευκό Οίκο.

20:23:50

Εντωμεταξύ ο Λευκός Οίκος ανέβασε στο Χ φωτογραφία από τη συνάντηση Ερντογάν - Τραμπ

20:00:43

Τραμπ: Ο Ερντογάν είναι «υπεύθυνος» για την απομάκρυνση του καθεστώτος Άσαντ

Την Πέμπτη, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι «υπεύθυνος» για την απομάκρυνση του καθεστώτος Άσαντ από τη Συρία.

«Πιστεύω ότι ο πρόεδρος Ερντογάν είναι αυτός που είναι υπεύθυνος για τη Συρία, για τον επιτυχημένο αγώνα ώστε να απαλλαγεί η Συρία από τον προηγούμενο ηγέτη της. Και θεωρώ ότι αυτός ο άνθρωπος είναι υπεύθυνος. Δεν αναλαμβάνει την ευθύνη, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα μεγάλο επίτευγμα», είπε ο Τραμπ.

Ο προσωρινός πρόεδρος της Συρίας, Άχμεντ αλ-Σαράα, μίλησε αυτή την εβδομάδα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, πραγματοποιώντας την πρώτη ομιλία Σύρου προέδρου εκεί από το 1967.

Η ομιλία πραγματοποιείται τέσσερις μήνες αφότου ο Αλ-Σαράα, πρώην τζιχαντιστής στον οποίο μέχρι πρόσφατα υπήρχε επικήρυξη 10 εκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ, συναντήθηκε με τον Τραμπ στο Ριάντ, μετά την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ που κρατούσε μισό αιώνα. Μετά από εκείνη τη συνάντηση, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα άρουν τις κυρώσεις κατά της Συρίας.

Ο πρόεδρος πρόσθεσε την Πέμπτη ότι ήρε αυτές τις κυρώσεις έπειτα από αίτημα αρκετών παγκόσμιων ηγετών, μεταξύ των οποίων και ο Ερντογάν.

«Τις ήρα για να τους δώσω την ευκαιρία να ανασάνουν. Αλλά ο πρόεδρος ήταν ένας από αυτούς που ήταν υπεύθυνοι γι’ αυτό. Μου το ζήτησε», είπε ο Τραμπ.

19:56:11

Τι είπαν συνοπτικά μπροστά στις κάμερες Τραμπ και Ερντογάν

Ο Τραμπ και ο Ερντογάν πραγματοποιούν τώρα κατ’ ιδίαν συνομιλίες στον Λευκό Οίκο. Πριν όμως κλειστούν πίσω από κλειστές πόρτες, οι δύο ηγέτες μίλησαν στα ΜΜΕ στο Οβάλ Γραφείο.

Ας δούμε συνοπτικά τι κρατήσαμε από όσα είπαν μπροστά στις κάμερες:

  • Για το ρωσικό πετρέλαιο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι θα ήθελε να δει την Τουρκία – μέλος του ΝΑΤΟ – να σταματά τις αγορές όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.
  • Ο Ερντογάν ανέφερε ότι οι ηγέτες σκοπεύουν να συζητήσουν για την πώληση αμερικανικών μαχητικών F-35 και F-16, με τον Τραμπ να συμφωνεί αργότερα, λέγοντας: «Πιστεύω ότι θα τα καταφέρει να αγοράσει αυτά που θέλει να αγοράσει».
  • Σε ερώτηση για το αν θα άρει τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας, ο Τραμπ είπε ότι θα το έκανε «σχεδόν αμέσως», εφόσον έχουν μια καλή συνάντηση σήμερα.
  • Για τη Γάζα, ο Τραμπ δήλωσε ότι πιστεύει πως «είμαστε κοντά στο να πετύχουμε κάποια συμφωνία», ιδιαίτερα μετά τις συνομιλίες που είχε αυτή την εβδομάδα στον ΟΗΕ με ηγέτες χωρών της Μέσης Ανατολής.
19:52:39

Τι είπε ο Ερντογάν για τη Χάλκη

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε ότι η Τουρκία θα κάνει ότι της αναλογεί στο θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, κατά τη συνάντησή του στον Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ. Είπε επίσης ότι θα θέσει στις συνομιλίες που θα ακολουθήσουν και το θέμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35 και F-16.

«Θα κάνουμε ότι μας αναλογεί» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόμενος στο θέμα της Σχολής της Χάλκης, τονίζοντας ότι θα συζητήσει το θέμα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

«Θα συζητήσω το θέμα όταν επιστρέψω με τον Βαρθολομαίο» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος ενώπιον των δημοσιογράφων, λίγο πριν ξεκινήσει η κατ’ ίδιαν συνάντηση των δύο προέδρων. Η απάντηση του Ντόναλντ Τραμπ σε αυτή τη δήλωση του Τούρκου ομολόγου του ήταν: «Η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία ήταν εδώ (σ.σ. στον Λευκό Οίκο) και θα ήθελαν πραγματικά να έχουν κάποια βοήθεια».

19:47:25

Τι μεταδίδει το Anadolu για τη συνάντηση

Στα λεγόμενα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εστιάζει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Γράφει συγκεκριμένα:

«Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Πέμπτη ότι η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον περνούν από μια «διαφορετική διαδικασία» κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Αμερικανού ομολόγου του Ντόναλντ Τραμπ.

«Βιώνουμε μια διαφορετική διαδικασία στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις, τόσο κατά την πρώτη όσο και κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του κ. Τραμπ», δήλωσε ο Ερντογάν δίπλα στον Τραμπ κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Οβάλ Γραφείο.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι θα συζητήσει με τον Τραμπ «λεπτομερώς» τις πωλήσεις μαχητικών αεροσκαφών F-16 και F-35 στην Τουρκία, καθώς και ζητήματα που σχετίζονται με την τουρκική τράπεζα Halkbank.

«Πιστεύω επίσης ότι θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα στην περιοχή μαζί, χέρι-χέρι», δήλωσε ο Ερντογάν».

19:34:51

Άμεση ανάλυση BBC: Ο Τραμπ κυριαρχεί στη συνάντηση με τον Ερντογάν, αποφεύγει τη διαφωνία

Από τις πολλές επισκέψεις ξένων ηγετών στον Λευκό Οίκο αυτή τη θητεία, αυτή ίσως ήταν η πιο μονόπλευρη συνέντευξη Τύπου που έχουμε δει, σχολιάζει σε ανάλυσή του το BBC.

Ο Τραμπ κυριάρχησε και απάντησε σχεδόν σε όλες τις ερωτήσεις. Αυτό εν μέρει μπορεί να οφείλεται στο ότι οι γρήγορες, φωναχτές ερωτήσεις των δημοσιογράφων θα ήταν δύσκολο να τις προλάβει και να τις αποδώσει εγκαίρως ο διερμηνέας του Ερντογάν.

Από την άλλη, οι θέσεις του Ερντογάν στα βασικά θέματα της ημέρας – όπως η Γάζα και οι πωλήσεις των F-35 – είναι σαφείς και ήδη γνωστές.

Οι απόψεις του Τραμπ, ωστόσο, συχνά αλλάζουν, και τελικά η τύχη των πωλήσεων αεροσκαφών παραμένει άγνωστη, ακόμη κι αν ο Τραμπ εμφανίζεται αισιόδοξος.

Μέχρι στιγμής, η συνάντηση σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί κακό αποτέλεσμα για τον Ερντογάν.

Ο Τραμπ ήταν γεμάτος επαίνους, και οι δύο άνδρες κατάφεραν να αποφύγουν οποιαδήποτε μορφή διαφωνίας μπροστά στις κάμερες του κόσμου, ακόμη κι αν είναι σαφές ότι έχουν διαφορετικές απόψεις σε ζητήματα όπως η Γάζα.

Όπως είδαμε νωρίτερα φέτος με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Σίριλ Ραμαφόζα της Νότιας Αφρικής, το απόλυτα χειρότερο σενάριο θα ήταν μια δημόσια αντιπαράθεση γεμάτη ένταση, καταλήγει το BBC.

19:33:57

Ας δούμε και μερικές φωτογραφίες από τις περίφημες καρφίτσες στο πέτο του Τραμπ

AP Photo/Evan Vucci
AP Photo/Evan Vucci
AP Photo/Evan Vucci

19:29:59

Τραμπ: Ο Ερντογάν μπορεί να μεσολαβήσει για διαπραγματεύσεις Πούτιν και Ζελένσκι

Σε ερώτηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον ρόλο που θα μπορούσε να παίξει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ο Τούρκος ηγέτης είναι «πολύ σεβαστός και από τις δύο πλευρές (Ζελένσκι και Πούτιν)». Θα μπορούσε να έχει «μεγάλη επιρροή» αν το ήθελε, αν και αυτή τη στιγμή παραμένει «πολύ ουδέτερος», πρόσθεσε.

Το καλύτερο που θα μπορούσε να κάνει, σύμφωνα με τον Τραμπ, είναι να μη συνεχίσει να αγοράζει πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τη Ρωσία. «Γνωρίζει τον Πούτιν όπως τον γνωρίζω κι εγώ», είπε.

Συνεχίζοντας για τη Ρωσία, ο Τραμπ είπε πως έχει ξοδέψει δισεκατομμύρια δολάρια και έχει κερδίσει «ουσιαστικά καθόλου εδάφη», συνέχισε: «Νομίζω ότι είναι ώρα να σταματήσει, πραγματικά το πιστεύω».

«Πίστευα από την αρχή πως αυτός ο πόλεμος θα ήταν ο ευκολότερος από τους 7 που έχουν ήδη τερματίσει, αλλά φαίνεται πως δεν ισχύει. Η Ρωσία έχει επιλέξει να κατασπαταλά εκατομμύρια σε βόμβες και είπα τις προάλλες πως πρόκειται για “χάρτινη τίγρη” κι αν ο πόλεμος συνεχιστεί θα αποδειχθεί».

19:24:32

Ο Τραμπ απέφυγε την αντιπαράθεση με Ερντογάν για τη Γάζα

«Δεν ξέρω που βρίσκεται ο Ερντογάν και η Τουρκία αναφορικά με το ζήτημα της Γάζας και πιθανότατα δεν θα χρειαστώ την μεσολάβηση Ερντογάν για την επιστροφή των ομήρων στο Ισραήλ», είπε ο Τραμπ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δείχνοντας εμφανώς πως θέλει να αποφύγει οποιαδήποτε αντιπαράθεση σε δημόσια θέα με τον Ερντογάν. «Θέλω να σταματήσει ο πόλεμος αλλά άμεσα και όλους τους ομήρους πίσω», είπε.

19:17:59

Η καρφίτσα με νόημα στο πέτο του Τραμπ για τα F-35

Ο Τραμπ εμφανίστηκε φορώντας στο πέτο του δυο καρφίτσες, μία με F-35 και μία με την αμερικανική σημαία. Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων, ο πρόεδρος των ΗΠΑ άνοιξε διάπλατα την πόρτα για πώληση F-35 στην Τουρκία. «Αν πάει καλά η συζήτησή μας, οι κυρώσεις μπορούν να αρθούν σχεδόν αυτόματα», τόνισε.

19:11:41

Ολοκληρώθηκαν οι δηλώσεις Τραμπ και Ερντογάν - Ακολουθεί η συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών

Τραμπ και Ερντογάν ολοκλήρωσαν τις κοινές δηλώσεις και απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Ακολουθεί η συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών, παρουσία ανώτατων αξιωματούχων και των δύο πλευρών. 

Δείτε το βίντεο από τις κοινές δηλώσεις: 

19:06:33

Τραμπ: Είμαστε κοντά σε μια συμφωνία για τη Γάζα, αλλά πρέπει να μιλήσω με το Ισραήλ

Ο Ντόναλντ Τραμπ ρωτήθηκε για τη Γάζα και μίλησε για τη συνάντηση που είχε με ηγέτες της Μέσης Ανατολής στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Είχα μια εξαιρετική συνάντηση με τους ηγέτες αυτής της περιοχής, γενικότερα της Μέσης Ανατολής. Είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση προχθές στη ΓΣ του ΟΗΕ, όπως ξέρετε, και νομίζω ότι είμαστε κοντά στο να καταλήξουμε σε κάποια συμφωνία», δήλωσε.

Ωστόσο, τόνισε ότι χρειάζεται να συναντηθεί με το Ισραήλ. «Πρέπει να συναντηθώ με το Ισραήλ, και πρέπει να το κάνω κι αυτό. Ξέρουν τι θέλω, και πιστεύουμε —πιστεύω— ότι μπορούμε να το πετύχουμε. Ελπίζω να το καταφέρουμε. Πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν, αλλά θέλουμε πίσω τους ομήρους».

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμένεται να φτάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες την Πέμπτη. Την Παρασκευή θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση και τις επόμενες ημέρες προβλέπεται να συναντηθεί με τον Τραμπ.

19:00:12

Τραμπ: Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να άρουν τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας «σχεδόν αμέσως»

«Κυρώσεις κατά της Τουρκίας; Μπορεί να αρθούν πολύ σύντομα. Αν έχουμε μια καλή συνάντηση, σχεδόν αμέσως», δήλωσε ο Τραμπ, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο σχετικά με την άρση των κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας. «Θα συζητήσουμε το σύστημα Patriot, που είναι το καλύτερο σύστημα», πρόσθεσε ο Τραμπ.

Υπενθυμίζεται πως η Αμερική επέβαλε κυρώσεις στην Τουρκία το 2020 λόγω της απόκτησης από την Άγκυρα του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400. Η άρση τους θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο ώστε η Άγκυρα να αποκτήσει τα προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη F-35 της Lockheed Martin —για τα οποία ήταν τόσο αγοραστής όσο και κατασκευαστής, μέχρι που αποκλείστηκε εξαιτίας των S-400— καθώς και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό.

 

18:57:59

«Θα κάνουμε επιπλέον εμπόριο με την Τουρκία»

«Θα γευματίσουμε μαζί. Θα κάνουμε μια μεγάλη συζήτηση. Κάνουμε ήδη πολύ εμπόριο με την Τουρκία και θα συνεχίσουμε. Θα κάνουμε επιπλέον εμπόριο. Θέλουν να αγοράσουν F-16, F-35 και άλλα πράγματα, και θα μιλήσουμε μαζί τους γι’ αυτά», είπε ο Τραμπ.

18:55:53

Ο Τραμπ ζητά από την Τουρκία να σταματήσει τις αγορές ρωσικού πετρελαίου

«Θα ήθελα να σταματήσει να αγοράζει οποιοδήποτε πετρέλαιο από τη Ρωσία, όσο η Ρωσία συνεχίζει την επιθετική της πορεία κατά της Ουκρανίας», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ σε δημοσιογράφους από το Οβάλ Γραφείο.

Η Tupras, η μεγαλύτερη εταιρεία διύλισης πετρελαίου της Τουρκίας, επέστρεψε στην αγορά ρωσικού αργού τύπου Urals τον Απρίλιο, αφού είχε διακόψει τις αγορές στις αρχές του έτους λόγω αυστηρότερων αμερικανικών κυρώσεων κατά της Μόσχας, σύμφωνα με τρεις πηγές από τον χώρο του εμπορίου και δεδομένα ναυτιλίας.

18:52:47

Τραμπ: Θα μιλήσουμε για Patriot και F35 – Ο Ερντογάν μου αρέσει είναι σκληρός και ξεχωριστός

Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε πως θα μιλήσει με τον Ερντογάν για Patriot και F35, αλλά και για θέματα διμερούς εμπορίου.

Αναφερόμενος στον Ερντογάν είπε πως «αυτός ο τύπος είναι ξεχωριστός, είναι σκληρός, αλλά μου αρέσει». 

Συνεχίζοντας να πλέκει το εγκώμιο του Τούρκου Προέδρου είπε πως «είναι ένας σοβαρός ηγέτης και πρέπει να του αναγνωρίσω πως μετά από 2.000 χρόνια – όπως έχω ξαναπεί – κατάφερε να κατακτήσει τη Συρία». «Η Συρία είναι μία ξεκάθαρη νίκη για τον ίδιο και την Τουρκία».

18:50:32

Ερντογάν: F-35 και F-16 στο επίκεντρο των συζητήσεων

Τόσο το ζήτημα των F-35 και των F-16 όσο και το ζήτημα της Halk Bank θα είναι ο πυρήνας της συζήτησής μας. «Θέλουμε να πάμε τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις σε άλλο επίπεδο»

18:46:51

Ξεκίνησαν οι κοινές δηλώσεις Τραμπ - Ερντογάν

18:43:38

Με το καλημέρα για τα F-35: Η απάντηση Τραμπ όταν ρωτήθηκε από μακριά για την πώληση των μαχητικών στην Τουρκία

Καθώς ο Ερντογάν και ο Τραμπ ετοιμάζονταν να μπουν στον Λευκό Οίκο, ένας από τους δημοσιογράφους ρώτησε από απόσταση εάν «θα πουλήσουν οι ΗΠΑ τα F-35 που θέλει η Τουρκία;».

«Θα το μάθουμε», απάντησε ο Τραμπ. Οι δύο ηγέτες έχουν πλέον περάσει μέσα για να ξεκινήσουν τη συνάντησή τους, ενώ η τουρκική αντιπροσωπεία αρχίζει να καταφτάνει.

18:37:18

Έφτασε στον Λευκό Οίκο ο Ερντογάν - Τον υποδέχτηκε ο Τραμπ

18:34:00

Γιατί ο Τραμπ προσκαλεί τον Ερντογάν στον Λευκό Οίκο και κρατά «στον πάγο» τον Μητσοτάκη

Το παρασκήνιο της καχυποψίας της διοίκησης Τραμπ απέναντι στην Αθήνα και προσωπικά στον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ

18:31:39

Η γεωπολιτική και οικονομική σημασία της συνάντησης Ερντογάν – Τραμπ

Η συνάντηση θεωρείται κρίσιμη για την αναθέρμανση των διμερών σχέσεων, που τα τελευταία χρόνια επιβαρύνθηκαν από την αγορά ρωσικών S-400, τις διπλωματικές εντάσεις και τις αμερικανικές κυρώσεις.

Ο Ερντογάν προσβλέπει σε μια νέα σελίδα στις σχέσεις με την Ουάσιγκτον, γνωρίζοντας πως η στρατιωτική και διπλωματική στήριξη των ΗΠΑ παραμένει καθοριστική για τον ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή.

Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ.

18:30:18

Επιστολή ελληνοαμερικανών βουλευτών ζητά να μπει «μπλόκο» στην πώληση F16 και F35 στην Τουρκία

Καμπανάκι για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ κρούουν μέλη διακομματικής ομάδας, λίγο πριν από τη συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν. Ειδικότερα, σε επιστολή τους προς Ρούμπιο και Χέγκσεθ, Ελληνοαμερικανοί βουλευτές αναφέρονται στους κινδύνους που ελλοχεύουν από την παρουσία των S400 στην Τουρκία.

«Οι κίνδυνοι ασφαλείας από την απόκτηση και τη συνεχιζόμενη κατοχή του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία είναι γνωστοί. Το S-400 αποτελεί άμεση απειλή για τα στρατιωτικά αεροσκάφη των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων τόσο του F-16 όσο και του F-35, επιτρέποντας στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες να αποκτήσουν πληροφορίες για ευαίσθητη στρατιωτική τεχνολογία των ΗΠΑ εάν λειτουργούν παράλληλα με αυτές τις πλατφόρμες», γράφουν.

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ

18:28:34

Χαμένοι στη μετάφραση η τουρκική προεδρία και το Fox News στο παρά πέντε της συνάντησης Ερντογάν – Τραμπ

Η αποκλειστική συνέντευξη Ερντογάν στο Fox δεν πήγε πολύ καλά.

Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ

18:23:00

Εικόνες από την προηγούμενη συνάντηση Τραμπ - Ερντογάν στον Λευκό Οίκο, τον Νοέμβριο του 2019

18:16:57

Όλα έτοιμα για την άφιξη Ερντογάν στον Λευκό Οίκο

18:15:24

Ο Ερντογάν κατάργησε τους δασμούς στις ΗΠΑ πριν από τη συνάντηση με τον Τραμπ

Οι τουρκικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ υπόκεινται επί του παρόντος στο γενικό δασμολογικό συντελεστή 15% που είχε επιβάλει η κυβέρνηση Τραμπ στις περισσότερες χώρες.

Ενόψει της σημερινής συνάντησης, η Τουρκία αφαίρεσε αυτήν την εβδομάδα ορισμένους από τους δασμούς που είχε επιβάλει ως αντίποινα στις αμερικανικές εξαγωγές. Η κατάργηση των δασμών θα επηρεάσει τις αμερικανικές εξαγωγές, όπως τα αυτοκίνητα, τα φρούτα και το ρύζι.

 

18:10:07

BBC: Γιατί ο Ερντογάν έχει ήδη πετύχει έναν στόχο - Η ατζέντα του Τούρκου Προέδρου πέρα από τα F-35

Όταν ο Πρόεδρος Ερντογάν φτάσει στον Λευκό Οίκο, θα έχει ήδη πετύχει έναν σημαντικό στόχο, ανταλλάσσοντας χειραψία με Πρόεδρο των ΗΠΑ στον Λευκό Οίκο για πρώτη φορά εδώ και περισσότερα από έξι χρόνια.

Στην ατζέντα του Ερντογάν περιλαμβάνονται συμφωνίες για την ενέργεια, την άμυνα και την πολιτική αεροπορία.

Στον τομέα της ενέργειας…

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η κρατική εταιρεία Botas υπέγραψε 20ετή συμφωνία με τη Mercuria για την αγορά αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Συνολική ποσότητα 70 δισ. κυβικών μέτρων (bcm) αναμένεται να παραδοθεί μέσα στα 20 χρόνια. Η Τουρκία έχει υπογράψει παρόμοιες συμφωνίες τα τελευταία χρόνια με δυτικές εταιρείες όπως η Exxon Mobil, η Shell και η TotalEnergies, σε μια προσπάθεια να διαφοροποιήσει τις πηγές ενεργειακού εφοδιασμού της.

Στον τομέα της άμυνας…

Ο Ερντογάν θα πιέσει για την άρση ή τη χαλάρωση των αμυντικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Οι κυρώσεις αυτές, που επιβλήθηκαν μετά την αγορά των ρωσικών συστημάτων S-400, είχαν ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών F-35. Η πρόοδος στο τουρκικό σχέδιο για την προμήθεια αεροσκαφών F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού αναμένεται επίσης να τεθεί στο τραπέζι κατά τη συνάντηση.

Στην πολιτική αεροπορία…

Υπάρχουν πληροφορίες ότι οδεύει προς οριστικοποίηση μια συμφωνία για την αγορά περισσότερων από 200 αεροσκαφών Boeing από την Turkish Airlines. Η κατ’ ιδίαν συνομιλία θα προσφέρει επίσης την ευκαιρία να συζητηθούν θέματα όπως οι διαπραγματεύσεις Ουκρανίας–Ρωσίας, η εμπλοκή του Ισραήλ στη Συρία και η κατάσταση στη Γάζα.

18:07:01

Ποιοι θα συμμετέχουν στη συνάντηση Τραμπ - Ερντογάν

Τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συνοδεύουν στη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ οι παρακάτω αξιωματούχοι:

– ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ

– ο υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν

– ο αντιπρόεδρος, Τζεβντέτ Γιλμάζ

– ο υπουργός Οικονομικών, Μεχμέτ Σιμσέκ

Επιπλέον, αναμένεται να παραστούν και οι υπουργοί Εμπορίου, Υγείας και Ενέργειας της Τουρκίας.

Από τον Λευκό Οίκο δεν υπάρχει ακόμη επίσημη ενημέρωση· ωστόσο, σε προηγούμενες επισκέψεις ξένων ηγετών συμμετείχαν μεταξύ άλλων:

– ο αντιπρόεδρος Τζ. Ντ. Βανς

– ο υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο

– ο υπουργός Πολέμου, Πιτ Χέγκσεθ

– ο υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ

17:52:17

Στόχος του Ερντογάν τα F-35

Τα μαχητικά αεροσκάφη αποτελούν ένα από τα βασικά θέματα που αναμένεται να τεθούν στη συζήτηση, μετά τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το αμερικανικό πρόγραμμα των F-35 κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ.

Ο Ερντογάν έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει να αρθεί η απαγόρευση για τα F-35. «Δεν θεωρώ ότι αυτό συνάδει με μια στρατηγική συνεργασία και δεν πιστεύω ότι είναι ο σωστός δρόμος», είπε σε συνέντευξή του στο δίκτυο Fox News. Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν πως έχουν ήδη καταβάλει 1,4 δισ. δολάρια για τα αεροσκάφη.

Για τον Ερντογάν, μια επιτυχημένη επίσκεψη στον Λευκό Οίκο σήμερα θα ολοκληρωθεί με μια συμφωνία των ΗΠΑ που θα επιτρέπει στην Τουρκία να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη F-35.

Ο Τραμπ θα χρειαστεί τη βοήθεια του Κογκρέσου για να προχωρήσει η πώληση, και μέχρι στιγμής έχει εκφραστεί αισιόδοξα. Ωστόσο, οι αντιδράσεις από μια μερίδα παραμένουν, και μόλις αυτή την εβδομάδα η διακομματική Ελληνοαμερικανική Ομάδα στο Κογκρέσο προειδοποίησε ενάντια στη συμφωνία.

Ο Ερντογάν ελπίζει ότι οικονομικά ανταλλάγματα – μεταξύ αυτών η πρόσφατη άρση κάποιων δασμών σε αμερικανικές εισαγωγές και το ενδιαφέρον που φέρεται να έχει δείξει για την αγορά αεροσκαφών Boeing – θα μπορούσαν να γείρουν την πλάστιγγα υπέρ της Τουρκίας.

17:50:56

Το μήνυμα Ερντογάν για τη συνάντηση με τον Τραμπ

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X την περασμένη εβδομάδα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες – μεταξύ άλλων ζητημάτων – πρόκειται να συζητήσουν για το εμπόριο, τις επενδύσεις και την άμυνα.

«Πιστεύω ότι η συνάντησή μας με τον πρόεδρο Τραμπ θα συμβάλει στον τερματισμό των πολέμων και των συγκρούσεων στην περιοχή μας, στο πλαίσιο του κοινού μας οράματος για την παγκόσμια ειρήνη, και θα ενισχύσει περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ των χωρών μας», τόνιζε στο μήνυμά του.  

17:49:12

Το πρόγραμμα της συνάντησης Τραμπ – Ερντογάν

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο περίπου στις 18:00.

► Η στιγμή της χειραψίας: Τον Ερντογάν θα υποδεχτεί ο Ντόναλντ Τραμπ στην είσοδο του Λευκού Οίκου.

► Συνέντευξη Τύπου στο Οβάλ Γραφείο: Εκτιμάται ότι οι δύο ηγέτες θα δεχτούν ερωτήσεις από δημοσιογράφους πριν ξεκινήσουν την κατ’ ιδίαν συνομιλία τους.

► Συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών: Στη συνέχεια, ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει με τον Τούρκο ομόλογό του διμερή συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο.

► Γεύμα: Έπειτα από τη συζήτησή τους, οι δύο πρόεδροι είναι προγραμματισμένο να γευματίσουν μαζί.

17:42:50

Πρώτη επίσκεψη Ερντογάν στον Λευκό Οίκο από το 2019

Τραμπ και Ερντογάν είχαν αναπτύξει μια «πολύ καλή σχέση» κατά την πρώτη θητεία του, όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, μιλώντας με εγκωμιαστικά σχόλια για τον Τούρκο ομόλογό του, τον οποίο χαρακτήρισε «πολύ έξυπνο».

Σε αντίθεση με τον Μπάιντεν που κρατούσε αποστάσεις από τον Ερντογάν, ο Τραμπ βλέπει τον Τούρκο Πρόεδρο ως έναν κρίσιμο εταίρο και αξιόπιστο μεσολαβητή στην προσπάθειά του να βρεθεί λύση στους πολέμους της Ουκρανίας και της Γάζας.

Η κυβέρνηση Τραμπ εμφανίζεται επίσης να ευθυγραμμίζεται με την τουρκική προσέγγιση στη Συρία, καθώς οι δύο χώρες διαμορφώνουν την πολιτική τους μετά την πτώση του Σύρου ηγέτη Μπασάρ αλ-Άσαντ τον περασμένο Δεκέμβριο.

Από την πλευρά του Ερντογάν προωθεί την Τουρκία ως πυλώνα σταθερότητας σε μια ταραγμένη περίοδο, τονίζοντας πως μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο για την ασφάλεια της Ευρώπης και να γεφυρώσει γεωπολιτικές διαιρέσεις γύρω από την Ουκρανία, τη Συρία και τις αμερικανικές δασμολογικές πολιτικές που έχουν πυροδοτήσει εμπορικό πόλεμο. Η Άγκυρα πιστεύει επίσης ότι έχει αναδειχθεί σε αξιόπιστο μεσολαβητή στη Μαύρη Θάλασσα, διατηρώντας σχέσεις τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Ρωσία.

17:40:51

«Παράθυρο» Τραμπ για πωλήσεις αεροπλάνων στην Άγκυρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ, λίγο πριν την συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, άφησε να εννοηθεί ότι η αμερικανική απαγόρευση στις πωλήσεις προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών προς την Άγκυρα ενδέχεται σύντομα να αρθεί.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Τραμπ, οι Ηνωμένες Πολιτείες απέκλεισαν την Τουρκία –σύμμαχο στο ΝΑΤΟ– από το κορυφαίο πρόγραμμα των μαχητικών F-35, μετά την αγορά ενός ρωσικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν ανησυχίες ότι η χρήση του ρωσικού συστήματος S-400 θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τις δυνατότητες των F-35 και ότι οι πληροφορίες αυτές θα μπορούσαν να καταλήξουν στα χέρια της Μόσχας.

Την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο, ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί πως η υπόθεση βαίνει προς λύση, ανακοινώνοντας την επίσκεψη Ερντογάν. «Εργαζόμαστε πάνω σε πολλές εμπορικές και στρατιωτικές συμφωνίες με τον πρόεδρο, περιλαμβανομένης της μεγάλης αγοράς αεροσκαφών Boeing, μιας σημαντικής συμφωνίας για F-16 και της συνέχισης των συνομιλιών για τα F-35, τις οποίες αναμένουμε να ολοκληρωθούν θετικά», έγραψε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

17:37:20

Με δώρα αξίας 50 δισ. σήμερα ο Ερντογάν στον Λευκό Οίκο

Στον Λευκό Οίκο ο Ερντογάν μετά από 6 χρόνια. «Χρυσές» συμφωνίες με Τραμπ για F-16, LNG και Boeing. Η γεωπολιτική και οικονομική σημασία της συνάντησης.

Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
F35 Chevron Left
Επιστολή ελληνοαμερικανών βουλευτών ζητά να μπει «μπλόκο» στην πώληση F16 και F35 στην Τουρκία
Πάρις Ρούπος: Η Pizza Fan με απέλυσε μετά την στοχοποίηση των ακροδεξιών
Πάρις Ρούπος: Η ανακοίνωση για την απόλυση και τα υβριστικά μηνύματα που λαμβάνει Chevron Right