Τα δύο πιο υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργικού συμβουλίου των ΗΠΑ, ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ, βρέθηκαν στο επίκεντρο ενός πρωτοφανούς σχεδίου ασφαλείας, ταξιδεύοντας σε μια πτήση-δόλωμα κατά την αναχώρησή τους από την Τουρκία τον περασμένο μήνα.
Όπως αποκάλυψε Αμερικανός αξιωματούχος την Τετάρτη, ενώ οι λεπτομέρειες για την κινηματογραφική διαφυγή του Ντόναλντ Τραμπ με καρότσι τροφοδοσίας έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας, το νέο δεδομένο είναι ότι οι δύο κορυφαίοι υπουργοί παρέμειναν σκόπιμα στο αρχικό αεροσκάφος, λειτουργώντας ουσιαστικά ως αντιπερισπασμός απέναντι σε μια σοβαρή ιρανική απειλή.
Ο ρόλος των υπουργών στο σχέδιο διαφυγής
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η οποία μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας των προεδρικών μετακινήσεων, ο Μάρκο Ρούμπιο ήταν πλήρως ενήμερος τόσο για την αλλαγή της τελευταίας στιγμής όσο και για τη φύση της απειλής. Παρόλα αυτά, δεν διευκρινίστηκε ο λόγος για τον οποίο επέλεξε να παραμείνει στη συγκεκριμένη πτήση. Από την άλλη πλευρά, ο Σκοτ Μπέσεντ φέρεται να είχε απλώς υποψιαστεί την κατάσταση, χωρίς να γνωρίζει με απόλυτη βεβαιότητα το σχέδιο της μυστικής απομάκρυνσης του προέδρου σε μικρότερο στρατιωτικό τζετ.
Τα μέτρα ασφαλείας για τον Ρεπουμπλικανό ηγέτη, ο οποίος αποτελεί επανειλημμένα στόχο αποπειρών δολοφονίας, παραμένουν εξαιρετικά αυστηρά, υπερβαίνοντας κατά πολύ τις προφυλάξεις που λαμβάνονται για το υπουργικό συμβούλιο. Σημειώνεται πως, βάσει του αμερικανικού Συντάγματος, οι επικεφαλής των υπουργείων Εξωτερικών και Οικονομικών ακολουθούν τον αντιπρόεδρο και τους ανώτερους αξιωματούχους των νομοθετικών σωμάτων στη σειρά διαδοχής της προεδρίας.
Το παρασκήνιο με το αεροσκάφος από το Κατάρ
Το ταξίδι του Ντόναλντ Τραμπ στην Άγκυρα για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ είχε πραγματοποιηθεί με ένα πολυτελές, ανακατασκευασμένο τζετ στα χρώματα των ΗΠΑ, το οποίο αποτέλεσε δώρο του Κατάρ. Λίγο πριν την αναχώρηση, ωστόσο, είχε ανακοινώσει πως θα πετούσε προσωρινά με ένα παλαιότερο γαλάζιο Air Force One. Η επίσημη δικαιολογία ήταν πως το νέο αεροσκάφος αναχώρησε νωρίτερα, ώστε να το δουν Αμερικανοί στρατιώτες στην ανατολική Αγγλία.
Η πραγματικότητα επιβεβαίωσε τις αναφορές των New York Times και του CBS News για έντονες ανησυχίες των μυστικών υπηρεσιών σχετικά με πιθανό χτύπημα. Η ενορχηστρωμένη απάτη ήταν τόσο πειστική που, όπως ανέφερε η Washington Post, οι δημοσιογράφοι και τα μέλη του Λευκού Οίκου πίστευαν ότι συνταξίδευαν με τον πρόεδρο όσο βρισκόταν σε εξέλιξη το σχέδιο του αντιπερισπασμού.
Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε την αλλαγή αργά το βράδυ της Τρίτης από τη βάση Άντριους, τηρώντας κατά γράμμα τις εντολές που έλαβε: «Εξαρτάται αποκλειστικά από τη Μυστική Υπηρεσία. Απλώς ακολουθώ αυτό που θα ήθελαν να κάνουν, οπότε πορεύομαι με τη Μυστική Υπηρεσία και τον στρατό. Ήθελαν να μπω σε διαφορετική πτήση, διαφορετικό αεροπλάνο, με ίση ασφάλεια, αλλά ήθελαν να το κάνω, οπότε το κάνω, κάνω αυτό που λένε».


