Κορονοϊός: Διαγνωστικά τεστ του CDC που παρήγγειλαν 36 χώρες δε λειτουργούν σωστά

Κορονοϊός: Τα διαγνωστικά τεστ που έφτιαξαν τα CDC δεν λειτουργούν σωστά - Η ανακοίνωση του ΠΟΥ για τη διάρκεια της επιδημίας και τα προβλήματα στις ταχυδρομικές υπηρεσίες
Κορονοϊός: Διαγνωστικά τεστ του CDC που παρήγγειλαν 36 χώρες δε λειτουργούν σωστά
EPA/YUAN ZHENG
iEidiseis

iEidiseis

22:05 - 12/02/2020
Τελευταία ενημέρωση: 22:45 - 12/02/2020

Τα διαγνωστικά τεστ για τον νέο κορονοϊό Covid-19 που ανέπτυξαν και έθεσαν στη διάθεση άλλων χωρών τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) στις ΗΠΑ, δεν λειτουργούν σωστά, όπως έγινε γνωστό απόψε από μια αξιωματούχο.

Τα CDC ανέπτυξαν ένα διαγνωστικό τεστ και άρχισαν στις 5 Φεβρουαρίου να το στέλνουν σε πιστοποιημένα εργαστήρια στις ΗΠΑ (και στις 50 Πολιτείες) ώστε να επιταχυνθεί ο εντοπισμός των κρουσμάτων σε τοπικό επίπεδο.

Όμως, κατά τη διαδικασία επαλήθευσης των τεστ διαπιστώθηκε ότι μπορεί να έδιναν μη καταληκτικά αποτελέσματα, ούτε θετικά, ούτε αρνητικά.

«Ορισμένες Πολιτείες έλαβαν μη καταληκτικά αποτελέσματα από τα εργαστήρια», εξήγησε η Νάνσι Μεσονιέρ, η διευθύντρια του τμήματος αναπνευστικών παθήσεων. «Πιστεύουμε ότι το ένα από τα τρία αντιδραστήρια δεν λειτουργεί ομαλά. Για αυτό το ξανακατασκευάζουμε», πρόσθεσε.

Την Τρίτη η αμερικανική κυβέρνηση ανέφερε ότι 36 χώρες παρήγγειλαν αυτά τα τεστ.

Με το κάθε σετ μπορούν να εξεταστούν 700-800 δείγματα. Αφού αρχικά ανέφεραν ότι είχε αρχίσει η αποστολή των σετ στα διεθνή εργαστήρια, τα CDC είπαν σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ακόμη, εξαιτίας του προβλήματος που εντοπίστηκε στις ΗΠΑ.

Προς το παρόν, όπως συμβαίνει και από την αρχή της επιδημίας, όλα τα τεστ στις ΗΠΑ γίνονται στην Ατλάντα, στην έδρα των CDC.

Σημειώνεται πως, μέχρι σήμερα, στις ΗΠΑ έχουν εντοπιστεί 13 επιβεβαιωμένα κρούσματα του Covid-2019.

«Πολύ νωρίς να προβλέψουμε το τέλος της επιδημίας»

Νωρίτερα απόψε, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε πως είναι ακόμη «πάρα πολύ νωρίς» να προβλέψουμε το τέλος της επιδημίας που προκάλεσε ο νέος κορονοϊός, που εμφανίστηκε στην Κίνα. «Εκτιμώ ότι σήμερα είναι πάρα πολύ νωρίς να επιχειρήσουμε να προβλέψουμε την αρχή, τη μέση ή το τέλος αυτής της επιδημίας» δήλωσε ενώπιον δημοσιογράφων ο Μάικλ Ράιαν, ο επικεφαλής του τμήματος υγειονομικών εκτάκτων αναγκών του ΠΟΥ.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ΠΟΥ δήλωσε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού στην Κίνα σταθεροποιήθηκε κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, όμως αυτή η εμφανής επιβράδυνση της εξάπλωσης της επιδημίας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με «πολύ μεγάλη προσοχή», είπε σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Αυτή η επιδημία θα μπορούσε να εξελιχθεί προς οποιανδήποτε κατεύθυνση» τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης στη Γενεύη.

Ο ΠΟΥ φιλοξένησε χθες Τρίτη και σήμερα Τετάρτη στην έδρα του στη Γενεύη ένα συνέδριο με τη συμμετοχή εκατοντάδων επιδημιολόγων από ολόκληρο τον κόσμο για να συζητηθούν τα μέσα καταπολέμησης του ιού Covid-19.

Ο κορονοϊός διαταράσσει και τις παγκόσμιες ταχυδρομικές υπηρεσίες

Στο μεταξύ, όπως έγινε σήμερα γνωστό, η διακοπή των πτήσεων από και προς την Κίνα, λόγω του νέου κορονοϊού (Covid-19), έχει επηρεάσει τις ταχυδρομικές υπηρεσίες.

Ειδικότερα, η Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση (UPU) διαπίστωσε σήμερα πως «η επιδημία προκάλεσε την αναστολή των πτήσεων, η οποία διαταράσσει τις ταχυδρομικές υπηρεσίες», όπως ανέφερε ο διεθνής οργανισμός που εδρεύει στην Ελβετία και υπάγεται στον ΟΗΕ. Η UPU «παρακολουθεί προσεκτικά την κατάσταση και συνεργάζεται στενά με τα ταχυδρομεία για να ξεπεραστούν αυτές οι δυσκολίες», πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει προηγούμενο, ένας εκπρόσωπος της Ένωσης υπενθύμισε τα προβλήματα που είχαν παρουσιαστεί το 2010, λόγω της ενεργοποίησης ενός ηφαιστείου στην Ισλανδία. Εξήγησε επίσης ότι έχει επηρεαστεί και το διαδικτυακό εμπόριο.

Τα ελβετικά ταχυδρομεία (Swiss Post) ανακοίνωσαν σήμερα ότι σταματούν να δέχονται επιστολές ή δέματα με προορισμό την Κίνα. Είχαν προηγηθεί ταχυδρομικές υπηρσίες άλλων χωρών (Δανία, Ρουμανία, Σερβία, Σιγκαπούρη, Ισπανία κ.α.) που ενημέρωσαν την UPU ότι θα διακόψουν τις παραδόσεις.

Νωρίτερα, τα αμερικανικά ταχυδρομεία έκαναν γνωστό ότι δεν θα αναλαμβάνουν πλέον δέματα που έχουν περάσει από την Κίνα.

Τα κινεζικά ταχυδρομεία πάντως, σε μια ενημέρωση προς τα μέλη της UPU, διαβεβαίωσαν ότι δεν είναι επικίνδυνο να χειρίζονται δέματα και επιστολές από την Κίνα, δεδομένου ότι ο κοροναϊός «δεν επιζεί για μεγάλο διάστημα στα αντικείμενα». Εξήγησαν επίσης ότι έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα, όπως η απολύμανση των ταχυδρομικών γραφείων ενώ τα δέματα και οι επιστολές δεν έρχονται σε άμεση επαφή με ανθρώπους.

Η UPU έχει 192 χώρες μέλη και συνιστά τον μεγαλύτερο διεθνή οργανισμό στον τομέα των ταχυδρομικών υπηρεσιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων