Κόσμος

Το «βαθύ σχέδιο» των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή: Ο ρόλος της Τουρκίας και η αξιοποίηση του Οτσαλάν

Τι περιλαμβάνει το ευρύτερο μακροπρόθεσμο σχέδιο «Αβραάμ» made in USA και πώς επηρεάζεται η Τουρκία.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα και ενώ η Μέση Ανατολή φλέγεται με πιθανό σενάριο την επαναχάραξη των συνόρων και τη δημιουργία δυο αυτόνομων κρατών, της Παλαιστίνης στη Γάζα και των Κούρδων βορείως της Συρίας και νοτιοανατολικά της Τουρκίας, η Άγκυρα σπεύδει να προλάβει τις εξελίξεις και παρασκηνιακά εξετάζει ήδη το ενδεχόμενο αποφυλάκισης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν μετά από σχετικές συμφωνίες, ώστε τα επόμενα χρόνια ο «Άπο» να αποτελεί τη χρυσή εφεδρεία και της Τουρκίας για να οριστεί ως πρώτος πρόεδρος του νεοσύστατου Κουρδικού κράτους. Επί της ουσίας, η διεθνής κοινότητα, σε συνεννόηση πάντα με την Τουρκία, εξετάζει το ενδεχόμενο να επαναληφθεί η περίπτωση Μαντέλα, ο οποίος μετά από 27 χρόνια φυλάκισης έγινε ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής.

Ας προσπαθήσουμε να ξετυλίξουμε το κουβάρι της Μέσης Ανατολής. Τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στην περιοχή, έχουν ως κινητήρια δύναμη κατά βάση την αξιοποίηση των πηγών ενέργειας, όπως προβλέπεται από ένα ευρύτερο πολυεθνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα που ορίζεται από την ιστορικής σημασίας «Συνθήκη του Αβραάμ» που υπέγραψαν το 2020 οι μεγαλύτερες χώρες του Αραβικού κόσμου με το Ισραήλ υπό τη διαιτησία των ΗΠΑ επί προεδρίας Ντόναλντ Τράμπ.

Το ευρύτερο μακροπρόθεσμο σχέδιο «Αβραάμ» made in USA προβλέπει και μερική επαναχάραξη συνόρων με δημιουργία δυο νέων κρατών, με τη σύμφωνη γνώμη των όμορων κρατών. Πρόκειται για ένα Ανεξάρτητο Παλαιστινιακό Κράτος που θα συμπεριλαμβάνει τη Ριβιέρα της Γάζας και άλλο ένα ανεξάρτητο Κουρδικό Κράτος που θα περιλαμβάνει το βόρειο τμήμα της Συρίας και το νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας και θα επεκτείνεται μέχρι ανατολικά του Ευφράτη και θα φτάνει στο σημείο που σήμερα συνορεύει η Συρία με το Ιράκ και την Τουρκία.

Ωστόσο, η υλοποίηση των συμφωνιών του Αβραάμ συναντούσε από την πρώτη στιγμή τη λυσσαλέα αντίδραση του Ιράν, μέσω των εξτρεμιστικών οργανώσεων που δρουν για λογαριασμό του στην περιοχή (Χαμάς στη Γάζα, Χεζμπολάχ στον Λίβανο, Τζιχαντιστές στη Συρία, Χούθι στην Υεμένη). Βασικός στόχος των παραπάνω οργανώσεων είναι το Ισραήλ, το οποίο με τη σειρά του τις αντιμετωπίζει ως ορκισμένους εχθρούς.

Η αιματηρή επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου 2023 στάθηκε η αφορμή για να επιτεθεί το Ισραήλ σε όλα τα μέτωπα, έχοντας την αμέριστη υποστήριξη των ΗΠΑ και τη σιωπηρή αποδοχή του Αραβικού Κόσμου που συνυπογράφει τη «Συνθήκη του Αβραάμ».

Επί της ουσίας, ο Ισραηλινός Στρατός ανέλαβε τη βρώμικη δουλειά των Δυτικών και των Αράβων. Στον πρώτο χρόνο στρατιωτικών επιχειρήσεων το Ισραήλ κατάφερε να ισοπεδώσει τα υπόγεια στρατηγεία και τα ορμητήρια της Χαμάς στη Γάζα και να ξεκινήσει επιχειρήσεις στον Λίβανο, όπου με χειρουργικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς επέφερε καίρια πλήγματα στη Χεζμπολάχ. Παράλληλα, με την υποστήριξη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, το Ισραήλ κατάφερε να αντικρούει επιτυχώς τις δυο μαζικές πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν ως αντίποινα για τον θάνατο ηγετικών στελεχών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ… Καθ’ όλο τον τελευταίο χρόνο η Ισραηλινή Αεροπορία με την ανοχή της Δαμασκού πραγματοποιεί προσβολές κατά των εξτρεμιστικών οργανώσεων -κυρίως Τζιχαντιστών- που δρουν από τη Συρία και ελέγχονται απόλυτα από το Ιράν αλλά και από την Τουρκία.

Παράλληλα, η Ουάσιγκτον δουλεύει μεθοδικά το σενάριο για δημιουργία των δυο κρατών (Παλαιστινιακό και Κουρδικό) απαλλαγμένων από τις τρομοκρατικές οργανώσεις που σήμερα παίζουν αποσταθεροποιητικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

  • Για το μεν Παλαιστινιακό κράτος έχει ήδη συμφωνήσει το Ισραήλ με τον Αραβικό κόσμο για την ανοικοδόμηση της Γάζας μέσω συγκεκριμένων επενδυτικών προγραμμάτων. Το Ισραήλ δεν έχει καμία αντίρρηση ο πρώτος πρόεδρος του νεοσύστατου Παλαιστινιακού Κράτους να οριστεί ο 90χρονος Μαχμούντ Αμπάς, νυν πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής ηγετικό στέλεχος της Φατάχ.
  • Για το δε Κουρδικό κράτος οι ΗΠΑ εργάζονται μεθοδικά την τελευταία περίοδο, ώστε να πειστεί η Άγκυρα να απελευθερώσει τον επί 25 χρόνια φυλακισμένο ηγέτη – ιδρυτή του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν Αμπντουλάχ Οτσαλάν ώστε να οριστεί ως πρώτος μεταβατικός πρόεδρος του Ανεξάρτητου Κουρδικού Κράτους στα πρότυπα του Νέλσον Μαντέλα στη Νότιο Αφρική, που ως αγωνιστής του κινήματος κατά του Απαρτχάιντ είχε παραμείνει στη φυλακή επί 27 χρόνια και μετά την αποφυλάκιση του έγινε ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της πατρίδας του αφού προηγουμένως ο προκάτοχος του πρόεδρος Φρεντερίκ ντε Κλερκ είχε αναγνωρίσει το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο και ανέστειλε τις εκτελέσεις.

Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν (οι Κούρδοι τον αποκαλούν «Άπο» ) έχει αρκετά κοινά σημεία με τον Νέλσον Μαντέλα. Ο μεν αγωνιστής του κινήματος κατά του Απαρτχάιντ, ο δε ιδρυτής του ΡΚΚ με σκοπός την εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου σοσιαλιστικού κράτους στο Κουρδιστάν.

Ο Οτσαλάν, με την εμπλοκή μυστικών υπηρεσιών (CIA) και της ελληνικής πρεσβείας στην Κένυα, συνελήφθη από προδοσία και παραδόθηκε στις τουρκικές Αρχές και βρίσκεται φυλακισμένος στο νησί Ιμραλί από τον Φεβρουάριο του 1999.

Πριν λίγες μέρες στον πλέον αξιόπιστο και καλά ενημερωμένο ιστότοπο Al-Monitor, δημοσιεύεται αποκλειστικό ρεπορτάζ της Amberin Zaman, ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διερευνητικές συνομιλίες για πιθανή επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, με προοπτική την αποφυλάκισή του.

Οι συζητήσεις μεταξύ Άγκυρας και φυλακών του Ιμραλί έχουν ξεκινήσει εδώ και μια δεκαετία. Στην παρούσα φάση αναθερμάνθηκαν με προτροπή της Άγκυρας, η οποία φοβάται ότι μέσα στη γενικότερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, το Ιράν μπορεί να συνάψει συμφωνία με το PKK. Επίσης, η Τεχεράνη, από την πλευρά της, βλέπει το στρατιωτικό αποτύπωμα της Τουρκίας στην επικράτεια ως απειλή για τις σιιτικές πολιτοφυλακές της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Παρέμβαση Μητσοτάκη για τα πουρμπουάρ - Βίντεο στο TikTok για τα tips
Λαϊκό Λαχείο 15/10/2024: Αυτά είναι τα αποτελέσματα της 42ης κλήρωσης
Chevron Right