Οι «προκλητικές» πολιτικές της Δύσης έναντι της Ρωσίας δεν ήταν σωστές, τόνισε την Τετάρτη (7/9) ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια προκλητική δήλωσή του, αφότου η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ομάδα των Επτά εθνών πρότειναν ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό φυσικό αέριο, αναφέρει το Reuters.
Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε απειλήσει νωρίτερα ότι θα σταματήσει όλες τις προμήθειες εάν η ΕΕ έκανε ένα τέτοιο βήμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο για φυσικό αέριο με δελτίο σε ορισμένες από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου αυτόν τον χειμώνα.
Ο Ερντογάν, ανέφερε τα εξής, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς στο Βελιγράδι:
«Δεν χρειάζεται να απαριθμήσω τα ονόματα, αλλά μπορώ ξεκάθαρα να πω ότι δεν βρίσκω σωστή τη στάση που υιοθετεί η Δύση».
«Επειδή υπάρχει μια Δύση που οδηγεί μια πολιτική που βασίζεται στην πρόκληση, δεν θα είναι δυνατό να επιτευχθεί αποτέλεσμα», είπε, προσθέτοντας ότι «οι άλλες χώρες δεν πρέπει να υποτιμούν τη Ρωσία».
Ο Βούτσιτς δήλωσε ότι η Σερβία ζήτησε από την Τουρκία να της επιτρέψει να μεταφέρει εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από το Αζερμπαϊτζάν, που υπολόγισε σε περίπου 2 γιγαβατώρες (GWH).
Στις 22 Αυγούστου, ο Βούτσιτς και ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, συμφώνησαν για τις εισαγωγές ενέργειας από το Βελιγράδι με αδιευκρίνιστους όρους.
Η βαλκανική χώρα παράγει περίπου το 70% των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα.
«Ζήτησα από τον Ερντογάν να μας βοηθήσει και να διαθέσει χώρο… για τη μεταφορά αζερικού ηλεκτρισμού», είπε.
Η Σερβία εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από το ρωσικό αέριο, αλλά θέλει να διαφοροποιήσει τις προμήθειες και σχεδιάζει να αρχίσει να εισάγει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν το 2023.