Κόσμος

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας – Βαθαίνει η πολιτική κρίση

Η Βουλγαρία οδεύει προς τις όγδοες βουλευτικές εκλογές σε τέσσερα χρόνια. Το προφίλ του Ράντεφ.
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ-ΠΡΟΕΔΡΟΣ
AP

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ ανακοίνωσε την Δευτέρα την παραίτησή του.

Απευθύνθηκε στο έθνος και ανακοίνωσε την πρόθεσή του να συμμετάσχει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες κατέστησαν αναπόφευκτες μετά την άρνηση των πολιτικών κομμάτων στο ανώτατο νομοθετικό σώμα της χώρας να αναλάβουν δράση για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

«Το πρωί (σσ: 20/1), θα υποβάλω την παραίτησή μου. Είμαι βέβαιος ότι η [σσ: αντιπρόεδρος) Ιλιάνα Γιότοβα θα είναι μια άξια αντικαταστάτριά μου ως πρόεδρος», δήλωσε ο Ράντεφ.

Στη δίνη της πολιτικής κρίσης

Σύμφωνα με Reuters, ο Ράντεφ, ο οποίος έχει εκφράσει τον σκεπτικισμό του σχετικά με την πρόσφατη κίνηση της Βουλγαρίας να ενταχθεί στο ευρώ και φιλικές προς το Κρεμλίνο απόψεις σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, εξελέγη πρόεδρος το 2016 και ξανά το 2021.

Ωστόσο, οι πολιτικές του φιλοδοξίες έχουν διευρυνθεί και εδώ και καιρό διατυμπανίζει την πιθανότητα σχηματισμού του δικού του κόμματος.

Η κίνησή του να παραιτηθεί, η οποία ήταν ευρέως αναμενόμενη στη χώρα, έρχεται εν μέσω μιας πολιτικής κρίσης που βλέπει τη Βουλγαρία να οδεύει προς τις όγδοες βουλευτικές εκλογές σε τέσσερα χρόνια.

Ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο έχει οδηγήσει μια σειρά από νικητές των εκλογών να μην έχουν καταφέρει να κερδίσουν πλειοψηφίες ή να δημιουργήσουν μόνιμους κυβερνητικούς συνασπισμούς.

Ο τελευταίος συνασπισμός διήρκεσε σχεδόν ένα χρόνο μέχρι που οι διαμαρτυρίες κατά ενός νέου προϋπολογισμού και η εκτεταμένη διαφθορά τον ανάγκασαν να παραιτηθεί τον Δεκέμβριο. Εκλογές αναμένονται τους επόμενους μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Βόλος: 49χρονος συνελήφθη για 8η φορά να οδηγεί μεθυσμένος - Υποσχέθηκε να μην το ξανακάνει
«Έτοιμος να διαχειριστώ οποιαδήποτε κατάσταση» - Ο Κ. Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση με τους αγρότες
Κυριάκος Μητσοτάκης Chevron Right