Κόσμος

Ο Μακρόν κάνει log out τους ανήλικους από τα social media – Η Γαλλία στο δρόμο που χάραξε η Αυστραλία

Η Γαλλία σχεδιάζει απαγόρευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τους κάτω των 15 ετών από τον Σεπτέμβριο του 2026.
Social Media
Unsplash | @julianchrist

Η Γαλλία σκοπεύει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αυστραλίας και να απαγορεύσει τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για τα παιδιά από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους 2026.

Ένα σχέδιο νόμου που θα απαγορεύει τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από παιδιά κάτω των 15 ετών θα υποβληθεί για νομικό έλεγχο και αναμένεται να συζητηθεί στο κοινοβούλιο στις αρχές του νέου έτους.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, έχει καταστήσει σαφές τις τελευταίες εβδομάδες ότι επιθυμεί η Γαλλία να ακολουθήσει γρήγορα την πρωτοποριακή σε παγκόσμιο επίπεδο απαγόρευση της Αυστραλίας για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε ανηλίκους κάτω των 16 ετών, η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Δεκέμβριο. Η απαγόρευση περιλαμβάνει το Facebook, το Snapchat, το TikTok και το YouTube.

Οι Le Monde και France Info μετέδωσαν την Τετάρτη ότι το σχέδιο νόμου έχει πλέον ολοκληρωθεί και περιλαμβάνει δύο μέτρα: την απαγόρευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για παιδιά κάτω των 15 ετών και την απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων στα λύκεια, όπου φοιτούν μαθητές ηλικίας 15 έως 18 ετών. Τα κινητά τηλέφωνα έχουν ήδη απαγορευτεί στα δημοτικά και στα γυμνάσια.

Το νομοσχέδιο θα υποβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας της Γαλλίας (Conseil d’État) για νομικό έλεγχο τις επόμενες ημέρες. Τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών θα εξετάσουν επίσης την προτεινόμενη απαγόρευση των κινητών στα λύκεια.

Ορόσημο ο Σεπτέμβριος

Η κυβέρνηση επιθυμεί η απαγόρευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να τεθεί σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο του 2026.

Η Le Monde ανέφερε ότι το κείμενο του σχεδίου νόμου επικαλείται «τους κινδύνους της υπερβολικής χρήσης οθονών από τους εφήβους», συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων έκθεσης σε ακατάλληλο περιεχόμενο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, του διαδικτυακού εκφοβισμού και των διαταραγμένων προτύπων ύπνου. Το νομοσχέδιο τονίζει την ανάγκη να «προστατευθούν οι μελλοντικές γενιές» από κινδύνους που απειλούν την ικανότητά τους να ευημερούν και να ζουν μαζί σε μια κοινωνία με κοινές αξίες.

Αρκετές άλλες χώρες εξετάζουν την επιβολή απαγορεύσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για παιδιά κάτω των 15 ετών μετά την απαγόρευση της Αυστραλίας, μεταξύ αυτών η Δανία, της οποίας η κυβέρνηση ελπίζει να εισαγάγει αντίστοιχο μέτρο το 2026, καθώς και η Νορβηγία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Διακοπή κυκλοφορίας λόγω χιονόπτωσης στην Πάρνηθα - Χιόνια και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία (εικόνες και βίντεο)
Πολωνία: Μποτιλιάρισμα 20 χιλιομέτρων από το χιόνι - Εγκλωβισμένοι όλη τη νύχτα με παγετό (Βίντεο)
ΠΟΛΩΝΙΑ-ΜΠΟΤΙΛΙΑΡΙΣΜΑ Chevron Right