Κόσμος

Γιατί επιμένει για διαπραγμάτευση στη Λευκορωσία η Ρωσία

Ρωσική διαπραγματευτική αποστολή βρίσκεται ήδη στη Λευκορωσία για τις διαπραγματεύσεις. Αρνείται να συμμετάσχει, λόγω τοποθεσίας, η Ουκρανία. 

Ο Προεδρικός Εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα ότι η ρωσική διαπραγματευτική αποστολή βρίσκεται στη πόλη Γκομέλ της Λευκορωσίας για να συναντήσει την αντίστοιχη ουκρανική ώστε να ξεκινήσουν συζητήσεις για την λήξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Τόσο ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι όσο και ο Σύμβουλος του Μιχαήλ Ποντόλιακ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να παραστεί ουκρανική αντιπροσωπεία στη Λευκορωσία.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας είχε προτείνει για διαπραγματεύσεις οποιαδήποτε άλλη πόλη, «όπου οι πύραυλοι δεν πετούν προς την Ουκρανία».

Γιατί όμως επιλέχτηκε η πόλη Γκομέλ από τους Ρώσους;

Το Γκομέλ, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, με σχεδόν μισό εκατομμύριο κατοίκους, βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Λευκορωσίας, απέχοντας περίπου 50 χιλιόμετρα τόσο από τα ουκρανικά όσο και από τα ρωσικά σύνορα.

Αυτό σύμφωνα με τους Ρώσους, θεωρείται ότι είναι μια θετική προσέγγιση και για τις δυο πλευρές ώστε να μετακινηθούν με ασφάλεια εκεί.

Στην προηγούμενη ρωσική πρόταση για συνομιλίες, είχε επιλεγεί το Μινσκ κάτι που απέρριψε άμεσα ο Ουκρανός Πρόεδρος αντιπροτείνοντας την Πολωνία ως τόπο συνάντησης. Κάτι που δεν αποδέχτηκε η Ρωσία.

Τις τελευταίες ώρες διάφορες χώρες έχουν αυτοπροταθεί για να φιλοξενήσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες όπως η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν.

Όμως η ρωσική πλευρά θεωρεί επικίνδυνο να μετακινηθεί σε χώρες όπου δεν νιώθει ασφαλής για να πραγματοποιηθούν οι διαβουλεύσεις, ιδιαίτερα σε χώρες που έχουν καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Βέβαια εντύπωση προκαλεί ότι ο Ουκρανός Πρόεδρος στις αρνητικές απαντήσεις του τις τελευταίες ώρες για την Λευκορωσία δεν κάνει αναφορά στο Γκομέλ που έχει προτείνει η ρωσική πλευρά.

Εδώ γεννάται το ερώτημα υπάρχει απευθείας επικοινωνία μεταξύ Ρωσίας Ουκρανίας ή είναι επικοινωνιακές προσπάθειες για να εκθέσουν η μια κυβέρνηση την άλλη;

Πάντως σήμερα στην Λευκορωσία πραγματοποιείται δημοψήφισμα για συνταγματικές αλλαγές που έχει ζητήσει ο Λευκορώσος Πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο, στα πρότυπα των αλλαγών που έγιναν το 2020 στην Ρωσία και λίγο νωρίτερα στο Καζακστάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκκενώνεται το χωριό Σαρτανά όπου έχασαν τη ζωή τους Έλληνες
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανακοίνωση Gazprom για τη μεταφορά ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη
Chevron Right