Τουρκία: Η συμφωνία με τη Λιβύη εγκρίθηκε από κοινοβουλευτική επιτροπή

Τουρκία: Εγκρίθηκε από αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η συμφωνία με τη Λιβύη, ενόσω ο Ερντογάν βρίσκεται στην Βρετανία - Στα χέρια της Ελλάδας τo κείμενο
Τουρκία: Η συμφωνία με τη Λιβύη εγκρίθηκε από κοινοβουλευτική επιτροπή
iEidiseis

iEidiseis

16:09 - 05/12/2019
Τελευταία ενημέρωση: 16:25 - 05/12/2019

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας υπερψήφισε το νομοσχέδιο για την επικύρωση του Μνημονίου Συμφωνίας με τη Λιβύη, το οποίο αφορά στην οριοθέτηση των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο.

Η επιτροπή, υπό την προεδρία του βουλευτή του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Βολκάν Μπόζκιρ, συζήτησε και ενέκρινε την επικύρωση του μνημονίου.

Συντηρεί την ένταση ο Ερντογάν

Παράλληλα, σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο Τούρκος Πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λονδίνο.

«Η Τουρκία γνωρίζει καλά τι είναι το δίκαιο της θάλασσας και από πού προέρχεται αυτό. Και όσο η κυβέρνηση της Λιβύης στέκει όρθια, θα προχωρήσουμε σε αυτό το σχέδιο» είπε ο Ερντογάν.

«Η άλλη πλευρά ενοχλείται» είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξης, σχολιάζοντας ότι «ενοχλούνται εκείνοι που δεν έχουν κανένα δικαίωμα στην περιοχή» και προσθέτοντας ότι Γαλλία και Γερμανία «ασχολήθηκαν επίσης με το ζήτημα» κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Λονδίνο.

O Ερντογάν αναφέρθηκε επίσης και στην υπαναχώρηση της τουρκικής πλευράς στο σχέδιο του ΝΑΤΟ για τη Βαλτική, ζητώντας σε αντάλλαγμα για τη μη άσκηση βέτο, την υποστήριξη των μελών της Συμμαχίας στη σύγκρουση της χώρας του με τους Κούρδους μαχητές της Συρίας.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την σύνοδο κορυφής, όπου οι ηγέτες της Τουρκίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας είχαν χωριστές συνομιλίες με θέμα την Συρία, ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι τέσσερις ηγέτες να συναντηθούν και πάλι στην Κωνσταντινούπολη τον Φεβρουάριο και πρόσθεσε ότι και οι τέσσερις ηγέτες συμφώνησαν να έχουν συνομιλίες τουλάχιστον άπαξ ετησίως στο εξής.

Στα χέρια της Ελλάδας τo κείμενο της συμφωνίας

Την ίδια ώρα, η Αθήνα έχει στα «χέρια» της το κείμενο του μνημονίου που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η ΕΡΤ.

Όπως μεταδόθηκε, το κείμενο δεν έχει προέλθει από λιβυκής πλευράς, αλλά από άλλη πηγή και το κείμενο μελετά πλέον η ελληνική πλευρά, προκειμένου να αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες.

Αυτήν την ώρα είναι σε εξέλιξη η διαδικασία μετάφρασης του κειμένου.

Πηγές από το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρουν ότι, μέχρι στιγμής, διαπιστώνεται πως το περιεχόμενό του «μνημονίου» είναι αντίθετο με το Δίκαιο της Θάλασσας.

Σκληρή απάντηση Χαφτάρ σε Άγκυρα για το σύμφωνο με Λιβύη

Τη δική του απάντηση - καταδίκη για το σύμφωνο θαλάσσιας οριοθέτησης μεταξύ Τουρκίας- Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (GNA) έδωσε και ο Διοικητής του Εθνικού Λιβυκού Στρατού (LNA), Χαλίφα Χαφτάρ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Αawsat, κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να παρέμβει για να αντιμετωπίσει και να ματαιώσει τα τουρκικά σχέδια της Άγκυρας που στοχεύουν στην «αποκατάσταση της καταστρεπτικής επιρροής της στην περιοχή».

Σε δήλωση, περιέγραψε το GNA ως «νεκρό εγκέφαλο», λέγοντας ότι δεν έχει την εντολή να υπογράψει τέτοιες συμφωνίες, επομένως, αυτές καθίστανται άκυρες. Επιπλέον, χαρακτήρισε τη συμφωνία Τουρκίας – GNA ως «επιθετική πράξη που απειλεί τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και τη θαλάσσια ναυσιπλοΐα».

«Η Τουρκία έχει γίνει άμεση απειλή για τα συμφέροντα του λαού της Λιβύης», προειδοποίησε ο Χαφτάρ.

Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντόνετς, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η Άγκυρα σύντομα θα αρχίσει να εξερευνά τη Μεσόγειο, σύμφωνα με τη συμφωνία που υπεγράφη με την GNA.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: Παναγιωτόπουλος: Ετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα με την Τουρκία

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων