Κόσμος

Λεκορνί: Προϋπολογισμός έως τις 31 Δεκεμβρίου – «Προχωράμε μπροστά» (βίντεο)

Ο Σεμπαστιάν Λεκορνί, στις πρώτες του δηλώσεις μετά την επανατοποθέτησή του, τόνισε πως μοναδικός του στόχος είναι η ψήφιση του προϋπολογισμού έως τις 31 Δεκεμβρίου.
Stephanie Lecocq, Pool via AP

Ο Σεμπαστιάν Λεκορνί έστειλε το μήνυμα πως μοναδικός του στόχος είναι να ξεπεράσει «αυτή την πολύ οδυνηρή στιγμή για όλους» και να διασφαλίσει ότι ο κρατικός προϋπολογισμός θα εγκριθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ανανέωση της θητείας του, ο Γάλλος πρωθυπουργός τόνισε πως δεν έχει «καμία ατζέντα» και καμία άλλη φιλοδοξία πέρα από την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας.

►Φάρσα, αστείο, ντροπή: «Βράζει» η Γαλλία κατά Μακρόν μετά το νέο διορισμό Λεκορνί

«Δεν έχω καμία ατζέντα. Δεν έχω καμία άλλη φιλοδοξία από το να ξεπεράσω αυτή τη στιγμή που είναι πολύ οδυνηρή για όλους μας και να διασφαλίσω ότι θα ψηφιστεί ένας προϋπολογισμός έως τις 31 Δεκεμβρίου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Λεκορνί υπογράμμισε ότι «είτε μένουμε στάσιμοι, είτε προχωράμε μπροστά», δείχνοντας την πρόθεσή του να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να αποφύγει νέες πολιτικές αναταράξεις.

Το απαιτητικό χρονοδιάγραμμα για τον προϋπολογισμό

Με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να τον επαναδιορίζει στην πρωθυπουργία, ο Λεκορνί έχει μπροστά του ένα ιδιαίτερα στενό χρονικό πλαίσιο για την ψήφιση του προϋπολογισμού. Παράλληλα, καλείται να επιτύχει ευρεία πολιτική συναίνεση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή πορεία της διαδικασίας.

Σύμφωνα με τη Le Monde, το Σύνταγμα προβλέπει προθεσμία 70 ημερών για την εξέταση του σχεδίου νόμου περί οικονομικών (PLF) από το Κοινοβούλιο. Αυτό σημαίνει ότι οι κοινοβουλευτικές συζητήσεις πρέπει να αρχίσουν στην Εθνοσυνέλευση το αργότερο έως τις 15 Οκτωβρίου.

Το σχέδιο προϋπολογισμού πρέπει να παρουσιαστεί δύο ημέρες πριν από την εισαγωγή του στη Βουλή των Υπουργών, η οποία έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου.

Επομένως, η νέα κυβέρνηση πρέπει να είναι συγκροτημένη έως τότε, καθώς το σχετικό διάταγμα στην Επίσημη Εφημερίδα σηματοδοτεί την επίσημη ανάληψη καθηκόντων και όχι η τελετή μεταβίβασης εξουσίας.

Μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, ο Λεκορνί αναμένεται να προχωρήσει σε γενική πολιτική δήλωση είτε τη Δευτέρα, μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, είτε την Τρίτη.

Τι προβλέπεται αν υπάρξει καθυστέρηση

Σε περίπτωση που το αυστηρό χρονοδιάγραμμα δεν τηρηθεί, θα απαιτηθεί η ψήφιση ειδικού νόμου που θα επιτρέπει στην εκτελεστική εξουσία να πραγματοποιεί συγκεκριμένες δαπάνες, διασφαλίζοντας τη συνέχιση της διοικητικής λειτουργίας.

Παράλληλα, το σχέδιο προϋπολογισμού που θα καταθέσει η κυβέρνηση μπορεί να τροποποιηθεί εκτενώς τόσο από τους βουλευτές όσο και από την εκτελεστική εξουσία, μέσω τροπολογιών κατά τη διάρκεια των κοινοβουλευτικών συζητήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Λαϊκή Αγορά Chevron Left
Ηράκλειο Κρήτης: Άνδρας επιτέθηκε σεξουαλικά σε νεαρή γυναίκα στη λαϊκή αγορά