Η Ρωσία έχει προσκληθεί να συμμετάσχει στο «Συμβούλιο Ειρήνης» που προωθεί ο Ντόναλντ Τραμπ και το οποίο θα έχει ως σκοπό να καθορίσει τη μεταπολεμική διακυβέρνηση και την ανοικοδόμηση στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρότεινε το συγκεκριμένο Συμβούλιο στα τέλη του περασμένου έτους, μετά την επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Η πρωτοβουλία προβλέπει τη δημιουργία ενός διεθνούς οργάνου που θα εποπτεύει τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης, τις ρυθμίσεις ασφαλείας και τον πολιτικό συντονισμό στη Γάζα, σε συνεργασία με μια παλαιστινιακή τεχνοκρατική διοίκηση κατά τη διάρκεια μιας μεταβατικής περιόδου.
Ο Λευκός Οίκος έχει αναφέρει ότι το όργανο αυτό θα μπορούσε αργότερα να επεκταθεί ώστε να ασχοληθεί και με άλλες συγκρούσεις. Σύμφωνα με προσχέδια εγγράφων, τα κράτη μπορούν να συμμετάσχουν στο Συμβούλιο, ωστόσο η συμμετοχή τους θα περιορίζεται σε τρία χρόνια, εκτός εάν καταβάλουν πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε μετρητά εντός του πρώτου έτους.
Όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε προσκληθεί να συμμετάσχει στο όργανο μέσω διπλωματικών διαύλων. «Μελετάμε τις λεπτομέρειες της πρότασης. Ελπίζουμε να έχουμε επαφές με την αμερικανική πλευρά για να διευκρινιστούν όλες οι πτυχές», δήλωσε, χωρίς όμως να επεκταθεί στις λεπτομέρειες της προσφοράς.
Σημειώνεται πως ένα ευρύ φάσμα χωρών από την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ασία, συμπεριλαμβανομένων συμμάχων των ΗΠΑ και περιφερειακών δυνάμεων, έχει επιβεβαιώσει ότι έλαβε επιστολές πρόσκλησης. Ωστόσο, αρκετές χώρες έχουν εκφράσει επιφυλάξεις, δηλώνοντας ότι θα ήθελαν οι ΗΠΑ να διευκρινίσουν τι ακριβώς θα συνεπάγεται η συμμετοχή στο όργανο, ενώ επικριτές υποστηρίζουν ότι το Συμβούλιο θα μπορούσε να επικαλύψει ή να παρακάμψει υφιστάμενους μηχανισμούς υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.


