Κόσμος

Υπουργός Άμυνας ΗΠΑ: «Το Ιράν προσπάθησε να σκοτώσει τον Τραμπ – Κερδίζουμε τον πόλεμο»

Για πέμπτη μέρα συνεχίζεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή. Όλα τα νέα για Ιράν, Ισραήλ, ΗΠΑ στο blog του iEidiseis.

Ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ, ΗΠΑ και Ιράν συνεχίζεται για 5η μέρα, με διαδοχικά πλήγματα να σημειώνονται και στον Λίβανο, ενώ αμερικανικές στρατιωτικές και διπλωματικές εγκαταστάσεις στη Μέση Ανατολή δέχονται επιθέσεις.

Οι εξελίξεις προκαλούν παγκόσμιο συναγερμό. Περισσότερα από 1.000 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ιράν, οι πρεσβείες των ΗΠΑ κλείνουν, η διεθνής ναυσιπλοΐα απειλείται στο Στενό του Ορμούζ και οι αγορές καταγράφουν έντονες απώλειες.

LIVE

06:36:13

Οι τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο Ιράν με Ισραήλ, ΗΠΑ

  • Στο στόχαστρο η ηγεσία του Ιράν

ΗΠΑ και Ισραήλ προχώρησαν σε νέα πλήγματα κατά Ιρανών αξιωματούχων. Ισραηλινό χτύπημα έπληξε συγκρότημα που φέρεται να συνδέεται με τη διαδικασία επιλογής του επόμενου ανώτατου ηγέτη της χώρας. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η ιρανική αεροπορία και το ναυτικό έχουν «εξουδετερωθεί», ενώ σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό καταστράφηκαν 17 ιρανικά πλοία.

  • Χτυπήματα σε αμερικανικές εγκαταστάσεις

Οι ΗΠΑ έκλεισαν πρεσβείες σε Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ και Λίβανο, μετά από ιρανικά πλήγματα. Στόχος έγιναν επίσης σταθμός της CIA στη Σαουδική Αραβία και μεγάλη αμερικανική βάση στο Κατάρ, η μεγαλύτερη στη Μέση Ανατολή. 

  • Πάνω από 1.000 νεκροί στο Ιράν

Σύμφωνα με τη Human Rights Activists News Agency, περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των εχθροπραξιών.

  • Εγκλωβισμένοι στη Μέση Ανατολή

Χώρες σπεύδουν να απομακρύνουν πολίτες τους, καθώς μεγάλο μέρος του εναέριου χώρου της περιοχής παραμένει κλειστό. Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο ανακοίνωσε ότι πάνω από 1.500 Αμερικανοί έχουν ζητήσει βοήθεια για αποχώρηση. Ο Τραμπ υποστήριξε ότι δεν υπήρχε σχέδιο εκκένωσης πριν την έναρξη των επιθέσεων.

  • Επιθέσεις στον Λίβανο – Στόχος η Χεζμπολάχ

Το Ισραήλ διέταξε εκκενώσεις δεκάδων χωριών και πόλεων στον νότιο Λίβανο, καθώς εντείνει τα πλήγματα κατά της Χεζμπολάχ. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατζ έδωσαν εντολή για κατάληψη «στρατηγικών υψωμάτων».

  • Μπλοκάρεται το Στενό του Ορμούζ

Το Στενό του Ορμούζ ουσιαστικά έχει κλείσει, διακόπτοντας κρίσιμες ενεργειακές ροές. Οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου εκτινάσσονται, ενώ τα χρηματιστήρια καταγράφουν βαριές απώλειες. Ο Τραμπ ανακοίνωσε «εγγυήσεις ασφαλείας» για πλοία που διέρχονται από τον Κόλπο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συνοδείας δεξαμενόπλοιων από το αμερικανικό ναυτικό.

  • Αντιτορπιλικό από τη Βρετανία στην Κύπρο

Το Ηνωμένο Βασίλειο στέλνει πολεμικό πλοίο μετά από επίθεση σε στρατιωτική βάση στην Κύπρο, όπως και η Γαλλία. Ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ επαναλαμβάνει ότι η Βρετανία δεν θα συμμετάσχει σε επιθετικές επιχειρήσεις, ωστόσο εκφράζονται φόβοι για ενδεχόμενη,

06:41:01

Νεκρή 11χρονη στο Κουβέιτ από συντρίμμια

Το υπουργείο Υγείας του Κουβέιτ ανακοίνωσε σήμερα ότι 11χρονο κορίτσι υπέκυψε σε νοσοκομείο όπου διακομίστηκε αφού χτυπήθηκε από συντρίμμια που κατέπεσαν στο Κουβέιτ.

Το υπουργείο δεν διευκρίνισε για τι είδους συντρίμμια επρόκειτο.

06:41:33

Η Σαουδική Αραβία λέει ότι αναχαίτισε δυο πυραύλους και εννιά drones

Το υπουργείο Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα την αναχαίτιση δυο πυραύλων κρουζ και εννέα μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων στον εναέριο χώρο του βασιλείου, με φόντο τον πόλεμο που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ εναντίον του Ιράν το Σάββατο και τα αντίποινα της Ισλαμικής Δημοκρατίας προς κάθε κατεύθυνση.

«Δυο πύραυλοι κρουζ αναχαιτίστηκαν και καταστράφηκαν στη Χαρτζ», περιοχή στο κεντρικό τμήμα της χώρας, ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

«Εννιά drones αναχαιτίστηκαν και καταστράφηκαν αμέσως μόλις εισήλθαν στον εναέριο χώρο του βασιλείου», σημείωσε λίγο νωρίτερα μέσω X.

06:42:21

Ουρές στα βενζινάδικα και φόβοι για εκτίναξη της βενζίνης στα 2 ευρώ

06:43:44

Οδικώς στη Θεσσαλονίκη η ομάδα μπάσκετ του Άρη Κ-18

Επιστρέφει οδικώς στη Θεσσαλoνίκη η ομάδα μπάσκετ K-18 του Άρη η οποία μετέβη στο Αμπού Ντάμπι για το Next Gen Euroleague και εγκλωβίστηκε μετά την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων στην περιοχή.

Όπως ενημέρωσε η ΚΑΕ Άρης, με αναρτήσεις σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, η ομάδα έφτασε με πτήση τσάρτερ από το Αμπού Ντάμπι στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί θα επιστρέψει οδικώς στη Θεσσαλονίκη. Υπολογίζεται να φτάσει «Nick Galis Hall» περίπου στις 9π.μ. της Τετάρτης 04/03.

Η ΚΑΕ Άρης ευχαρίστησε την Euroleague Basketball, το υπουργείο Εξωτερικών και την ελληνική πρεσβεία στο Αμπού Ντάμπι για τις προσπάθειες που κατέλαβαν για την επιστροφή της ομάδας στην Ελλάδα, αλλά και για τις άρτιες συνθήκες διαμονής της αποστολής στο διάστημα της αναμονής.

07:14:41

Μοτζταμπά Χαμενεΐ: Το πρόβλημα και τα ταξίδια στο Λονδίνο

Ο 56χρονος Μοτζτάμπα Χοσεϊνί Χαμενεΐ, Ιρανός πολιτικός, κληρικός και μεγαλύτερος γιος του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, εξελέγη ο επόμενος Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, σύμφωνα με τα ιρανικά Μέσα. Ο 56χρονος είχε κατά καιρούς αναφερθεί ως πιθανός διάδοχος, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές έχασε τη σύζυγό του στην επίθεση κατά την οποία σκοτώθηκε ο πατέρας του. Έχει διατελέσει μέλος των Φρουρών της Επανάστασης και το 2009 ενεπλάκη στην ηγεσία των παραστρατιωτικών δυνάμεων Basij για την καταστολή των διαδηλώσεων, μετά την αμφιλεγόμενη εκλογική αναμέτρηση. Η Daily Mail σήμερα αποκαλύπτει παρασκήνια για τη ζωή του νέου φερόμενου ως ηγέτη του Ιράν.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

07:17:23

Τραμπ: Δεν με έσυρε στον πόλεμο το Ισραήλ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατέβαλε προσπάθειες χθες να ανασκευάσει τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο που προκάλεσαν σάλο, καθώς είπε ότι η Ουάσιγκτον ενεπλάκη στον πόλεμο με το Ιράν διότι το Ισραήλ επρόκειτο να επιτεθεί στην Ισλαμική Δημοκρατία μαζί τους ή χωρίς αυτές.

Την ώρα που η Ουάσιγκτον δυσκολεύεται να παρουσιάσει με συνεκτικό τρόπο τους λόγους που εξαπέλυσε μαζί με τον πιο στενό σύμμαχό της στη Μέση Ανατολή τον πόλεμο εναντίον της Τεχεράνης το Σάββατο, οι δηλώσεις που έκανε στο Κογκρέσο ο κ. Ρούμπιο προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις τόσο από στελέχη της αντιπολίτευσης των δημοκρατικών, όσο και από το κοινοβουλευτικό στρατόπεδο των ρεπουμπλικάνων.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι επέμειναν χθες ότι, ανεξαρτήτως του τι θα έκανε ή δεν θα έκανε το Ισραήλ, ο Ντόναλντ Τραμπ διέταξε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις επειδή έκρινε ότι το Ιράν διαπραγματευόταν με κακή πίστη για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας και ο πρόεδρος αποφάσισε πως έπρεπε να καταστραφούν οι πυραυλικές υποδομές.

«Όχι, ο Μάρκο Ρούμπιο δεν ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ έσυρε τον Τραμπ σε πόλεμο εναντίον του Ιράν», τόνισε μέσω X χθες Τρίτη η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κάρολαϊν Λέβιτ.

Λίγο αργότερα, ερωτηθείς κατά τη διάρκεια του τμήματος της συνάντησής του στο Οβάλ Γραφείο με τον γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς που ήταν ανοικτό στον Τύπο, ο αμερικανός πρόεδρος είπε ωστόσο πως το Ιράν επρόκειτο να «επιτεθεί πρώτο», χωρίς να παρουσιάσει καμιά απόδειξη γι’ αυτό, και ότι –αντίθετα με όσα είπε ο υπουργός του– αυτός «ανάγκασε» το Ισραήλ να προχωρήσει.

«Με δεδομένη την τροπή των διαπραγματεύσεων, νομίζω ότι αυτοί επρόκειτο να επιτεθούν πρώτοι. Και δεν ήθελα να γίνει αυτό. Λοιπόν, μπορεί εγώ να ανάγκασα το Ισραήλ» να αρχίσει τον πόλεμο, είπε. «Το Ισραήλ ήταν έτοιμο. Και εμείς ήμασταν έτοιμοι», πρόσθεσε.

07:19:05

Ισραήλ: Η στιγμή που δημοσιογράφοι διακόπτουν το γύρισμα και «τρέχουν» στα καταφύγια

Βίντεο δείχνει δημοσιογράφους του CNN να ακούν ειρήνες και να τρέχουν να βρουν καταφύγιο τη στιγμή που έκαναν εκπομπή σε ταράτσα κτιρίου στο Τελ Αβίβ.

07:43:41

Το «μυστικό» τηλεφώνημα στον Λευκό Οίκο που έφερε τον πόλεμο

Το παρασκήνιο πίσω από το χτύπημα στο Ιράν, που ξεκίνησε τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή αποκαλύπτει το Axios. Όπως αναφέρει στο αποκαλυπτικό άρθρο του, το απόγευμα της 23ης Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου επικοινώνησε με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ που βρισκόταν στην Αίθουσα Επιχειρήσεων του Λευκού Οίκου. Η πληροφορία που του μετέφερε ήταν καθοριστική. Ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ και ο στενός κύκλος των κορυφαίων συμβούλων του επρόκειτο να συγκεντρωθούν το Σάββατο το πρωί σε συγκεκριμένο σημείο στην Τεχεράνη.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

07:52:27

Φρουροί της Επανάστασης: Έχουμε τον «απόλυτο έλεγχο» του Στενού του Ορμούζ

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι έχουν τον «απόλυτο έλεγχο» του Στενού του Ορμούζ, μια ζωτικής σημασίας ναυτιλιακή οδό για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, και οποιαδήποτε πλοία επιθυμούν να περάσουν από την πλωτή οδό κινδυνεύουν να υποστούν ζημιές από πυραύλους ή από ανεξέλεγκτα drones.

«Επί του παρόντος, το Στενό του Ορμούζ βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο του Ναυτικού της Ισλαμικής Δημοκρατίας», υποστήριξε ο αξιωματούχος του Ναυτικού των Φρουρών της Επανάστασης, Μοχάμεντ Ακμπαρζαντέχ, σε δήλωση που εκδόθηκε στο πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Τρίτη ότι το Ναυτικό των ΗΠΑ είναι έτοιμο να συνοδεύσει πετρελαιοφόρα μέσω της κρίσιμης ναυτιλιακής οδού του Κόλπου.

07:56:23

Βίντεο από τον βομβαρδισμό της Τεχεράνης το βράδυ

08:08:42

Στην Κύπρο οι φρεγάτες «Κίμων» και «Ψαρά»

Οι ελληνικές φρεγάτες «Κίμων» και «Ψαρά» έφτασαν το πρωί της Τετάρτης στην Κύπρο για να ενισχύσουν την αεράμυνα του νησιού απέναντι στις αυξανόμενες απειλές στη Μέση Ανατολή, μετά και την επίθεση με drones στη βρετανική βάση του Ακρωτηρίου.

08:19:41

Οι ΗΠΑ εξέδωσαν ταξιδιωτική οδηγία για την Κύπρο – «Επανεξετάστε επίσκεψη»

Ταξιδιωτική οδηγία για την Κύπρο εξέδωσαν το πρωί της Τετάρτης (4/3) οι ΗΠΑ, αυξάνοντας το επίπεδο προειδοποίησης. Συγκεκριμένα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε άδεια στο μη απαραίτητο προσωπικό και τις οικογένειές τους στην Κύπρο να φύγουν, αναφέρει η πρεσβεία. Το υπουργείο «εξουσιοδότησε τους υπαλλήλους της κυβέρνησης των ΗΠΑ που δεν είναι υπάλληλοι έκτακτης ανάγκης και τα μέλη των οικογενειών των υπαλλήλων της κυβέρνησης των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν την Κύπρο λόγω κινδύνων για την ασφάλεια» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Το επίπεδο προειδοποίησης αυξήθηκε στο 3. Δεν υπήρξαν αλλαγές στους δείκτες κινδύνου. Η σύνοψη της προειδοποίησης ενημερώθηκε ώστε να αντικατοπτρίζει τις αλλαγές στις δραστηριότητες της αμερικανικής πρεσβείας.

Επανεξετάστε επίσκεψη στην Κύπρο λόγω της απειλής ένοπλης σύγκρουσης και της περιορισμένης βοήθειας της πρεσβείας των ΗΠΑ προς τους Αμερικανούς στην περιοχή που διοικείται από την Τουρκοκυπριακή Αυτοδιοίκηση», σημειώνει η οδηγία.

08:30:19

Καπνός υψώνεται στη Βηρυτό

Για μαύρο καπνό σε προάστια της Βηρυτού το πρωί της Τετάρτης κάνει λόγο το CNN. Νωρίτερα, το Ισραήλ είχε εκδώσει οδηγία «άμεσης απομάκρυνσης» για απομάκρυνση των κατοίκων στο προάστιο Dahieh της Βηρυτού.

08:32:32

Υπ. Άμυνας Ισραήλ: Ο διάδοχος του Χαμενεΐ θα είναι «ξεκάθαρος στόχος για εξόντωση»

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Ισραέλ Κατζ δήλωσε ότι οποιοσδήποτε ηγέτης οριστεί από το ιρανικό καθεστώς για να διαδεχθεί τον Αλί Χαμενεΐ θα αποτελεί «ξεκάθαρο στόχο για εξόντωση».

«Οποιοσδήποτε ηγέτης οριστεί από το τρομοκρατικό καθεστώς του Ιράν για να συνεχίσει το σχέδιο καταστροφής του Ισραήλ, να απειλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον ελεύθερο κόσμο, καθώς και τις χώρες της περιοχής, και να καταπιέζει τον ιρανικό λαό, θα είναι ξεκάθαρος στόχος για εξόντωση», ανέφερε ο Κατζ σε ανακοίνωσή του.

«Δεν έχει σημασία ποιο είναι το όνομά του ή πού κρύβεται», πρόσθεσε.

«Θα συνεχίσουμε να ενεργούμε με πλήρη ισχύ, μαζί με τους Αμερικανούς εταίρους μας, για να αποδομήσουμε τις δυνατότητες του καθεστώτος και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε ο ιρανικός λαός να το ανατρέψει και να το αντικαταστήσει», κατέληξε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας.

08:40:08

Επίθεση με drones σε αμερικανική βάση στο Ιράκ

Δύο επιθέσεις με drones πραγματοποιήθηκαν σε αμερικανική βάση στο Ιράκ.

09:08:39

Η έξοδος των πλουσίων - Με «εισιτήριο» αξίας 200.000 ευρώ φεύγουν από το Ντουμπάι

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Associated Press, την ώρα που τα μεγάλα αεροδρόμια στο Ντουμπάι, το Αμπού Ντάμπι και την Ντόχα βρίσκονται κλειστά από τη στιγμή που ξεκίνησε η σύγκρουση το περασμένο Σάββατο (28/2), η ζήτηση για πτήσεις τσάρτερ έχει εκτοξευθεί, με ορισμένους να πληρώνουν έως και 200.000 ευρώ.

09:44:49

Έφτασε η συστοιχία patriot στην Κάρπαθο

09:53:54

Ο Μιλέι... εξαφανίζει Χαμενεΐ και Μαδούρο

Ο πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι σχολίασε τις αμερικανικές επιχειρήσεις σε Βενεζουέλα και Ιράν με ένα βίντεο ΑΙ, στο οποίο πρωταγωνιστεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε μια σκηνή που θυμίζει talent show. 

Ο Τραμπ φαίνεται να κρατάει ένα κόκκινο πανί ενώ μπροστά του είναι καθισμένοι σε δύο καρέκλες ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, και ο ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Την ίδια ώρα στο κοινό βρίσκονται ο ίδιος ο Χαβιέρ Μιλέι, η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Το βίντεο κλείνει με τον Τραμπ να… εξαφανίζει τους ηγέτες.

10:15:00

Πολύ δυνατή έκρηξη στην Τεχεράνη

Για πολύ δυνατή έκρηξη στην Τεχεράνη κάνει λόγο ο Guardian.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
JP Morgan: Τι σημαίνει για τις αγορές ένας παρατεταμένος πόλεμος στο Ιράν
«Οι βάσεις αποτελούν σαφώς κίνδυνο για την Κύπρο» - Οδοιπορικό του Guardian στο Ακρωτήρι
ΑΚΡΩΤΗΡΙ-ΚΥΠΡΟΣ Chevron Right