Ο ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν αποδέχτηκε την πρόσκληση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Αυτό μετέδωσε το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε την πρόθεση της χώρας του να διαπραγματευτεί με την Ουκρανία σε συνάντηση με τον κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ.
https://twitter.com/rianru/status/1497177100943564803
«Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ εδώ και καιρό αγνοούν τις εύλογες ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια, έχουν κατ’ επανάληψη υπαναχωρήσει στις δεσμεύσεις τους και συνεχίζουν να προχωρούν με στρατιωτική ανάπτυξη ανατολικά, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τα στρατηγικά θεμέλια της Ρωσίας», δήλωσε ο Πούτιν στον Σι, σύμφωνα με το CCTV.
«Η Ρωσία είναι διατεθειμένη να πραγματοποιήσει υψηλού επιπέδου διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία».
Η Κίνα αρνήθηκε να χαρακτηρίσει «εισβολή» τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία ή να επικρίνει τη Μόσχα παρά την κλιμάκωση των επιθέσεων από τον ρωσικό στρατό. Η Κίνα έχει κατ’ επανάληψη ζητήσει την επίλυση της κρίσης μέσω διαλόγου.
Ο Σι κάλεσε επίσης όλες τις πλευρές να εγκαταλείψουν τη λογική του Ψυχρού Πολέμου, να σεβαστούν τις νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των χωρών και να σχηματίσουν έναν ισορροπημένο, αποτελεσματικό και βιώσιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό ασφάλειας μέσω διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Ο Σι δήλωσε ότι η Κίνα σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Η πρόσκληση Ζελένσκι στον Πούτιν
«Θα ήθελα να απευθυνθώ στον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας για άλλη μια φορά. Οι μάχες διεξάγονται σε όλη την Ουκρανία. Ας καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Για να σταματήσουμε τους θανάτους» είχε αναφέρει νωρίτερα ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.
«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν είναι απλά μία εισβολή, αλλά η αρχή ενός πολέμου κατά της Ευρώπης» υπογράμμισε ο ίδιος.
Παράλληλα, άφησε αιχμές για τα αργά αντανακλαστικά της Ευρώπης ως προς την αποστολή βοήθειας στη χώρα του.
«Δεν βλέπουμε τι θα κάνετε» είπε, απευθυνόμενους στους Ευρωπαίους.
https://www.youtube.com/watch?v=Qu6FVwakjJE&feature=emb_title
Ρωσία – Ουκρανία: Το «όχι» του Λαβρόφ
Από την πλευρά του, νωρίτερα, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών είχε αρνηθεί τον διάλογο, διευκρινίζοντας ότι οι όποιες συνομιλίες θα ξεκινούσαν μόνο όταν ο ουκρανικός στρατός σταματήσει να πολεμά.
Όπως είχε αναφέρει, στόχος της εισβολής της χώρας του στην Ουκρανία είναι να «απελευθερωθούν οι Ουκρανοί από την καταπίεση», ενώ πρόσθεσε ότι δεν θεωρεί πιθανό η Μόσχα να αναγνωρίσει τις σημερινές ουκρανικές αρχές ως δημοκρατικές.
«Ο πρόεδρος Πούτιν έλαβε την απόφαση για αυτή την ειδική στρατιωτική επιχείρηση αποστρατιωτικοποίησης, αποναζιστικοποίησης, για να απελευθερωθούν από αυτή την καταπίεση, οι Ουκρανοί θα μπορέσουν να επιλέξουν ελεύθερα το μέλλον τους», πρόσθεσε ο Λαβρόφ κατά τη συνάντησή του με αξιωματούχους των αποσχιθεισών επαρχιών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανια.
Σύμβουλος του Ζελένσκι ζητούσε εγγυήσεις από τη Ρωσία
Νωρίτερα, σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, συγκεκριμένα ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, δήλωσε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να ξεκινήσει συνομιλίες με τη Ρωσία και να διαπραγματευτεί την ουδετερότητα του Κιέβου, αλλά πρέπει να λάβει εγγυήσεις ασφαλείας.
«Η Ουκρανία επιθυμεί την ειρήνη και είναι έτοιμη για συνομιλίες με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης ενός ουδέτερου καθεστώτος σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ», δήλωσε σήμερα στο Reuters ο Μιχάιλο Ποντόλιακ.
«Εάν οι συνομιλίες είναι δυνατές, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν. Εάν στη Μόσχα πουν ότι θέλουν συνομιλίες, και για το ουδέτερο καθεστώς, δεν το φοβόμαστε αυτό», δήλωσε μέσω γραπτού μηνύματος. «Μπορούμε να μιλήσουμε και γι’ αυτό».
«Η ετοιμότητά μας για διάλογο εντάσσεται στη συνεχή μιας επιδίωξη για ειρήνη».