Δύο επιφανείς διπλωμάτες της χώρας βρίσκονται υπό έρευνα από τις νορβηγικές αρχές για τη σχέση τους με τον σεξουαλικό εγκληματία Τζέφρι Έπσταϊν.
Η υπηρεσία οικονομικών εγκλημάτων της Νορβηγίας, Økokrim, ανέφερε τη Δευτέρα, ότι ερευνά την Μόνα Τζουλ (Mona Juul), η οποία παραιτήθηκε από τη θέση της πρέσβειρας στην Ιορδανία και το Ιράκ την Κυριακή, ως ύποπτη για κατάφωρη διαφθορά ενώ εργαζόταν στο υπουργείο Εξωτερικών.
Διεξάγει επίσης έρευνα σε βάρος του συζύγου της, Τέργε Ροντ-Λάρσεν (Terje Rød-Larsen), πρώην διπλωμάτη και πρώην προέδρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Ειρήνης (IPI), ως ύποπτου για συνέργεια σε κατάφωρη διαφθορά.
Ο Pål Lønseth, επικεφαλής της Økokrim, δήλωσε: «Έχουμε ξεκινήσει έρευνα για να διευκρινίσουμε εάν έχουν διαπραχθεί εγκληματικές πράξεις. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια ολοκληρωμένη και, κατά γενική ομολογία, μακροπρόθεσμη έρευνα».
«Μεταξύ άλλων, η Okokrim θα διερευνήσει εάν [η Τζουλ] έλαβε οφέλη σε σχέση με τη θέση της», πρόσθεσε ο Lønseth σε ανακοίνωσή του.
Οι δικηγόροι τόσο της Juul όσο και του Ροντ-Λάρσεν δήλωσαν ότι οι πελάτες τους συνεργάζονται με τους ερευνητές και είναι βέβαιοι ότι οι ισχυρισμοί θα κριθούν αβάσιμοι.
Την «τιμητική» της η Νορβηγία στον φάκελο Έπσταϊν
Το ζευγάρι, το οποίο ήταν μέλος μιας μικρής ομάδας διπλωματών που διευκόλυναν τις Συμφωνίες του Όσλο του 1993-1995, είναι οι τελευταίοι Νορβηγοί με βαριά πολιτικά ονόματα που έγιναν πρωτοσέλιδα για τα αρχεία του Έπσταϊν.
Οι αποκαλύψεις έχουν προκαλέσει σοκ στη σκανδιναβική χώρα, κυρίως λόγω της σχέσης του Έπσταϊν με την πριγκίπισσα Μέτε-Μάριτ , αλλά και λόγω των δεσμών του με άλλες αξιοσημείωτες προσωπικότητες.
Η Økorkrim – η εθνική αρχή για την έρευνα και τη δίωξη οικονομικών και περιβαλλοντικών εγκλημάτων – έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα για τον Θορμπγιόρν Γιάγκλαντ (Thorbjørn Jagland), πρώην πρωθυπουργό των Εργατικών της Νορβηγίας, πρώην πρόεδρο της νορβηγικής επιτροπής Νόμπελ και πρώην γενικό γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Η εμφάνιση στα αρχεία δεν υπονοεί από μόνη της αδικοπραγία ή παράνομη συμπεριφορά. Η Μέτε-Μάριτ έχει εκφράσει «βαθιά λύπη» για τη σχέση της με τον Έπσταϊν, ο οποίος αυτοκτόνησε στη φυλακή το 2019 εν αναμονή της δίκης του για σεξουαλικά εγκλήματα κατά ανηλίκων, αναγνωρίζοντας «κακή κρίση».
Οικογενειακές «διακοπές»
Τα αρχεία, τα οποία δημοσίευσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, φαίνεται να δείχνουν ότι τα δύο παιδιά της Τζουλ και του Ροντ-Λάρσεν «κληροδοτήθηκαν» με 10 εκατομμύρια δολάρια από τον Έπσταϊν και ότι ο Ροντ-Λάρσεν διορίστηκε εκτελεστής της διαθήκης του Έπσταϊν το 2017 (αυτή αργότερα ανακλήθηκε).
Από τα αρχεία φαίνεται ότι επισκέφτηκαν το ιδιωτικό νησί του Έπσταϊν με τα παιδιά τους το 2011, με τον Ροντ-Λάρσεν αργότερα να τον ευχαριστεί για το ταξίδι και να περιγράφει το νησί ως «εντελώς μοναδικό». «Όλοι το λατρέψαμε!» έγραψε ο Ροντ-Λάρσεν σε ένα email, στο οποίο πρόσθεσε: «Η Μόνα στέλνει ένα φιλί».
Ανακοινώνοντας την παραίτηση της Τζουλ, ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, δήλωσε ότι η επαφή της με τον Έπσταϊν «αποκάλυψε ένα σοβαρό έλλειμμα κρίσης», προσθέτοντας: «Η κατάσταση καθιστά δύσκολη την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης που απαιτεί ο ρόλος».
Ο δικηγόρος της Τζουλ, Thomas Skjelbred, δήλωσε ότι έχει απαγγελθεί «σοβαρή κατηγορία» εναντίον της πελάτισσάς του.
Πρόσθεσε: «Ταυτόχρονα, βλέπει θετικά το γεγονός ότι οι ισχυρισμοί θα υποβληθούν πλέον σε διεξοδική έρευνα, επιτρέποντας τη διευκρίνιση των πραγματικών περιστάσεων. Η πελάτισσά μου δεν αναγνωρίζει τις κατηγορίες που της έχουν απαγγελθεί».
Η Τζουλ, είπε, πρώην πρέσβειρα στη Βρετανία και το Ισραήλ, θα παραστεί σε ανάκριση με την Økokrim αυτή την εβδομάδα και ότι θα συνεργαστεί με τις έρευνες του υπουργείου Εξωτερικών.
Ο δικηγόρος του Ροντ-Λάρσεν, John Christian Elden, δήλωσε ότι η κατηγορία εναντίον του για φερόμενη συνέργεια σε διαφθορά μεταξύ 2011 και 2018 «επικεντρώθηκε σε μια μεταβίβαση διαμερίσματος το 2018 και ένα πιθανό ταξίδι το 2011».
Ο Έλντεν πρόσθεσε: «Παραμένει πλήρως διαθέσιμος στους ερευνητές και συνεργάζεται στο μέγιστο δυνατό βαθμό σε αυτό το στάδιο. Ο Ροντ-Λάρσεν είναι βέβαιος ότι μόλις εξεταστούν διεξοδικά όλα τα πραγματικά περιστατικά, η έρευνα θα διευκρινίσει ότι δεν υπάρχει βάση για ποινική ευθύνη και η υπόθεση θα απορριφθεί».
Ο Ροντ-Λάρσεν έχει ζητήσει συγγνώμη αρκετές φορές για τη σχέση που είχε με τον Έπσταϊν και το 2020 παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του IPI, ενός think tank.


