Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, μίλησε την Τετάρτη (20/09) στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που γίνεται στη Νέα Υόρκη και κάλεσε τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «να συνεργαστούν έχοντας ένα όραμα ειρήνης».
Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το ΡΙΚ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι θα ήθελε να αδράξει αυτή την ευκαιρία για ένα προσωπικό μήνυμα προς τον Πρόεδρο της Τουρκίας, καθιστώντας σαφές ότι δεν υπάρχει και ποτέ δεν θα υπάρξει άλλη βάση για τη διευθέτηση του Κυπριακού, πέραν εκείνης που υπαγορεύεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η παρανομία, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Κύπριος Πρόεδρος, που απορρέει από την εισβολή, η επιθετικότητα και η χρήση βίας, δεν μπορούν να αναγνωριστούν.
«Κύριε Ερντογάν», είπε απευθυνόμενος στον Τούρκο Πρόεδρο ο κ. Χριστοδουλίδης, «ας συνεργαστούμε, καθοδηγούμενοι από ένα όραμα ειρήνης και ας οικοδομήσουμε ένα λαμπρότερο μέλλον για τις χώρες μας, μέσω του διαλόγου και του σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας».
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας διακήρυξε ότι το σημερινό status quo δεν μπορεί να είναι το μέλλον της Κύπρου, επαναλαμβάνοντας ότι αποτελεί απόλυτη προτεραιότητά του η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων επί του συμφωνηθέντος πλαισίου. Υπέδειξε, στη συνέχεια, ότι η Ευρώπη παραμένει κατακερματισμένη όσο η Κύπρος είναι διαιρεμένη και προειδοποίησε ότι, ελλείψει μιας ειρηνευτικής διαδικασίας στο νησί, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για περαιτέρω παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, οι οποίες δημιουργούν αστάθεια και με προεκτάσεις πολύ πέραν της Κύπρου. Αναφέρθηκε στις τουρκικές παραβιάσεις στην περιφραγμένη περιοχή της Αμμοχώστου, στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς και στα πρόσφατα επεισόδια σε βάρος ειρηνευτών εντός της νεκρής ζώνης, στην Πύλα.
Εν συνεχεία, ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε εκ νέου την ετοιμότητα να διαπραγματευθεί με τόλμη και θάρρος για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και δεσμεύθηκε για μια διευθέτηση που θα διαφυλάσσει τις θεμελιώδεις ελευθερίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων, όλα σε ίση βάση. «Μια συνολική διευθέτηση», είπε, «χωρίς αναχρονιστικές εξαρτήσεις και σύστημα εγγυήσεων, που δεν έχουν θέση σε μια ευρωπαϊκή χώρα».
Ακόμα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι «είναι καιρός ο ΟΗΕ να καταστεί κινητήρια δύναμη διαλόγου, διορίζοντας έναν απεσταλμένο για το Κυπριακό, προς διερεύνηση και προετοιμασία του εδάφους, για επανέναρξη του διαλόγου». Τόνισε, δε, ότι τα Ηνωμένα Έθνη και ο Γενικός Γραμματέας έχουν την ευθύνη να δράσουν ως καταλύτες για την ειρήνη στην Κύπρο.
Καταληκτικλα, ο ίδιος αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία του για ενεργότερη εμπλοκή των Βρυξελλών στη διαδικασία, σημειώνοντας ότι «η Ε.Ε. διαθέτει τα απαραίτητα εργαλεία και έχει ήδη εκφράσει τη δέσμευση να συμβάλει ώστε να επανενωθεί το τελευταίο διαιρεμένο κράτος-μέλος της».