Κόσμος

Κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή: Οι ΗΠΑ χτυπούν ξανά το Ιράν – Σε ισχύ ναυτικός αποκλεισμός

Νέο κύμα αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών στο Ιράν - Στόχος των επιθέσεων ήταν η αποδυνάμωση των ιρανικών δυνάμεων στα Στενά.
ΗΠΑ ΙΡΑΝ

Αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν απόψε νέες επιθέσεις εναντίον του Ιράν, όπως ανακοίνωσε το διοικητήριο που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (U.S. Central Command ή CENTCOM).

Σε ενημέρωση της CENTCOM μέσω Χ αναφέρεται ότι «στις 3:00 μ.μ. (ώρα Ανατολικής Ακτής στις ΗΠΑ, 22:00 στην Ελλάδα), δυνάμεις της Κεντρικής Διοίκησης άρχισαν να εξαπολύουν νέο γύρο επιθέσεων εναντίον του Ιράν, προκειμένου να συνεχίσουν να υποβαθμίζουν τις δυνατότητες του Ιράν να επιτίθεται σε εμπορικά πλοία στα Στενά του Ορμούζ. Τα πλήγματα εξαπολύονται καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις προετοιμάζονται να επαναλάβουν τον ναυτικό αποκλεισμό ιρανικών λιμανιών και παράκτιων περιοχών. Ο αποκλεισμός τίθεται σε ισχύ στις 4 μ.μ. (ώρα Ανατολικής Ακτής στις ΗΠΑ, 23:00 στην Ελλάδα)».

Σε νεότερη ανακοίνωσή του το διοικητήριο έγραψε: «Οι αμερικανικές δυνάμεις επανέλαβαν σήμερα στις 4 μ.μ. ET τον ναυτικό αποκλεισμό εναντίον πλοίων που διέρχονται προς και από ιρανικά λιμάνια και παράκτιες περιοχές.

Υπάρχουν αυτή τη στιγμή περισσότερα από 20 πολεμικά πλοία του Αμερικανικού Ναυτικού και εκατοντάδες στρατιωτικά αεροσκάφη που δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Οι αμερικανικές δυνάμεις παραμένουν επαγρύπνιες, θανατηφόρες και έτοιμες».

Νωρίτερα, Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε στο ABC News ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ πραγματοποιούν αεροπορικές επιθέσεις εντός της ιρανικής επικράτειας, διευκρινίζοντας ότι η επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ δύο ώρες.

Την ίδια στιγμή, νέος συναγερμός σήμανε στο Μπαχρέιν, όπου οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν ξανά λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των Αρχών ότι είχαν αναχαιτίσει αρκετές ιρανικές επιθέσεις νωρίτερα μέσα στην ημέρα.

Ιράν: Θα ασκήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στα Στενά του Ορμούζ

Τα Στενά του Ορμούζ αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής ασφάλειας του Ιράν και η χώρα θα εξακολουθήσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα εκεί ανεξαρτήτως κόστους, τόνισε σήμερα ο ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Καζέμ Γαριμπαμπαντί σε συνέντευξή του στην ιρανική κρατική τηλεόραση. Υπογράμμισε επίσης ότι η Τεχεράνη δεν δεσμεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο πλέον από το Μνημόνιο Συνεννόησης (MoU) με τις ΗΠΑ.

Από την πλευρά τους, οι Φρουροί της Επανάστασης διεμήνυσαν πως όσο συνεχίζονται οι αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή, «ούτε σταγόνα πετρελαίου ή φυσικού αερίου» δεν θα εξαχθεί από τη Μέση Ανατολή, όπως μεταδίδουν ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Οι Φρουροί της Επανάστασης υποστήριξαν πως οι αμερικανικές επιθέσεις δεν θα έχουν άλλο αποτέλεσμα πέρα από το να καθυστερήσει το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ. Ανέφεραν επίσης ότι εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε Κουβέιτ και Μπαχρέιν εν είδει αντιποίνων για τα αμερικανικά πλήγματα στο Ιράν.

Το μήνυμα Τραμπ στο Κογκρέσο

Υπενθυμίζεται ότι λίγες ώρες πριν ο Τραμπ απέστειλε επίσημη ειδοποίηση στο Κογκρέσο, γνωστοποιώντας ότι οι εχθροπραξίες κατά του Ιράν επανεκκίνησαν στις 7 Ιουλίου. Σύμφωνα με το Reuters, η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί ότι η εξέλιξη αυτή ενεργοποιεί νέο χρονικό παράθυρο 60 ημερών, κατά το οποίο ο πρόεδρος μπορεί να συνεχίσει στρατιωτικές επιχειρήσεις χωρίς προηγούμενη έγκριση του Κογκρέσου, βάσει της ερμηνείας της για τον Νόμο περί Πολεμικών Εξουσιών.

Στην επιστολή, με ημερομηνία 10 Ιουλίου, ο Τραμπ αναφέρει ότι διέταξε τη στρατιωτική δράση στο πλαίσιο της συνταγματικής του ευθύνης να προστατεύει τους Αμερικανούς πολίτες και τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με την επιστολή, η κυβέρνηση είχε επιδιώξει διπλωματική λύση και είχε διατάξει κατάπαυση του πυρός, η οποία παρατάθηκε. Ωστόσο, ο Τραμπ υποστηρίζει ότι το Ιράν παραβίασε τις δεσμεύσεις του επιτιθέμενο σε εμπορικά πλοία που διέρχονταν από το Στενό του Ορμούζ, γεγονός που οδήγησε στην απόφαση για επανέναρξη των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Παίρνει εξιτήριο την Τετάρτη η Αφροδίτη Νέστορα
Ρένα Δούρου: «Δεν θα αρνηθώ τις προτάσεις - Θα είμαι υποψήφια για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ»
Chevron Right