Σε κοινή δήλωση με την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ και το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP), η Χαμάς επανέλαβε ότι οποιαδήποτε απόφαση για τη μελλοντική διακυβέρνηση της Γάζας είναι «εσωτερικό παλαιστινιακό ζήτημα».
Οι παλαιστινιακές πολιτικές παρατάξεις, οι οποίες σήκωσαν και το κύριο βάρος της αντίστασης στον ισραηλινό κατοχικό στρατό, επαίνεσαν την ακλόνητη στάση του λαού στη Γάζα και ευχαρίστησαν τους μεσολαβητές που συμμετείχαν στην επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.
«Εργαζόμαστε, σε συνεργασία με τις γενναιόδωρες αιγυπτιακές προσπάθειες, για να συγκαλέσουμε μια επείγουσα ολοκληρωμένη εθνική συνάντηση για το επόμενο βήμα μετά την κατάπαυση του πυρός», ανέφεραν. «Αυτό θα ενοποιήσει την παλαιστινιακή θέση, θα διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική και θα ανοικοδομήσει τους εθνικούς μας θεσμούς στα θεμέλια της συνεργασίας, της αξιοπιστίας και της διαφάνειας».
Το σχέδιο 20 σημείων του Τραμπ για τη Γάζα περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός νέου διεθνούς οργάνου με την ονομασία «Συμβούλιο Ειρήνης», το οποίο έχει αναλάβει την επίβλεψη μιας προσωρινής μεταβατικής κυβέρνησης τεχνοκρατών για να κυβερνήσουν τη Γάζα.
Ο ίδιος ο Τραμπ θα προεδρεύσει του συμβουλίου, το οποίο αναμένεται επίσης να περιλαμβάνει τον πρώην Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, σύμφωνα με την πρόταση.