Κόσμος

Νέο σκάνδαλο για τον Τόνι Μπλερ: Υπόνοιες ότι πήρε 257 εκατ. από τον μεγιστάνα της Oracle Λάρι Έλισον

Η στενή σχέση του Τόνι Μπλερ με τον Λάρι Έλισον και το «παιχνίδι» με τις ψηφιακές ταυτότητες στη Βρετανία.
Ο Τόνι Μπλερ
Τόνι Μπλερ / AP

Σε ένα ακόμη σκάνδαλο φαίνεται πως εμπλέκεται ο Τόνι Μπλερ – που προαλείφεται ως «κυβερνήτης» της Γάζας με βάση το σχέδιο που φέρεται να προωθεί ο Τραμπ για τον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας φέρεται να άσκησε πιέσεις παρασκηνιακά στην κυβέρνηση της Βρετανίας  υπέρ του δισεκατομμυριούχου χρηματοδότη του Λάρι Έλισον της Oracle, ο οποίος θα μπορούσε να αποκομίσει εκατομμύρια λίρες από τις αμφιλεγόμενες ψηφιακές ταυτότητες της κυβέρνησης των Εργατικών.

Έγγραφα που είδε η Mail on Sunday αποκαλύπτουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός παρότρυνε τον υπουργό Επιχειρήσεων Πίτερ Κάιλ να συμβουλευθεί το τεχνολογικό ινστιτούτο που ίδρυσε ο φίλος του, Λάρι Έλισον, σε ιδιωτική συνάντηση πέρυσι.

Ο Λάρι Έλισον, ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, έχει δωρίσει ή δεσμευθεί να διαθέσει το αστρονομικό ποσό των 257 εκατ. λιρών στο Tony Blair Institute for Global Change.

Είναι ιδρυτής του Ellison Institute of Technology (EIT), ενός ερευνητικού κέντρου στην Οξφόρδη, και πρόεδρος του τεχνολογικού κολοσσού Oracle, που έχει συμβόλαιο πληροφορικής ύψους 700 εκατ. λιρών με τέσσερα υπουργεία του Γουάιτχολ.

Ειδικοί εκτιμούν ότι η Oracle βρίσκεται πλέον στην καλύτερη θέση για να επωφεληθεί από τα κυβερνητικά σχέδια που θα υποχρεώσουν εκατομμύρια ενήλικες να αποκτήσουν ψηφιακή ταυτότητα.

Ο Μπλερ άνοιξε την πόρτα στην Oracle

Αποκλειστικό ρεπορτάζ της Mail on Sunday αποκαλύπτει ότι μετά τη συνάντηση του Τόνι Μπλερ με τον Πίτερ Κάιλ, οι οργανισμοί του Έλισον είχαν αξιοσημείωτη πρόσβαση στα υψηλότερα κλιμάκια της κυβέρνησης. Προσωπικό της Oracle και του EIT συναντήθηκε με υπουργούς και ανώτερους αξιωματούχους όχι λιγότερες από 29 φορές μέσα σε εννέα μήνες.

Ο Πίτερ Κάιλ, ο υπουργός Υγείας Γουές Στρίτινγκ και η υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς είχαν επαφές με στελέχη της Oracle, ενώ ο υφυπουργός Επιστήμης λόρδος Βάλανς συναντήθηκε με εκπροσώπους του EIT επτά φορές – μία εκ των οποίων για να συζητηθούν «τα σχέδια επέκτασης του EIT και η εναρμόνισή τους με τις κυβερνητικές προτεραιότητες», σύμφωνα με τα επίσημα αρχεία.

Η στενή σχέση Μπλερ – Έλισον

Ο Τόνι Μπλερ διατηρεί πολυετή «φιλική σχέση» με τον Έλισον, του οποίου η περιουσία εκτιμάται στα 290 δισ. λίρες, και πέρυσι απόλαυσε πολυτελείς διακοπές στη Μεσόγειο στο υπερπολυτελές γιοτ του.

Το Σάββατο, ο πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος, Κέβιν Χόλινρεϊκ, δήλωσε: «Παρά τις υποσχέσεις του Κιρ Στάρμερ για “πάταξη του νεποτισμού”, αυτές οι αποκαλύψεις δείχνουν ότι το πρόβλημα φτάνει ως την κορυφή αυτής της διεφθαρμένης κυβέρνησης των Εργατικών.

Ο Τόνι Μπλερ που πιέζει τον Πίτερ Κάιλ να οργανώσει συναντήσεις με οργανισμούς συνδεδεμένους με τον Λάρι Έλισον – που τώρα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση για το κυβερνητικό συμβόλαιο της Ψηφιακής Ταυτότητας – αποπνέει κατάφωρη σύγκρουση συμφερόντων. Αυτό έχει όλα τα χαρακτηριστικά ακόμη μιας προνομιακής συμφωνίας ανάμεσα σε εσωτερικούς του κόμματος και ισχυρά ιδιωτικά συμφέροντα».

Επίσημα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα βάσει του νόμου περί Ελευθερίας της Πληροφόρησης δείχνουν ότι ο Τόνι Μπλερ συναντήθηκε με τον Πίτερ Κάιλ, τότε υπουργό Τεχνολογίας, στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού στο Λονδίνο, στις 12 Σεπτεμβρίου 2024.

Κατά τη συνάντηση, ο Τόνι Μπλερ «αναφέρθηκε στο έργο του Ellison Institute… και συνέστησε στον υπουργό να ενημερωθεί για το έργο τους», σύμφωνα με τα επίσημα πρακτικά της δημόσιας διοίκησης που εξασφάλισε η ερευνητική ιστοσελίδα Democracy for Sale. Τόνισε ότι το ινστιτούτο θα μπορούσε να αποτελέσει «εξαιρετικό πόρο».

Η «εντολή» στον Πίτερ Κάιλε

Τα έγγραφα δείχνουν ότι αξιωματούχος του υπουργείου Επιστήμης, Καινοτομίας και Τεχνολογίας του Πίτερ Κάιλ έλαβε εντολή «να εξετάσει πώς θα πρέπει να συνεργαστούμε» με το ινστιτούτο. Ο Τόνι Μπλερ είναι μέλος του «faculty of fellows» του EIT, του οποίου η πανεπιστημιούπολη στην Οξφόρδη αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2027.

Τα πρακτικά δείχνουν επίσης ότι ο Τόνι Μπλερ ρώτησε τον υπουργό «πού θα μπορούσε να στηρίξει το υπουργείο» και υπογράμμισε τις τεράστιες οικονομίες κόστους που θα έφερνε η καθιέρωση ψηφιακών ταυτοτήτων. «Ο Τόνι Μπλερ σημείωσε ότι η κυβέρνηση της Ινδίας εξοικονόμησε 15 δισ. δολάρια από δαπάνες που χάνονταν σε απάτες χάρη στις ψηφιακές ταυτότητες», αναφέρεται στα πρακτικά.

Το Σάββατο, εκπρόσωποι του Τόνι Μπλερ δήλωσαν ότι στη συνάντηση συζητήθηκε «η επένδυση που πραγματοποιεί ο Λάρι Έλισον στην επιστήμη και την τεχνολογία στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Ο Τόνι Μπλερ και η «εμμονή» με την ψηφιακή ταυτότητα

Ο Κιρ Στάρμερ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις την περασμένη εβδομάδα ανακοινώνοντας ότι όποιος θέλει να εργαστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να διαθέτει ψηφιακή ταυτότητα. Ο Τόνι Μπλερ υπήρξε διαχρονικός υποστηρικτής της πολιτικής αυτής και το think-tank του δήλωσε το Σάββατο στη Mail on Sunday ότι η εφαρμογή της θα «ενισχύσει τη βρετανική οικονομία».

Ωστόσο, οργανώσεις πολιτικών ελευθεριών προειδοποιούν ότι εγκυμονεί τον κίνδυνο «δυστοπικού εφιάλτη», ενώ η σχετική διαδικτυακή αναφορά κατά του μέτρου ξεπέρασε το Σάββατο τα 1,6 εκατ. υπογραφές.

Ειδικοί στον τομέα της τεχνολογίας εκτιμούν ότι η Oracle – ο γίγαντας βάσεων δεδομένων και λογισμικού που συνίδρυσε ο Έλισον το 1977 – μπορεί να ωφεληθεί οικονομικά από την εισαγωγή του σχεδίου. Εκτιμάται ότι οι ταυτότητες θα βασιστούν σε μια τεράστια βάση δεδομένων «Δικαιώματος Εργασίας», με κόστος από 150 έως 400 εκατ. λίρες.

Ο «κρατικοδίαιτος» Λάρι Έλισον

Η Oracle διαθέτει ήδη σειρά σημαντικών συμβολαίων τεχνολογίας με το NHS και παρέχει υπηρεσίες υπολογιστικού «νέφους» στο Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Εργασίας και Συντάξεων, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων, σε συμφωνία που ανέρχεται έως και το 1 δισ. λίρες. Η εταιρεία εξασφάλισε ακόμη ένα συμβόλαιο τεχνολογίας ύψους 53 εκατ. λιρών με το Υπουργείο Εσωτερικών την περασμένη εβδομάδα, όπως αποκαλύπτουν κυβερνητικά έγγραφα.

Ο αρθρογράφος τεχνολογίας Άντριου Ορλόφσκι σχολίασε πως «το κυβερνητικό σύστημα ψηφιακής ταυτότητας δημιουργεί νέες επικερδείς ευκαιρίες για την Oracle, μια εταιρεία βάσεων δεδομένων. Έχει ήδη απορροφήσει σημαντικά κρατικά συμβόλαια πληροφορικής τα τελευταία χρόνια και θα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση για να αναλάβει μελλοντικά έργα που σχετίζονται με τις ταυτότητες. Ο Τόνι Μπλερ είναι ουσιαστικά ένας πλασιέ των εταιρειών τεχνολογίας και ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο αναζητώντας αφελείς κυβερνήσεις που θέλουν να πιστέψουν σε μαγικές λύσεις».

Τον Φεβρουάριο, εμφανιζόμενος μαζί με τον σερ Τόνι στη Σύνοδο Κορυφής Κυβερνήσεων στον Ντουμπάι, ο Έλισον κάλεσε τις κυβερνήσεις «να ενοποιήσουν όλα τα δεδομένα τους ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης». Εκπρόσωπος του Tony Blair Institute (TBI) πρόσθεσε: «Η συνεργασία μεταξύ Oracle και TBI είναι καλά τεκμηριωμένη. Το έργο που κάνουν η Oracle και το TBI δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την Ψηφιακή Ταυτότητα. Δεν υποστηρίζουμε τεχνολογικές λύσεις επειδή συνεργαζόμαστε με την Oracle. Συνεργαζόμαστε με την Oracle και άλλες εταιρείες τεχνολογίας επειδή πιστεύουμε ότι η τεχνολογία είναι το κλειδί για το μέλλον».

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Η κακοκαιρία δεν... χτύπησε τελικά: Πού θα έχει ισχυρές καταιγίδες τις επόμενες ώρες
Αποκάλυψη για τη Βοιωτία: Έπαιρνε και επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ η 62χρονη
Βοιωτία Chevron Right