Ανατροπή στο σκηνικό των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη φέρνει η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να καταθέσει ένα αναθεωρημένο σχέδιο εκεχειρίας, ενσωματώνοντας σημαντικά πιο αυστηρές απαιτήσεις. Ενώ τις προηγούμενες ημέρες τα αμερικανικά δίκτυα ανέφεραν πως η συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου πλησιάζει στην τελική της ευθεία, η νέα εξέλιξη φαίνεται να περιπλέκει την κατάσταση.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, το οποίο βασίζεται σε πηγές με άμεση γνώση των επαφών, ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε πιο σκληρούς αρκετούς από τους όρους της αρχικής πρότασης. Παρότι η εφημερίδα δεν διευκρινίζει τις ακριβείς αλλαγές στο προσχέδιο που εστάλη στο Ιράν, το Axios επισημαίνει ότι στόχος του ενοίκου του Λευκού Οίκου είναι να ενισχύσει τις αμερικανικές θέσεις σε φλέγοντα ζητήματα, όπως το μέλλον των πυρηνικών υλικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Ο Ντόναλντ Τραμπ υπογραμμίζει σταθερά πως δεν πρόκειται να επιτρέψει στην Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, ζητώντας παράλληλα να καταστραφούν τα ιρανικά αποθέματα ουρανίου υψηλού εμπλουτισμού. Το ζήτημα των πυρηνικών παραμένει το βασικότερο εμπόδιο στις συζητήσεις για τη λήξη της σύγκρουσης, η οποία ξεκίνησε στις 28 Φεβρουαρίου με την κοινή επιχείρηση Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών κατά του Ιράν.
Μια ακόμη προτεραιότητα του Αμερικανού προέδρου αφορά την αποναρκοθέτηση και το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ, τα οποία έχουν ουσιαστικά αποκλειστεί από την ιρανική πλευρά από την αρχή των εχθροπραξιών. Οι νέες αυτές απαιτήσεις θεωρείται πολύ πιθανό πως θα παρατείνουν τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
Όπως δήλωσαν αμερικανικές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Ντόναλντ Τραμπ απέφυγε να εγκρίνει το προσχέδιο που βρισκόταν στο γραφείο του την Παρασκευή, μετά την ολοκλήρωση σύσκεψης στο Situation Room (Αίθουσα Επιχειρήσεων του Λευκού Οίκου). Αργότερα την ίδια ημέρα, στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης διαμήνυσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα προχωρήσει στην υπογραφή συμφωνίας μόνο αν ικανοποιηθούν οι «κόκκινες γραμμές» που έχουν τεθεί από την Ουάσινγκτον.


