Κόσμος
Το Ιράν επιβεβαίωσε ότι ο Λαριτζανί είναι νεκρός – «Όσους και να σκοτώσετε το σύστημα δεν πέφτει», το μήνυμα της Τεχεράνης
Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή μπήκε στη 18η του ημέρα. Εκρήξεις ακούστηκαν νωρίς το πρωί σε Ντουμπάι και Ντόχα, ενώ αναχαιτίσεις πυραύλων, επιθέσεις με drones και νέοι βομβαρδισμοί καταγράφονται από τον Λίβανο έως το Ιράκ.
Το Ιράν εκτόξευσε πυραύλους προς το Ισραήλ, ενώ η ισραηλινή αεροπορία εξαπέλυσε νέα πλήγματα στη Βηρυτό. Παράλληλα, η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη έγινε στόχος μαζικής επίθεσης με drones και ρουκέτες.
Στο διπλωματικό πεδίο, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει το ταξίδι του στην Κίνα λόγω της κρίσης.
Το Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι σκότωσε τον άνθρωπο που αψήφησε την περασμένη εβδομάδα τους βομβαρδισμούς για να συμμετάσχει σε διαδήλωση στους δρόμους της Τεχεράνης, τον Αλί Λαριτζάνι.
Το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν επιβεβαίωσε και αυτό τον θάνατο του επικεφαλής του, Αλί Λαριτζανί, πολλές ώρες αφότου έγινε γνωστό από την ισραηλινή κυβέρνηση ότι σκοτώθηκε σε στοχευμένη επίθεση στην Τεχεράνη.
Στον λογαριασμό του Αλί Λαριτζανί στην πλατφόρμα Χ αναρτήθηκε εξάλλου μήνυμα που απευθύνεται προς τον λαό του Ιράν, τους μουσουλμάνους και τους ελεύθερους λαούς όλου του κόσμου, στο οποίο αναφέρεται ότι έδωσε τη ζωή του ως «μάρτυρας».
Σύμφωνα με την ενημέρωση από το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν, κατά την επίθεση «τα ξημερώματα» σκοτώθηκαν επίσης ο γιος του Αλί Λαριτζανί, ένας αξιωματούχος του Συμβουλίου και αρκετοί σωματοφύλακες.
Διαβάστε όλα όσα συμβαίνουν την 18η μέρα του πολέμου στο Ιράν στο live blog του iEidiseis.
LIVE
Το Ιράν επιβεβαίωσε ότι ο Λαριτζανί είναι νεκρός
Κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν επιβεβαίωσαν ότι ο γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της χώρας, Αλί Λαριτζανί είναι νεκρός.
Ο Αραγτσί χαιρετίζει την παραίτηση Κεντ
Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, αντέδρασε στην παραίτηση του διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Κατά της Τρομοκρατίας των ΗΠΑ, Τζο Κεντ.
Ο Αραγτσί δημοσίευσε την επιστολή παραίτησης του Κεντ, γράφοντας ότι «ένας αυξανόμενος αριθμός φωνών», συμπεριλαμβανομένων Ευρωπαίων και Αμερικανών αξιωματούχων, «κραυγάζει ότι ο πόλεμος κατά του Ιράν είναι άδικος».
«Περισσότερα μέλη της διεθνούς κοινότητας πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα», πρόσθεσε. Η «επιφαινόμενη παγκόσμια κύμα επιπτώσεων μόλις έχει αρχίσει και θα πλήξει όλους — ανεξαρτήτως πλούτου, πίστης ή φυλής. Ο εχθρός μας είναι ένας.»
WSJ: Η Ρωσία μοιράζεται δορυφορικές εικόνες και τεχνολογία drones με το Ιράν
Η Ρωσία έχει επεκτείνει τη συνεργασία της με το Ιράν στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών και της στρατιωτικής συνεργασίας, παρέχοντας δορυφορικές εικόνες και προηγμένη τεχνολογία μη επανδρωμένων αεροσκαφών για να βοηθήσει την Τεχεράνη να στοχεύσει τις αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή, ανέφερε η εφημερίδα Wall Street Journal επικαλούμενη πηγές που είναι εξοικειωμένες με το θέμα.
Ιράν: Το Ορμούζ δεν θα επιστρέψει στο «προπολεμικό καθεστώς»
Τα Στενά του Ορμούζ δεν θα επιστρέψουν στην προπολεμική λειτουργία τους, προειδοποίησε απόψε ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου. Μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των πλοίων που διέπλεαν μέχρι πρόσφατα τα Στενά καταφέρνουν σήμερα να περάσουν.
Από το Ορμούζ διερχόταν, σε κανονικές συνθήκες, περίπου το 20% του αργού πετρελαίου παγκοσμίως και σχεδόν το 20% του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). «Η κατάσταση στα Στενά του Ορμούζ δεν θα επιστρέψει στο προπολεμικό καθεστώς», προειδοποίησε ο Μοχαμάντ Μπαγέρ Γαλιμπάφ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.
Το Ισραήλ συνεχίζει να «αποκεφαλίζει» την ιρανική ηγεσία – Ποιοι κορυφαίοι αξιωματούχοι έχουν δολοφονηθεί
Καθώς το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι εξουδετερώνει ολοένα και περισσότερα πρόσωπα, αυτοί είναι οι κορυφαίοι Ιρανοί αξιωματούχοι που γνωρίζουμε ότι είναι νεκροί.\
Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ.
Αραγτσί: Η δολοφονία μεμονωμένων ηγετών του Ιράν «δεν θα κλονίσει ουσιαστικά το σύστημα»
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, μιλώντας στο Al Jazeera, ήταν ο πρώτος αξιωματούχος που αντέδρασε στην είδηση για τον θάνατο του Αλί Λαριτζανί.
Παρά το γεγονός ότι δεν το επιβεβαίωσε, τόνισε ότι πρόκειται για ένα σύστημα που βασίζεται σε θεσμούς και ότι όποιος και αν σκοτωθεί δεν θα κλονίσει πραγματικά το σύστημα. Είπε ότι το πιο σημαντικό πρόσωπο ήταν ο ηγέτης – και ο ηγέτης σκοτώθηκε, αλλά αυτό δεν κλόνισε πραγματικά το σύστημα.
Reuters: Οι ΗΠΑ ζήτησαν από τη Συρία να στείλει στρατό στον Λίβανο κατά της Χεζμπολάχ
Οι ΗΠΑ ενθάρρυναν τη Συρία να εξετάσει την πιθανότητα αποστολής δυνάμεων στον ανατολικό Λίβανο, ώστε να βοηθήσει στον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ, όμως η Δαμασκός διστάζει να αναλάβει μια τέτοια αποστολή, καθώς φοβάται ότι θα εμπλακεί στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και θα αναζωπυρώσει τις διαθρησκευτικές εντάσεις, ανέφεραν πέντε πηγές στο πρακτορείο Reuters.
Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του πρακτορείου, η ιδέα αυτή συζητήθηκε για πρώτη φορά μεταξύ Αμερικανών και Σύρων αξιωματούχων πέρυσι, όπως ανέφεραν δύο Σύροι και δύο άλλες πηγές που έχουν γνώση των συνομιλιών. Όλες οι πηγές ζήτησαν να μην κατονομαστούν. Αμερικανοί αξιωματούχοι πρότειναν ξανά αυτήν την ιδέα περίπου την περίοδο που ξεκίνησε ο πόλεμος των ΗΠΑ και του Ισραήλ εναντίον του Ιράν. Οι δύο Σύροι αξιωματούχοι είπαν ότι το αίτημα της Ουάσινγκτον υποβλήθηκε λίγο πριν ξεκινήσει ο πόλεμος. Μια πηγή δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών είπε ότι το θέμα τέθηκε αφότου ξέσπασε ο πόλεμος.
Το Reuters μίλησε με δέκα πηγές: έξι Σύρους αξιωματούχους και συμβούλους της κυβέρνησης, δύο Δυτικούς διπλωμάτες, έναν Ευρωπαίο αξιωματούχο και ένα στέλεχος υπηρεσίας πληροφοριών της Δύσης. Όλοι είπαν ότι η σουνιτική, ισλαμιστική κυβέρνηση της Συρίας εξέταζε με επιφύλαξη μια διασυνοριακή επιχείρηση, αλλά παραμένει διστακτική.
Η προτροπή των ΗΠΑ στη Συρία για μια επιχείρηση στον ανατολικό Λίβανο και οι δισταγμοί της Δαμασκού δεν είχαν αναφερθεί μέχρι τώρα.
Ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγε να σχολιάσει «ιδιωτικές διπλωματικές επικοινωνίες» και παρέμψε στις κυβερνήσεις της Συρίας και του Λιβάνου για δηλώσεις.
Παρά την ιστορική εχθρότητα απέναντι στη Χεζμπολάχ και την Τεχεράνη – και οι δύο στήριξαν το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ στον εμφύλιο πόλεμο του 2011-24 – ο Σύρος πρόεδρος Άχμεντ αλ Σάρα κινείται πολύ προσεκτικά αφότου ξεκίνησαν οι αμερικανοϊσραηλινοί βομβαρδισμοί στο Ιράν, στις 28 Φεβρουαρίου.
Μια πηγή, ένας υψηλόβαθμος Σύρος αξιωματούχος, είπε ότι η Δαμασκός και οι Άραβες σύμμαχοί της συμφώνησαν ότι η Συρία θα πρέπει να μείνει εκτός του πολέμου και να λάβει μόνο αμυντικά μέτρα. Η Συρία έχει αναπτύξει πυραύλους και χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα με τον Λίβανο από τις αρχές Φεβρουαρίου, χαρακτηρίζοντας «αμυντική» την ανάπτυξη αυτήν. Τα υπουργεία Εξωτερικών και Πληροφοριών της Συρίας δεν ανταποκρίθηκαν σε αιτήματα για κάποιο σχόλιο.
Η προεδρία του Λιβάνου, που ρωτήθηκε για το θέμα, ανέφερε ότι δεν έχει κάποια «ένδειξη ή ενημέρωση» από τις ΗΠΑ, τη Δύση, τις αραβικές χώρες ή τη Συρία ότι η Ουάσινγκτον και η Δαμασκός συζητούν μια ενδεχόμενη διασυνοριακή επιχείρηση. Υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος Ζοζέφ Αούν μίλησε με τον Σάρα και με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και σε αυτήν την τριμερή επικοινωνία ο Σύρος ηγέτης είπε ότι η Δαμασκός σέβεται την εθνική κυριαρχία του Λιβάνου και δεν σχεδιάζει να παρέμβει. Πρόσθεσε επίσης ότι ουδέποτε συζητήθηκε το θέμα της Χεζμπολάχ με τη Δαμασκό.
Ο στρατός του Λιβάνου είπε ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη Συρία παραμένουν ανοιχτοί «στο πλαίσιο της αντιμετώπισης μεθοριακών ζητημάτων και κοινών προκλήσεων για την ασφάλεια» με στόχο να περιοριστούν οι εντάσεις ή τα επεισόδια και να διαφυλαχθεί η σταθερότητα στα σύνορα. Ο Σάρα έχει δηλώσει ότι στηρίζει τις προσπάθειες του Λιβανέζου προέδρου Αούν για τον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ.
Η Δαμασκός φοβάται μια ιρανική επίθεση
Ο υψηλόβαθμος Σύρος αξιωματούχος είπε ότι η Ουάσινγκτον έδωσε το «πράσινο φως» για μια επιχείρηση στον ανατολικό Λίβανο για τον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ «την κατάλληλη στιγμή». Όμως η Δαμασκός φοβάται ενδεχόμενες πυραυλικές επιθέσεις από το Ιράν καθώς και πιθανές ταραχές στη μειονότητα των σιιτών, που θα απειλούσαν τις προσπάθειες σταθεροποίησης της χώρας.
Δύο Δυτικοί διπλωμάτες επιβεβαίωσαν ότι η Ουάσινγκτον ενέκρινε την ιδέα μιας συριακής επιχείρησης εναντίον της Χεζμπολάχ. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος και η πηγή της δυτικής υπηρεσίας πληροφοριών είπαν ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν από τη Συρία να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο εναντίον της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένης και μιας πιθανής εισβολής στον ανατολικό Λίβανο, όμως η συριακή ηγεσία φοβάται ότι έτσι θα πυροδοτούσε εντάσεις.
Ένας Σύρος στρατιωτικός αξιωματούχος είπε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση για ενδεχόμενη επιχείρηση εντός του Λιβάνου και το θέμα της παρέμβασης, στην περίπτωση μιας σύρραξης μεταξύ του λιβανέζικου κράτους και της Χεζμπολάχ, παραμένει στο τραπέζι.
Χιλιάδες Ιρανοί σε συγκεντρώσεις υπέρ του καθεστώτος
Πλήθη πολιτών συγκεντρώθηκαν σήμερα σε ιρανικές πόλεις, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα που απηύθυναν οι αρχές για μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον των «συνωμοσιών» των εχθρών, έπειτα από δύο εβδομάδες πολέμου με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.
Η κρατική τηλεόραση του Ιράν πρόβαλε εικόνες με πολλούς διαδηλωτές να κρατούν ιρανικές σημαίες κατά τη διάρκεια αυτών των συγκεντρώσεων, που οργανώθηκαν πριν από μία νύχτα που συνήθως σηματοδοτούταν από εορταστικές εκδηλώσεις που συνδέονται με την περσική Πρωτοχρονιά, τη Νορούζ, η οποία πέφτει την προσεχή Παρασκευή.
Στα πλάνα που μεταδόθηκαν διακρίνονταν μεγάλες ομάδες ανδρών να προσεύχονται στην πλατεία Πουνάκ της Τεχεράνης, στον ίδιο τόπο όπου πραγματοποιούνταν οι ογκώδεις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις τον Ιανουάριο, τις οποίες κατέστειλαν βίαια οι ιρανικές αρχές.
Οι κυβερνώντες απηύθυναν το κάλεσμα, κυρίως μέσω των ιρανικών ΜΜΕ, με το οποίο ζητούσαν από τους πολίτες να ενωθούν σε θρησκευτικές ομάδες «σε όλες τις πλατείες των πόλεων από τις 17.00 τοπική ώρα» (16.30 ώρα Ελλάδας), «προκειμένου να ανατρέψουν όλες τις πιθανές συνωμοσίες των σιωνιστών εχθρών», μια αναφορά στο Ισραήλ, το οποίο δεν αναγνωρίζεται από το Ιράν.
Το κάλεσμα ακολούθησε την ανακοίνωση, από το Ισραήλ, της δολοφονίας του επικεφαλής ασφαλείας και προσώπου κλειδί της ιρανικής εξουσίας Αλί Λαριτζανί, την οποία η Τεχεράνη δεν έχει επιβεβαιώσει.
Ισραήλ: Μετά τον Λαριτζανί θα εξοντώσουμε και τον Μοτζταμπά Χαμενεΐ
Ο ισραηλινός στρατός διαμήνυσε ότι είναι αποφασισμένος «να κυνηγήσει, να εντοπίσει και να εξουδετερώσει» τον νέο ανώτατο ηγέτη του Ιράν, τον Μοτζταμπά Χαμενεΐ, ο οποίος δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως μετά τον διορισμό του στο αξίωμα, την περασμένη εβδομάδα.
«Τον Μοτζαμπά Χαμενεΐ (…) δεν τον ακούμε, δεν τον βλέπουμε, αλλά μπορώ να σας πω ένα πράγμα: θα συνεχίσουμε να καταδιώκουμε κάθε πρόσωπο που συνιστά απειλή για το Ισραήλ. Δεν υπάρχει ατιμωρησία για αυτόν, θα τον κυνηγήσουμε, θα τον βρούμε και θα τον εξουδετερώσουμε» είπε ο ταξίαρχος Έφι Ντέφριν, ο εκπρόσωπος του στρατού, μιλώντας στην τηλεόραση.
Οι απειλές κατά του νέου ηγέτη του Ιράν έρχονται λίγες ώρες μετά τον ισχυρισμό των Ισραηλινών ότι σκότωσαν τον Αλί Λαριτζανί, τον ισχυρό αρχηγό των υπηρεσιών ασφαλείας του Ιράν, του οποίου ο θάνατος, εάν επιβεβαιωθεί, θα αφήσει ένα σοβαρό κενό στην καρδιά του καθεστώτος.
«Η Μπασίτζ δεν θα εγκαταλείψει ποτέ την δίψα για αίμα» του Σολεϊμανί
«Προειδοποιούμε τους κακούς και τρομοκρατικούς δολοφόνους αυτού του υψηλόβαθμου μάρτυρα ότι η Μπασίτζ δεν θα εγκαταλείψει ποτέ την δίψα για αίμα του πεσόντος ηγέτη, των πεσόντων διοικητών και των διάφορων μελών των μαρτύρων του λαού», αναφέρουν οι Φρουροί της Επανάστασης, μετά την επιβεβαίωση της δολοφονίας του διοικητή της Μπασίτζ, Γκολαμερεζά Σολεϊμανί.
Αντίθετα, οι θάνατοί τους θα «διπλασιάσουν το θέλημα του ηρωικού ιρανικού έθνους και όλων των μαχητών της Μπασίτζ να συνεχίσουν το μονοπάτι της αντίστασης», κατέληξε η οργάνωση.
Το Ιράν επιβεβαίωσε τον θάνατο του διοικητή της Μπασίτζ
Ο διοικητής της Ιρανικής Δύναμης Μπασίτζ, Γκολαμρεζά Σολεϊμανί, σκοτώθηκε στις επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ, δήλωσε την Τρίτη η κρατική τηλεόραση του Ιράν. Νωρίτερα την Τρίτη, το Ισραήλ είχε δηλώσει ότι σκότωσε τον Σολεϊμανί.
Νέες επιθέσεις με ρουκέτες και drones σε αμερικανική πρεσβεία και διπλωματική εγκατάσταση στη Βαγδάτη
Επιθέσεις με ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά της αμερικανικής πρεσβείας και διπλωματικής εγκατάστασης στο Ιράκ επαναλήφθηκαν έπειτα από σειρά επιθέσεων νωρίτερα σήμερα, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές ασφαλείας που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Ρουκέτες και ένα εκρηκτικό drone στόχευσαν την αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη, ενεργοποιώντας σειρήνες, ενώ ακούστηκε έκρηξη κοντά στο συγκρότημα.
Τουλάχιστον τρία εκρηκτικά drones στόχευσαν επίσης αμερικανική διπλωματική εγκατάσταση κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Βαγδάτης, θέτοντας σε λειτουργία τα συστήματα αεράμυνας C-RAM, πρόσθεσαν οι πηγές. Δεν υπάρχουν άμεσες αναφορές για θύματα ή ζημιές.
Ερντογάν: Στόχος να τερματίσουμε αυτόν τον παράλογο και εξαιρετικά άδικο πόλεμο στο Ιράν
«Στόχος μας είναι να τερματίσουμε αυτόν τον παράλογο, παράνομο και εξαιρετικά άδικο πόλεμο στο Ιράν το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Πρόσθεσε πως «γνωρίζουμε ότι ο σκοπός των επιθέσεών τους, που στοχεύουν πρώτα τη Γάζα, στη συνέχεια την Υεμένη και τον Λίβανο, και τέλος το Ιράν, δεν είναι μόνο η ασφάλεια. Ένα δίκτυο που έχει αποκτήσει δύναμη και θεωρεί τον εαυτό του ανώτερο από άλλους λαούς, σέρνει την περιοχή μας βήμα βήμα προς την καταστροφή. Αυτό είναι ένα μήνυμα προς ολόκληρο τον κόσμο. Είναι σημαντικό να το εξηγήσουμε αυτό».
«Σε αυτή την περίοδο που διεξάγουμε έναν πόλεμο αλήθειας σε κάθε μέτωπο, περιμένουμε από τα μέσα ενημέρωσης μας να αναλάβουν περισσότερες πρωτοβουλίες, να είναι πιο δραστήρια και αποτελεσματικά. Συνειδητοποιώντας ότι είμαστε μια χώρα με φωνή και επιρροή στον κόσμο, πρέπει να έχουμε δημοσιογράφους, εφημερίδες και τηλεοπτικά κανάλια που παρακολουθούνται σε μια ευρεία γεωγραφία. Η Τουρκία και η ευρύτερη περιοχή μας χρειάζονται ευσυνείδητους, καλά εξοπλισμένους δημοσιογράφους που τρέφονται από τις αξίες του έθνους».
Αποκάλυψη από ιρανικά ΜΜΕ: Νεκρός και ο γιος του Λαριτζανί
Η Γερμανία δεν βλέπει «ελεγχόμενη» πτώση του καθεστώτος στο Ιράν, μόνο «χάος»
Μη ρεαλιστική μια «ελεγχόμενη» αλλαγή του καθεστώτος στο Ιράν και το χάος δεν εξυπηρετεί κανένα, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόχαν Βάντεφουλ. Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ.
Η δολοφονία του Λαριτζανί είναι «μεγάλη απώλεια» για το Ιράν
Ο Σουλτάν Μπαρακάτ, ανώτερος καθηγητής δημόσιας πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Hamad bin Khalifa του Κατάρ, δηλώνει ότι η δολοφονία του Λαριτζανί – εφόσον επιβεβαιωθεί από το Ιράν – θα καταστήσει μια διπλωματική λύση στον πόλεμο πιο δύσκολη και πιο χρονοβόρα.
Η δολοφονία του Λαριτζανί «θα ενισχύσει αρχικά τη γραμμή των σκληροπυρηνικών εντός του ιρανικού καθεστώτος, αλλά επίσης» οι διπλωματικές λύσεις θα παραμείνουν «λίγο πιο μακρινές προς το παρόν», δήλωσε ο Μπαρακάτ στο Al Jazeera.
Ο Λαριτζανί μπορούσε να επικοινωνεί και με τις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος, κάτι που τον καθιστούσε «πολύ σημαντικό» για τη διατήρηση μιας «ισορροπίας δυνάμεων» στο Ιράν, πρόσθεσε ο Μπαρακάτ.
«Ήταν ιδιαίτερα μορφωμένος, ήξερε πώς να συνομιλεί με τη Δύση, με τους συντηρητικούς στο Ιράν αλλά και με τους μεταρρυθμιστές. Και αν είναι πράγματι νεκρός, πρόκειται για μεγάλη απώλεια για όσους ζητούν εναλλακτικές απέναντι στη στρατιωτική σύγκρουση.»
Τζο Κεντ: Ποιος είναι ο βετεράνος με τον πράσινο μπερέ που «γκρέμισε» το αφήγημα για το Ιράν – Κάποτε τον αποθέωνε ο Τραμπ
Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ.
Washington Post: Το Ισραήλ καλεί σε εξέγερση τους Ιρανούς ενώ ξέρει πως θα σφαγιαστούν
Ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι ενδεχόμενη μαζική εξέγερση στο Ιράν θα οδηγήσει σε αιματηρή καταστολή, την ώρα που δημοσίως καλούν σε λαϊκή κινητοποίηση, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που εξέτασε η εφημερίδα «The Washington Post».
Μήνυμα Τραμπ και για πιθανή χερσαία επίθεση στο Ιράν – Πλοίο με χιλιάδες πεζοναύτες πλησιάζει τα Στενά του Ορμούζ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας χερσαίας επιχείρησης. «Δεν φοβάμαι νέο Βιετνάμ», τόνισε. Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ.
Τραμπ: «καλή εξέλιξη» η παραίτηση Κεντ
Την παραίτηση του Τζο Κεντ από τη θέση του διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Αντιτρομοκρατίας, σχολίασε ο Ντόναλντ Τραμπ από το Οβάλ Γραφείο, αποδίδοντάς την στις διαφωνίες του για το Ιράν και ασκώντας σφοδρή κριτική στις θέσεις του.
President Trump on resignation of Joe Kent, Director of National Counterterrorism Center:” I always thought he was weak on security.” pic.twitter.com/6zZB6fnflT
— CSPAN (@cspan) March 17, 2026
Ο Τραμπ τη χαρακτήρισε «καλή εξέλιξη», ενώ επέκρινε τον πρώην συνεργάτη του, κάνοντας λόγο για «πολύ αδύναμο» αξιωματούχο σε ζητήματα ασφάλειας. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «όταν κάποιος που συνεργάζεται μαζί μας λέει ότι δεν θεωρούσε το Ιράν απειλή, δεν θέλουμε τέτοιους ανθρώπους. Δεν είναι έξυπνοι ή δεν έχουν αντίληψη της κατάστασης».
Trump on Joe Kent’s resignation over Iran War:
When somebody is working with us and says they didn’t think Iran was a threat—uh, we don’t want those people, because there are some people, I guess, that would say that—but they’re not smart people, or they’re not savvy people.… pic.twitter.com/IXmlvu8YJ9
— Clash Report (@clashreport) March 17, 2026


