Η μεγαλύτερη επιτυχία του Stamen Grigorov, αυτή για την οποία τιμάται έως σήμερα, είναι η ανακάλυψη του γαλακτοβάκιλλου, του βακτήριου που είναι απαραίτητο για τη ζύμωση του γιαουρτιού. Την έκανε το 1905 σε ηλικία μόλις 27 ετών στη διάρκεια της θητείας του στο μικροβιολογικό εργαστήριο του καθηγητή Léon Massol στη Γενεύη και αφορμή ήταν τα μαγειρικά σκεύη που η γυναίκα του έφερε από την Βουλγαρία, ανάμεσά τους και ένα σκεύος για την Παρασκευή γιαουρτιού. Ο νεαρός επιστήμονας που είχε ολοκληρώσει τις σπουδές του και από το 1904 εργάζονταν ως βοηθός ερευνητής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης θέλησε να ερευνήσει την διαδικασία ζύμωσης του γιαουρτιού η οποία τράβηξε την προσοχή του. Τελικά, μετά από χιλιάδες πειράματα και εξαντλητική μελέτη ανακάλυψε έναν μικροοργανισμό σε σχήμα ράβδου, το γαλακτοβάκιλλο, στον οποίον οφείλονται όλες οι ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες του γιαουρτιού.
Ο Stamen Grigorov, ο οποίος γεννήθηκε στις 27 Οκτωβρίου 1878 στο χωριό Studen Izvor της δυτικής Βουλγαρίας ολοκλήρωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευσή του στο Μονπελιέ της Γαλλίας. Το ενδιαφέρον του για την επιστήμη τον οδήγησε στη Γενεύη της Ελβετίας όπου σπούδασε ιατρική και όπου έκανε την ανακάλυψη για την οποία είναι διάσημος.
Στα χρόνια που ακολούθησαν την ανακάλυψη του γαλακτοβάκιλλου ο Grigorov συνέχισε τις έρευνες τους σε πολλά και διαφορετικά πεδία και συνέβαλε αποφασιστικά στη δημιουργία εμβολίου κατά της φυματίωσης (το εμβόλιο είναι το κύριο έργο των Albert Calmette και Camille Guérin στο Ινστιτούτο Παστέρ της Λιλ).