Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε, την Τρίτη (25/11), στο ABC News ότι η αντιπροσωπεία από την Ουκρανία έχει συμφωνήσει με τις ΗΠΑ στους όρους μιας ενδεχόμενης ειρηνευτικής συμφωνίας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ABC News αλλά και το CBS News, ο υπουργός Στρατού των ΗΠΑ, Νταν Ντρίσκολ, τη Δευτέρα (24/11) πραγματοποίησε μυστικές συνομιλίες με ρωσική αντιπροσωπεία στο Άμπου Ντάμπι, δηλαδή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι επαφές αυτές έγιναν για να υπάρξει συνέχεια στις συναντήσεις που έγιναν στη Γενεύη την Κυριακή (23/11) με την Ουκρανία, στο πλαίσιο της προσπάθειας προώθησης μιας ειρηνευτικής διαδικασίας, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε: «Οι Ουκρανοί έχουν συμφωνήσει στην ειρηνευτική συμφωνία». Επίσης, ο ίδιος συμπλήρωσε: «Υπάρχουν ορισμένες μικρές λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν αλλά έχουν συμφωνήσει σε μια ειρηνευτική συμφωνία».
Πάντως, οι – μέχρι τώρα – άγνωστες συνομιλίες με τη ρωσική αντιπροσωπεία στο Άμπου Ντάμπι έρχονται μετά τις επαφές ΗΠΑ και Ουκρανίας, την Κυριακή (23/11), στη Γενεύη. Επί της ουσίας, πρόκειται για το πιο πρόσφατο σημάδι ότι η νέα πρωτοβουλία των ΗΠΑ για επανεκκίνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Ουκρανία προχωρά.
A U.S. official told ABC News on Tuesday that a Ukrainian delegation has agreed with the United States on the terms of a potential peace deal.
Read more: https://t.co/gvGZ09YGDg
— ABC News (@ABC) November 25, 2025
«Από αργά το βράδυ της Δευτέρας (24/11) και καθ’ όλη τη διάρκεια της Τρίτης (25/11), ο υπουργός Ντρίσκολ και η ομάδα του βρίσκονται σε συζητήσεις με τη ρωσική αντιπροσωπεία με στόχο την επίτευξη μόνιμης ειρήνης στην Ουκρανία», δήλωσε την Τρίτη (25/11) ο υπολοχαγός, Τζέφρι Τόλμπερτ, εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού, προσθέτοντας: «Οι συνομιλίες προχωρούν καλά και παραμένουμε αισιόδοξοι. Ο υπουργός Ντρίσκολ βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον Λευκό Οίκο και τις αμερικανικές υπηρεσίες καθώς οι συνομιλίες προχωρούν».
Έως τώρα, ούτε η Ουκρανία ούτε η Ρωσία έχουν επιβεβαιώσει επίσημα την παρουσία των αντιπροσωπειών τους στο Αμπού Ντάμπι. Η αμερικανική αντιπροσωπεία στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης αποτελούνταν από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, τον ειδικό απεσταλμένο του Αμερικανού Προέδρου, Στιβ Γουίτκοφ, και τον Υπουργό Στρατού των ΗΠΑ, Νταν Ντρίσκολ.
BREAKING: Ukraine agrees to a peace proposal, with “minor details” to settle, a U.S. official says. Russia hasn’t responded. https://t.co/800TqWQr2E
— CBS News (@CBSNews) November 25, 2025
Επιβεβαίωση και από την ουκρανική πλευρά
Ο Ρουστέμ Ουμέροφ, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, την Τρίτη (25/11), σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσε ότι οι διαπραγματευτές της χώρας «κατέληξαν σε κοινή συμφωνία σχετικά με τους βασικούς όρους» μιας συμφωνίας που συζητήθηκε, την Κυριακή (23/11), στη Γενεύη, μεταξύ αξιωματούχων των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ουκρανίας .
«Τώρα βασιζόμαστε στην υποστήριξη των ευρωπαίων εταίρων μας για τα επόμενα βήματά μας», έγραψε ο Ρουστέμ Ουμέροφ, συμπληρώνοντας: «Ανυπομονούμε να οργανώσουμε μια επίσκεψη του Προέδρου της Ουκρανίας στις ΗΠΑ το συντομότερο δυνατόν, μέσα στον Νοέμβριο, προκειμένου να ολοκληρωθούν τα τελικά βήματα και να επιτευχθεί συμφωνία με τον Πρόεδρο Τραμπ».
We appreciate the productive and constructive meetings held in Geneva between the Ukrainian and U.S. delegations, as well as President Trump’s steadfast efforts to end the war.
Our delegations reached a common understanding on the core terms of the agreement discussed in…
— Rustem Umerov (@rustem_umerov) November 25, 2025
Τα 19 σημεία του ειρηνευτικού σχεδίου για την Ουκρανία
Πάντως, το ειρηνευτικό σχέδιο των 28 σημείων που παρουσίασαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία στη Γενεύη, αναθεωρήθηκε σε 19 σημεία. Στη νέα εκδοχή δεν περιλαμβάνεται πλέον διάταξη περί αμνηστίας για πράξεις που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου, ούτε περιορισμοί στο μελλοντικό μέγεθος του ουκρανικού στρατού.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε σε ομιλία του, το βράδυ της Δευτέρας (24/11), ότι απαιτείται περαιτέρω δουλειά πάνω στο αναθεωρημένο σχέδιο.
Η αντίδραση της Μόσχας
Μετά τις συνομιλίες της Κυριακής (23/11), Ρώσοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι δεν είχαν λάβει ενημέρωση για όσα συζητήθηκαν στη Γενεύη, ούτε για τις αλλαγές που έγιναν μετά τις επαφές ΗΠΑ – Ουκρανίας.
Στο τέλος των συζητήσεων της Γενεύης, ο Μάρκο Ρούμπιο επέστρεψε στις ΗΠΑ, ενώ ο Νατν Ντρίσκολ ταξίδεψε στο Άμπου Ντάμπι. Εκεί, σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, είχε μυστική συνάντηση τη Δευτέρα (24/11) με ρωσική αντιπροσωπεία για να εξετάσουν τις αλλαγές στο αρχικό σχέδιο των 28 σημείων.
Την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς ο Νταν Ντρίσκολ κατευθυνόταν προς την Ουκρανία για συναντήσεις με αξιωματούχους, πηγές των ΗΠΑ ανέφεραν στο ABC News ότι υπήρχε πιθανότητα να συναντηθεί και με Ρώσους εκπροσώπους, χωρίς να είναι σαφές πότε.
Ο ρόλος του Νταν Ντρίσκολ
Επισημαίνεται ότι ο κεντρικός ρόλος του υπουργού Στρατού των ΗΠΑ στην προσπάθεια της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ να επανεκκινήσει τη διαδικασία των ειρηνευτικών συνομιλιών προέκυψε ύστερα από συζήτηση μεταξύ του Αμερικανού Προέδρου και του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, πριν από δύο εβδομάδες.
Κανονικά, ένας υπουργός Στρατού των ΗΠΑ δεν θα είχε τέτοιο διπλωματικό ρόλο. Ωστόσο, θεωρείται ότι η παρουσία στρατιωτικού στελέχους μπορεί να γίνει αποδεκτή τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Ουκρανία. Πριν από το ταξίδι του στην Ουκρανία, ο Νταν Ντρίσκολ είχε συνομιλίες με τον Μάρκο Ρούμπιο και τον Στιβ Γουίτκοφ, που είναι ο ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης στα θέματα της ειρηνευτικής διαδικασίας.


