Κόσμος

Νεκρός ο Αρχηγός ΓΕΣ της Λιβύης – Ποιοι επέβαιναν στο αεροσκάφος που συνετρίβη στην Τουρκία (Βίντεο)

Σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα. Τι μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ.
AP

Η ηγεσία των χερσαίων δυνάμεων της Λιβύης χάθηκε στην αεροπορική τραγωδία το βράδυ της Τρίτης στην Τουρκία, όταν αεροσκάφος Falcon 50 συνετρίβη λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Άγκυρας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν όλοι οι επιβάτες και το πλήρωμα.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Αλί Γερλικαγιά, επιβεβαίωσε ότι στο αεροσκάφος επέβαιναν πέντε επιβάτες, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου της Λιβύης, στρατηγού Μουχαμέντ Αλί Αχμέντ ΑΛ-Χαντάντ.

Η ανάρτηση του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών: 

«Χάθηκε η επαφή στις 8:52 μ.μ. σήμερα το βράδυ με ένα τζετ Falcon 50, με σειριακό αριθμό 9H-DFJ, το οποίο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Εσενμπογκά της Άγκυρας στις 8:10 μ.μ. για την Τρίπολη. Ελήφθη αίτημα για επείγουσα προσγείωση κοντά στη Χαϊμάνα από το αεροσκάφος.

Ωστόσο, η επαφή με το αεροσκάφος δεν κατέστη δυνατή στη συνέχεια. Στο αεροσκάφος επιβαίνουν πέντε επιβάτες, συμπεριλαμβανομένου του Αρχηγού του Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Λιβύης, στρατηγού Μοχάμεντ Αλί Αχμέντ-Αλ Χαντάντ.

Το κοινό θα ενημερωθεί για περαιτέρω εξελίξεις».

ΤΟΥΡΚΙΑ-ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ
AP

Ποιοι επέβαιναν

Λίγο αργότερα, ο πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, Αμπντουλχαμίντ Ντμπέιμπα, δήλωσε ότι έλαβε την είδηση ​​του θανάτου του αρχηγού του γενικού επιτελείου στρατού της Λιβύης, Μοχάμεντ Αλί Άχμεντ αλ-Χαντάντ.

Ο Ντμπέιμπα, θρηνώντας τον θάνατο του Χαντάντ, δήλωσε ότι ο αρχηγός του γενικού επιτελείου συνοδευόταν από άλλους, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών αξιωματούχων.

«Λάβαμε την είδηση ​​ότι ο Αρχηγός του Επιτελείου του Λιβυκού Στρατού, Αντιστράτηγος Μοχάμεντ αλ-Χαντάντ, και όσοι τον συνόδευαν, έχασαν τη ζωή τους κατά την επιστροφή τους από την Άγκυρα.

Τα ονόματα αυτά είναι τα εξής:

  • Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Λιβύης, Αντιστράτηγος Μοχάμεντ Ελ-Χαντάντ
  • Επιτελάρχης του Στρατού Ξηράς, Αντιστράτηγος Αλ-Φιτούρι Γκαριμπίλ
  • Διευθυντής της Αρχής Στρατιωτικής Παραγωγής, Ταξίαρχος Μαχμούντ Αλ-Καταουί
  • Καθηγητής Muhammed El-Asawi Diab, σύμβουλος του Αρχηγού του Επιτελείου του Λιβυκού Στρατού
  • Φωτογράφος στο Γραφείο Τύπου του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου,
  • Καθηγητής Muhammed Ömer Ahmed Mahjoub.».

Ξεκίνησε εισαγγελική έρευνα

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Γιλμάζ Τούντς ανέφερε ότι η Εισαγγελία της Άγκυρας ξεκίνησε έρευνα σχετικά με τη συντριβή του αεροπλάνου στην περιοχή Χαϊμάνα, το οποίο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Εσενμπόγα της Άγκυρας και μετέφερε επιβάτες, συμπεριλαμβανομένου του Αρχηγού του Επιτελείου των Λιβυκών Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγού Μουχαμέντ Αλί Αχμέντ ΑΛ-Χαντάντ.

Στο πλαίσιο της έρευνας, έχουν οριστεί τέσσερις εισαγγελείς υπό τον συντονισμό ενός αναπληρωτή προϊσταμένου εισαγγελέα. «Η έρευνα διεξάγεται διεξοδικά και σχολαστικά σε όλες τις πτυχές».

ΤΟΥΡΚΙΑ-ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ
AP

Οι πρώτες στιγμές

Βίντεο από κάμερα ασφαλείας κατέγραψε μια έκρηξη και δυνατή λάμψη στην περιοχή που συνετρίβη το αεροσκάφος:

Οι τουρκικές αρχές έκλεισαν προσωρινά τον εναέριο χώρο της Άγκυρας για την κυκλοφορία μετά το περιστατικό, αλλά αργότερα η εναέρια κυκλοφορία αποκαταστάθηκε.

Οι ομάδες έρευνας και διάσωσης μαζί με τις μονάδες ασφαλείας τέθηκαν σε υψηλή επιφυλακή.

Δύο F-16, με την κωδική ονομασία «Hancer 67 – Çağrı», τα οποία απογειώθηκαν από το Ικόνιο, συμμετείχαν στην αναζήτηση των συντριμμιών.

Αεροσκάφη έρευνας και διάσωσης απογειώθηκαν από το Ικόνιο και το Γκιουβερτσινλίκ.

Τα τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι τελικά τα συντρίμμια βρέθηκαν και έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες:

ΤΟΥΡΚΙΑ-ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ

Η ανταποκρίτρια του CNN Türk στην Άγκυρα, μετέδωσε ότι «τα συντρίμμια βρέθηκαν σε έναν λόφο 2 χλμ. νότια του χωριού Κεσίκκαβακ στη Χαϊμάνα. Λέγεται ότι σημειώθηκε έκρηξη καυσίμου κατά τη συντριβή του αεροπλάνου. Ως εκ τούτου, υπήρξε και πυρκαγιά στο αεροπλάνο. Οι πτήσεις έχουν ξαναρχίσει στο αεροδρόμιο Εσενμπογκά».

ΤΟΥΡΚΙΑ-ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ

Η συνάντηση στην Άγκυρα

Ο Αλ-Χαντάντ είχε επισκεφθεί νωρίτερα την ίδια ημέρα τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, κατά τη διάρκεια επίσημου ταξιδιού στην Άγκυρα.

Ο Λίβυος διοικητής ταξίδεψε στην Τουρκία κατόπιν πρόσκλησης του Τούρκου Αρχηγού Γενικού Επιτελείου, Στρατηγού Σελτζούκ Μπαϊρακτάρογλου. Στη συνάντηση μεταξύ του Αλ Χαντάντ και του Γκιουλέρ συμμετείχε επίσης ο Διοικητής των Τουρκικών Ξηρών Δυνάμεων, Στρατηγός Μετίν Τοκέλ.

ΤΟΥΡΚΙΑ-ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ
Σε αυτή τη φωτογραφία που δημοσίευσε το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας, ο Τούρκος Αρχηγός του Επιτελείου Στρατηγός Σελτζούκ Μπαϊρακτάρογλου, δεξιά, ποζάρει για φωτογραφία με τον Αρχηγό του Επιτελείου Στρατηγό της Λιβύης, Μοχάμεντ Αλί Αχμέτ Αλ Χαντάντ, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στην Άγκυρα της Τουρκίας, την Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2025. (Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας μέσω AP)

Τεχνική δυσλειτουργία που αναφέρθηκε πριν από τη διακοπή της επικοινωνίας

Η αλληλουχία των γεγονότων ξεκίνησε όταν το Falcon 50 επικοινώνησε με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας για ένα τεχνικό πρόβλημα μετά την αναχώρηση.

Το πλήρωμα πτήσης έθεσε σε εφαρμογή τυποποιημένα πρωτόκολλα για μια επείγουσα επιστροφή στο αεροδρόμιο, αλλά η επικοινωνία μέσω ασυρμάτου διακόπηκε πριν το αεροσκάφος προλάβει να ολοκληρώσει την προσέγγισή του.

Το Falcon 50 είναι ένα γαλλικής κατασκευής επαγγελματικό τζετ που κατασκευάζεται από την Dassault Aviation, ικανό να μεταφέρει έως και εννέα επιβάτες.

Το δικινητήριο αεροσκάφος βρίσκεται σε υπηρεσία από το 1976 και χρησιμοποιείται συνήθως για ναυλωμένες μεταφορές και κυβερνητικές επιχειρήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
καιρός κακοκαιρία Chevron Left
Καιρός με βροχές και καταιγίδες - Πού θα κάνουν λευκά Χριστούγεννα
Ο Έρωτας Γράφεται την Παραμονή Χριστουγέννων στο Rouk Zouk
Ο Έρωτας Γράφεται την Παραμονή Χριστουγέννων στο Rouk Zouk Chevron Right