Κόσμος

Ισραήλ: Αντιδράσεις για τα πρώτα 250 ονόματα Παλαιστινίων κρατουμένων προς απελευθέρωση

Οι Παλαιστίνιοι λένε ότι δεν υπάρχει επίσημη συμφωνία σχετικά με τους καταλόγους.
ΙΣΡΑΗΛ
EPA/ATEF SAFADI

Το yπουργείο Δικαιοσύνης του Ισραήλ δημοσίευσε μια λίστα με 250 Παλαιστίνιους κρατούμενους που θα απελευθερωθούν σε αντάλλαγμα για Ισραηλινούς αιχμαλώτους που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα, στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς.

Από τους 250 κρατούμενους, 15 θα απελευθερωθούν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, 100 στη Δυτική Όχθη και 135 προορίζονται για απέλαση.

Ο κατάλογος δεν περιλαμβάνει τα ονόματα αρκετών ανώτερων Παλαιστινίων ηγετών που θεωρούνται σύμβολα της αντίστασης και των οποίων την απελευθέρωση έχει ζητήσει η Χαμάς, μεταξύ των οποίων οι Μαρουάν Μπαργκούτι, Αχμάντ Σααντάτ, Χασάν Σαλάμεχ και Αμπάς αλ-Σαγιέντ.

Ωστόσο, το Γραφείο Τύπου των Παλαιστινίων Κρατουμένων δήλωσε ότι δεν υπάρχει επίσημη συμφωνία σχετικά με τους καταλόγους.

«Εάν επιτευχθεί τελική συμφωνία, οι επίσημοι κατάλογοι θα δημοσιευθούν στις πλατφόρμες του Γραφείου Τύπου των Κρατουμένων», ανέφερε στο Telegram.

Σύμφωνα με την Haaretz, τελευταία στιγμή αντικαστάθηκαν 11 ονόματα που είχαν ήδη εγκριθεί από την ισραηλινή κυβέρνηση. Ένας αξιωματούχος δήλωσε στην εφημερίδα ότι οι αλλαγές πιθανότατα έγιναν λόγω πίεσης από στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας και οικογένειες των θυμάτων, με αποτέλεσμα οι υπουργοί να διεξάγουν τηλεφωνική ψηφοφορία στο υπουργικό συμβούλιο για την αλλαγή, η οποία αντικατέστησε κρατούμενους της Φατάχ με μέλη της Χάμας.

«Ουσιαστικά απελευθερώνουμε τον επόμενο Γιαχιά Σινουάρ»

Στο μεταξύ, το ισραηλινό Φόρουμ «Επιλέξτε τη Ζωή» των οικογενειών των θυμάτων και των οικογενειών των θυμάτων «τρομοκρατικών ενεργειών» υπέβαλε μια αναφορά ζητώντας από τα δικαστήρια να σταματήσουν την αποφυλάκιση αυτών που αποκαλούν «τρομοκράτες που θα συνεχίσουν να δολοφονούν».

Την Παρασκευή το πρωί, το Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι οικογένειες των θυμάτων «τρομοκρατικών ενεργειών» θα αρχίσουν να λαμβάνουν ειδοποιήσεις ότι οι δράστες των επιθέσεων στους δικούς τους ανθρώπους  βρίσκονται μεταξύ αυτών που θα αποφυλακιστούν στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Αξιωματούχοι του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας προειδοποίησαν ότι πολλοί από τους απελευθερωθέντες θα μπορούσαν να αναλάβουν υψηλές θέσεις στη Χαμάς και τη Φατάχ τα επόμενα χρόνια. «Ουσιαστικά απελευθερώνουμε τον επόμενο Γιαχιά Σινουάρ», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας στην εφημερίδα Haaretz, αναφερόμενος στον δολοφονημένο αρχηγό του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς. «Πρόκειται για εξαιρετικά έξυπνα και επικίνδυνα άτομα, πρέπει να γνωρίζουμε ποιοι είναι και τι είναι ικανοί να κάνουν».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
ΟΠΕΚΕΠΕ Chevron Left
Πήραν στο κυνήγι κλιμάκιο του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Κρήτη - Με απειλές και ύβρεις