Κόσμος

Γαλλία: «Μπλόκο» στον ακροδεξιό υπουργό Οικονομικών του Ισραήλ – Απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα

Το μέτρο εφαρμόστηκε καθώς αρκετές χώρες προχωρούν στην επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Ισραήλ για τη Δυτική Όχθη.
Chip Somodevilla/Pool via AP

Η Γαλλία την Τρίτη απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα στον ακροδεξιό υπουργό Οικονομικών του Ισραήλ, Μπεζαλέλ Σμότριτς, λόγω της υποστήριξής του στις προσαρτήσεις στη Δυτική Όχθη που απειλούν τη λύση των δύο κρατών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, επιβεβαίωσε την απαγόρευση σε ανάρτησή του στο X, προσθέτοντας ότι ο Μπεζαλέλ Σμότριτς «προωθεί ενεργά την προσάρτηση της Δυτικής Όχθης», καθώς και «τη δημιουργία νέων αποικιών στη Δυτική Όχθη, τον εκ νέου εποικισμό της Γάζας».

«Πρόκειται για μια πολιτική την οποία η συντριπτική πλειονότητα της διεθνούς κοινότητας, που παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη λύση των δύο κρατών, δεν μπορεί να αποδεχθεί», δήλωσε ο Μπαρό.

Η απαγόρευση ήρθε καθώς η Γαλλία μαζί με την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο — οι οποίες πλέον έχουν όλες απαγορεύσει την είσοδο του Σμότριτς στις επικράτειές τους — εξέδωσαν κοινή δήλωση ανακοινώνοντας ότι θα λάβουν μέτρα για να στοχεύσουν «βίαιους εποίκους».

Ταυτόχρονα με την επιβολή απαγόρευσης εισόδου στον Σμότριτς από τη Γαλλία, τέσσερις ηγέτες οργανώσεων εποίκων και 21 επιπλέον άτομα, το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει κυρώσεις σε έξι οντότητες και ένα άτομο που εμπλέκονται στη «χρηματοδότηση, διευκόλυνση και εκτέλεση βίας από εποίκους».

«Για πάρα πολύ καιρό, οι βίαιοι έποικοι μπορούσαν να δρουν σχεδόν ατιμώρητα, και η επέκταση των εποικισμών και η δημιουργία φυλακίων συνεχίζονται με την υποστήριξη και τη διευκόλυνση της κυβέρνησης του Ισραήλ», αναφέρει η κοινή δήλωση.

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ καταδίκασε έντονα τα μέτρα σε ανάρτησή του στο X, χαρακτηρίζοντάς τα «επαίσχυντα μέτρα» και «αντιισραηλινές πολιτικές» που «το μόνο που κάνουν είναι να τροφοδοτούν τον αντισημιτισμό».

Οι κυρώσεις έρχονται σε χαμηλό σημείο των σχέσεων μεταξύ Ευρώπης και Ισραήλ. Πολλοί από τους ιστορικούς ευρωπαίους συμμάχους της χώρας έχουν γίνει ολοένα και πιο επικριτικοί απέναντι στον αυξημένο ρυθμό των προσαρτήσεων στη Δυτική Όχθη και στην ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα. Ακόμη και ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς και η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, που συγκαταλέγονται στους πιο σταθερούς υποστηρικτές του Ισραήλ, έχουν υιοθετήσει αισθητά πιο αυστηρές θέσεις τους τελευταίους μήνες.

Η Γαλλία, εν τω μεταξύ, υπήρξε ένας από τους πιο έντονους επικριτές του Ισραήλ. Τον περασμένο μήνα το Παρίσι απαγόρευσε την είσοδο στον ακροδεξιό Ισραηλινό υπουργό Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, αφού είχε καταγραφεί να χλευάζει ακτιβιστές που είχαν συλληφθεί από στρατιώτες σε πλοίο ανθρωπιστικής βοήθειας με προορισμό τη Γάζα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Νέα στοιχεία για το διπλό φονικό στην Αιγιάλεια: Η ματωμένη μπλούζα και οι αμυχές στα χέρια του 65χρονου Ιταλού