Σάλος έγινε στην Αμερική όταν η Αμερικανίδα αθλήτρια της σφυροβολίας, Γκουέν Μπέρι, γύρισε την πλάτη της στην αμερικανική σημαία, κατά τη διάρκεια του εθνικού ύμνου.
Η 31χρονη Μπέρι κατέκτησε την τρίτη θέση στα προκριματικά των Ολυμπιακών Αγώνων, που έλαβαν χώρα το περασμένο Σάββατο, παίρνοντας έτσι ένα εισιτήριο για τους Αγώνες του Τόκιο, ωστόσο η στάση της κατά την απονομή των μεταλλίων σχολιάστηκε έντονα.
Στα πλάνα που κατέγραψαν οι κάμερες, η σφυροβόλος φαίνεται να είναι στραμμένη στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που είναι οι συναθλήτριές της και να έχει γυρίσει την πλάτη της στην αστερόεσσα σημαία.
Δείτε την φωτογραφία:
https://www.instagram.com/p/CQo2Ym1nCji/
Από την πλευρά της, η Μπέρι ισχυρίζεται ότι δεν επρόκειτο για εκούσια υποτίμηση της σημαίας, αλλά για μια παγίδα που στήθηκε σε βάρος της.
«Είπαν πως θα τον έπαιζαν πριν βγούμε έξω και τον έπαιξαν όταν ήμασταν εκεί έξω. Νομίζω πως μου την έστησαν, πως το έκαναν επίτηδες». Θύμωσα, για να είμαι ειλικρινής», δήλωσε η 31χρονη.
Οι διοργανωτές των ατόμων διέψευσαν τις κατηγορίες της Μπέρι και υποστηρίζουν ότι ο εθνικός ύμνος ακουγόταν κάθε μέρα την ίδια ώρα.
Η αθλήτρια της σφυροβολίας είναι γνωστή για τη μακρά της ιστορία στον ακτιβισμό, ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που δέχεται αντίστοιχη κριτική.
Όταν είχε κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στους Παναμερικούς Αγώνες το 2019, είχε υψώσει την γροθιά της κατά την ολοκλήρωση της ανάκρουσης της σημαίας, «ως διαμαρτυρία για την αδικία στις ΗΠΑ και την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ», όπως αποκάλυψε αργότερα.
Η τρίτη θέση της Μπέρι στους προκριματικούς αγώνες έχει ήδη εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες και η ίδια έχει δεσμευθεί να χρησιμοποιήσει αυτήν την ευκαιρία για να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη σχετικά με τα ζητήματα κοινωνικής ανισότητας στις ΗΠΑ.
«Ο στόχος μου και η αποστολή μου είναι μεγαλύτερη από τον αθλητισμό. Είμαι εδώ για να εκπροσωπήσω αυτούς που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του συστημικού ρατσισμού. Αυτό είναι το σημαντικό για εμένα» είπε η Μπέρι.